Pitsa on monen muunkin kuin meidän perheen viikonloppuruokaa. Perjantai on paras pitsapäivä, koska siitä alkaa viikonlopun vietto. Me tosin vietämme talon Miehen kanssa tätä nykyä "jatkuvaa viikonloppua":))
Omassa lapsuudessani en ollut kuullutkaan sanaa pizza ja tuskinpa kukaan kavereistanikaan. 70-luvulla matkustuksen lisääntyessä ruokakulttuuri laajeni Suomessakin. Olin v. -71 Tukholmassa kesätöissä, mutta en muista syöneeni sielläkään pitsaa. Aika pian opiskeluaikana tämä "Italian herkku" tuli tutuksi minullekin. Tykästyin ja totuin itse asiassa pitsan makuun nopeasti.
Olen tehnyt elämäni aikana paljon pizzaa, mutta aina löytyy uusia makuja. Siinäköhän syy, ettei siihen tunnu koskaan kyllästyvän.
Tänään tein ensimmäisen kerran kukkakaalipohjaan härkispitsan. Molemmat raaka-aineet ovat tuttuja, mutta ei pitsassa. Halusin testata ja postaan kokemukseni aika tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Ehkä joku muukin haluaa kokeilla.
Pitsa onnistui muuten täydellisesti, mutta pohjaa piti käsitellä varoen. Se mureni aika helposti mutta ei haitannut makua.
Tämän pitsan voi tottakai tehdä myös tavalliseen pohjaan.
Aineet pohjaan
Yksi kukkakaali (n. 700 g)
2 rkl mantelijauhoa (ei pakollinen)
1 - 2 kananmunaa
n. 90 g raastettua parmesania (tai Grana Padano juustoa)
1 tl suolaa
n. 1 rkl öljyä kukkakaalin freesaamiseen
Raasta kukkakaali tai aja se tehosekoittimessa "riisimäiseksi".
Freesaa kukkakaalimurut paistokasarissa.
Jäähdytä seos ennen muiden aineiden lisäämistä.
Lisää suola, juustoraaste, mantelijauho ja muna(t).
Sekoita aineet taikinamaiseksi. (mielellään käsin)
Muotoile leivinpaperoiduille uunipelleille pohjiksi. (2 isoa tai 4 pienempää)
Paista ensin pelkkiä pohjia uunin alimmalla tasolla 225 ast / n. 10 min
Lisää sitten pitsakastike ja täytteet.
Paista vielä pitsaa uunin keskitasolla 10 - 15 min.
Tarkkaile ettei pitsa pääse palamaan.
Tein tänään kahden erilaisen täytteen pitsaa.
Peitin ensin koko pitsan itsetehdyllä tomaattikastikkeella.
ja Härkiksellä. (1/2pkt)
Puolikkaalle pitsaa tuli lisäksi freesattuja punajuuriviipaleita
(n.15 min öljyssä paistinpannulla ja tilkalla hunajaa makeutettuja)
sekä vuohenjuustoa ja pinjansiemeniä.
Toiselle puolikkaalle lisäsin aurinkokuivattua tomaattia, Kalamata-oliiveja ja valkosipulin makuista fetaa.
.
Koko pitsan alueelle lisäsin pitsajuustoa ohuehkon kerroksen. (ei olisi ollut tarpeen)
Pidämme molemmat valkosipulin mausta pitsassa. Aika usein pilkon valkosipulia (paljon) pieneksi silpuksi ja lisään joukkoon öljyä sekä ripauksen suolaa ja sokeria. Jätän sen tekeytymään, kunnes pitsan on aika mennä uuniin.
Liesituulettimen päällä on hyvä paikka valkosipulille, sillä unohdan muuten lisätä sitä juuri ennen paistoa. |
Tämän päivän pitsassa molempien ehdoton suosikki oli punajuuri-vuohenjuustopitsa. Nam nam! talon Mieskin tykästyi tähän!!
Ja vielä yksi juttu!
Oli meillä tarjolla normaaliin taikinapohjaan tehtyä, pitsakivellä paistettua pepperoni-feta sekä broileri-homejuusto pitsaa. Varmuuden vuoksi!?
Ja ananastakin "uskalsin" laittaa.
P.S. Kukkakaalipohjasta tuli 2 isoa pohjaa, mutta tomaattikastike oli vähissä. Lisäsin siihen 1 prk smetanaa ja toivoin parasta.
Maku oli hyvä tässäkin pitsassa, mutta pohja ei ollut niin rapsakka kuin edellinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.