Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Sunnuntain savulohilounas talon tapaan



Tämän päivän ruokaan en omista reseptiä. Kirjoittelen silti meidän pikkuperheen tavan tehdä tätä herkkua. Hankimme savustimen muutamia vuosia sitten emmekä ainakaan vielä ole kyllästyneet.

Ruoan valmistuksessa talon Mies on tärkeässä roolissa. Hän valmistelee Muurikka sähkösavustimen valmiuteen ja huolehtii lohen täydellisen kypsyyden onnistumisesta. Työnjako toimii mainiosti!

Lohifileet kannattaa laittaa folion päälle, jotta nesteet eivät valu alas.
Nypin pystyruodot pois (ellei ole valmiiksi D-leikattua filettä) ja rouhaisen myllystä karkeaa merisuolaa fileiden pinnalle. Sirottelen (jos muistan) hieman sokeria kalan pintaan. Toisinaan pippuroin tai maustan kalan muilla mausteilla. (chiliä, sitruunapippuria, fetaa, sinihomejuustoa tms)

Savustimeen tulee kuivia leppäpuruja ja muutama sokeripala.
Meidän lohifileet painoivat hieman yli 1 kg, joten savustus kestää reilun tunnin raikkaassa talvisäässä. Aikaa on reilusti aterian muille valmisteluille.

Kuorin ja paloittelen juurekset sopiviksi paloiksi. Asettelen uunivuokaan ja roiskin pinnalle hieman öljyä ja suolaa. Uuni saa olla aika kuuma (225 -250 ast) ja juurekset kypsyvät noin 15 - 20 min uunin keskitasolla. Käännän juureksia kerran välillä, ettei pinta pala. Niihin saa jäädä rapeutta ts purutuntumaa.

Perunoita tulee keitettyä talvella harvemmin, mutta savulohen kylkeen ne sopivat! Tänään jääkaapista löytyi vain Rosamunda-lajiketta, mutta hyvin maistuivat nekin.

Meidän jääkaapista löytyi tänään porkkanaa, kesäkurpitsaa, parsakaalia, palsternakkaa, purjoa ja paprikaa.


Näin kaunis väri tuli lohifileiden pintaa  reilun tunnin savustuksella.

Viime kesän ja syksyn runsaan sienisadon ansiosta olemme voineet  tehdä tänä talvena usein sienikastiketta. Tänään talon Mies otti pakasteesta kaikkein kauneimman pussukan kokonaisia, pieniä kantarelleja. Ne olivat säilyttäneet upean keltaisen värinsä veteen säilömisen ansiosta. Sattuipa sopivasti :))


Kastike syntyy helposti freesaamalla voissa paistinpannulla sienet ja pienehkön sipulin. Kuohukermaa, suolaa ja pippuria sekaan ja herkku on valmista. Pari minuuttia pitää kiehutella, että maut syvenevät ja kastike saostuu.


Tänään oli paras mahdollinen sää sauvakävellä läheisen järven jäällä. Lumet sulivat, mutta onneksi jää jäi! Saunominen ja herkullinen lohiateria kruunasivat tämän hienon maaliskuisen sunnuntain.

Lahden MM-kisat onnistuivat Suomen kannalta hienosti. Kisat päättyvät mutta mukavat muistot jäävät!

Paljon onnea Matti Heikkiselle miesten 50 km pronssista! Upea saavutus! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.