Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 6. elokuuta 2017

Herkullinen härkiskiusaus kantarellikeiton jälkeen


Nyt on pientä juhlan tuntua ilmassa. Aloittaessani tämän postauksen kirjoittamisen blogini klikkauksia on 9985 eli puuttuu enää 15 kymmenestätuhannesta. Aika hurjaa!
Helmikuun loppupuolella aloittamani ruokablogi on osoittautunut itselleni tärkeäksi harrastukseksi. Olisin kokannut joka tapauksessa joka päivä, mutta nyt saan viettää aikaa päivittäin myös kuvaamisen ja kirjoittamisen parissa. Tykkään molemmista!


Hyvän reseptin löytyminen, ruokavalion muuttaminen kasvispitoisempaan suuntaan ja mielihyvän saaminen onnistuneesta ateriasta ovat parantaneet elämäni laatua. Polven tekoniveleikkauksen jälkeinen aika on kysynyt kärsivällisyyttäni paljon enemmän kuin alunperin uskalsin kuvitellakaan. Onnekseni en kaikkea tiennyt!


Tämän päivän lounaamme muodostui niistä raaka-aineista, mitä kotoa löytyi. Lohifile päätyi pakkaseen, koska sää ei suosinut savustusta ja ihanat yllätysvieraamme ovat kasvissyöjiä. Varsin kelvollinen ateria syntyi silti ja sain jopa kehuja. Härkis ja Nyhtökaura ovat olleet mukana monissa kokkauksissani ja osoittautuneet monipuolisiksi raaka-aineiksi. Molempia löytyi jääkaapista, mutta tex-mex-maustettu Härkis tuntui sopivan paremmin suunnittelemaani uuniruokaan. Kun vieraiden saapumisaikataulu on epävarma, olen huomannut uunissa hiljaisella lämmöllä valmistuvan ruoan parhaimmaksi vaihtoehdoksi.


Härkiskiusauksen lisäksi lautaselle tuli maissia, purjoa ja tuoresalaattia.
Tuore maissi kannattaa keittää aluksi kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä n. 5-8 min. Halkaistut purjonvarret kypsyivät öljyämisen jälkeen miedossa (130) uunin lämmössä n. 20 min. Loppusilauksen molemmat saivat kuuman grillivastuksen alla.


Tarkoitus oli valmistaa grillissä tuoretta maissia ja hiillostettua purjoa. Molemmat paahtuivat riittävän maukkaiksi uunin grillivastuksen alla alkukypsennyksen jälkeen. Maissin pintaan sivelty voi antaa kesäiselle herkulle viimeisen silauksen.


Aineet Härkiskiusaukseen 4 - 5 hengelle (näin meillä, mutta voit toki soveltaa)

1 rkl voi/öljyseosta
n. 10 pienehköä perunaa (tai pakaste peruna-sipuli-vihannessekoitus)
muutama uuden sadon porkkana (4-6 kpl)
2 varhaissipulia
2 yksikyntistä valkosipulia, tms
2 keskitulista chiliä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

1 pkt Härkistä (tai nyhtökauraa)
1 prk smetanaa (120 g)

1 pkt valkohomejuustoa
2 dl kuohukermaa
n. 50 - 80 g punaleimaista Emmentalraastetta 


Raastettu Punaleimaemmental antaa annokselle kauniin pintavärin, vaikka makua olisi ollut ilmankin.
Ohjeet (laita uuni kuumenemaan 150 ast tai kuumemmalle, jos ruoalla on kiire)

1. Kuori ja pilko perunat ja muut aineet sopivan kokoisiksi paloiksi.
2. Kuullota perunoita voi-öljyssä käännellen. Anna hieman ruskistua.
3. Lisää pannulle pilkotut porkkanat, sipulit ja valkosipulit, vähennä lämpöä.
4. Lisää pilkotut chilit ja suola pannulle. Sekoittele muutama minuutti.
5. Kaada aineet uunivuokaan.
6. Kippaa Härkisvalmiste pannulle, pilko suurimmat palat ja sekoittele.
7. Lisää smetana härkiksen joukkoon ja sekoittele vielä hetkinen.
8. Kaada härkisseos tasaisesti perunaseoksen päälle.
9. Kaada kerma (tai halutessasi kasvisliemi) uunivuokaan.
10. Viipaloi valkohomejuusto päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta.


Kerroksittain kypsyneet perunat ja muut aineet valmistuvat uunin lämmössä herkkuruoaksi.
Paistoin tänään härkiskiusausta n. 130-150 ast / 50 min ja lopuksi n. 180 ast / 5 min. Luulisin annoksen kypsyvän ja ruskistuvan riittävästi 180 asteen lämmössä 40 min.

Hämeenlinnan metsämansikat ovat kypsyneet jo vähän liikaakin, joten kaunista heinää ei enää synny. 
Tämä ruoka syntyi aika extempore, joten siihen nähden onnistui ihan mukavasti. Chili ja valkosipuli antoivat riittävästi makua valkohomejuuston lempeään seuraan. Muita mausteita tämä ruoka ei mielestäni kaivannut, mutta onnistuisi varmaan myös eksoottisemmilla (itämaisilla) mausteilla. Täytyypä kokeilla jonakin päivänä.


Eilen talon Mies sai "saaliiksi" riittävän annoksen tuoreita kantarelleja. Niistä tuli ihana alkukeitto 4 hengelle. Paras ja makoisin keitto syntyy voin, sipulin ja kerman avulla. Mausteeksi riittää pelkkä suola ja ehkä ripaus mustapippuria myllystä.


Kahvi ja jälkkäri kruunaavat tottakai herkullisen aterian. Tänään kaivelin pakasteesta viimeiset kesällä leipomani suklaafondantit        (Suklaafondantit)
ja lämmitin ne uunissa. Samalla lautasella maistui valurautapannulla karamellisoidut (voi+kookossokeri) aprikoosin puolikkaat, vaniljajäätelö sekä eilen tekemäni lemon curd. (Sitruunakiisseli eli lemon curd) Vielä löytyi annokseen muutamia tuoreita mustikoita pieneksi piristeeksi ja väriä antamaan.


Näin komea auringonlasku oli toissailtana! Tänään on satanut vettä koko päivän ja enemmän kuin olisi tarpeen. Onneksi saa olla sisätiloissa ja seurata Lontoossa pidettäviä Yleisurheilun MM-kisoja TV:stä. Sekä miesten että etenkin naisten maratonit kiinnostavat jo senkin vuoksi, että samalla pääsee seuraamaan Lontoon kaupunkikuvaa. Suomalaisen Anne-Mari Hyryläisen menoa on ilo seurata, vaikka palkintosijoille ei pääsekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.