Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kokemattoman kokin onnistunut vuohenjuustokohokas



Tänään tein sellaista ruokaa, jota olin suunnitellut kokeilevani jonakin päivänä yli 30 vuotta sitten. Hankin valmiiksi kauniin ruotsalaisen läpinäkyvän uunivuoan ihan tätä vaativaa kotikokin taidonnäytettä varten. Vasta tänään rohkenin toteuttaa aikeeni. Olin ostanut ison palan vuohenjuustoa, josta loppu uhkasi jäädä käyttämättä. Pidämme kumpikin talon Miehen kanssa vuohenjuuston mausta, joten tuumasta toimeen. Kerta se on ensimmäinenkin ja vierasruoaksi kohokas tuntui olevan liian epävarma.

Kohokkaan rakenne on ihanan pehmeä ja maku herkullisesti vuohenjuustoinen.
Raaka-aineet kohokkaaseen ovat lähes samat kuin munakkaaseen. Juustokohokkaan hienon tuntuinen ranskalainen nimi "Soufflé" on saanut aikaan mielikuvan todella konstikkaasta ruoasta. Yhden kokeilun perusteella sanoisin kohokasta huomattavasti mainettaan helpommaksi ja kokeilemisen arvoiseksi herkuksi. Raaka-aineet ovat sitä paitsi edullisia, joten siitä vaan kokkaamaan. 


Aineet juustokastikkeeseen

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja 
3 dl maitoa
130-150 g vuohenjuustoa
1/2 dl ruohosipulia / (basilika, timjami, oregano)
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

(Toisessa ohjeessa sanotaan 60 g jauhoja ja 80 g voita, muut aineet samoin kuin tässä)



Lisäksi tarvitaan

4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista

Aloita voitelemalla n. 2 litran vetoinen uunivuoka kauttaaltaan huolellisesti voilla.
Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.


Sulata voi teflonkattilassa ja kiehauta siinä vehnäjauhot.
Älä ruskista vaan sekoita jauhot huolella voisulaan.
Lisää maito seokseen voimakkaasti vatkaten.
Lisää pieneksi paloiteltu vuohenjuusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.
Lisää valitsemasi yrtit / ruohosipuli ja sekoittele vielä.
Ota kattila pois liedeltä heti, kun seos alkaa sakeentua.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset.
Sekoita keltuaiset voimakkaasti vatkaten yksitellen juustokastikkeeseen.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Nyt seuraa kohokkaan valmistuksen vaativin vaihe!
Valkuaisvaahto pitää sekoittaa varovasti juustokastikkeeseen niin, että rakenne säilyy kuohkeana. Parhaiten onnistuu lastalla tai puuhaarukalla. (ei vatkata enää)



Kaada seos hyvin voideltuun uunivuokaan ja paista uunin 150 ast / 45 min uunin alimmalla tasolla. (minulla uuni oli alkuun 10 min kiertoilmalla, vahingossa)
Älä avaa uunin suuluukkua välillä!! 

Vuoka on juuri nostettu uuniin.

Kohokas on paistunut 10 min.



Kohokas valmiina kaikessa komeudessaan tasan 45 min paiston jälkeen. Kannattaa tarjota heti!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.