Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 18. elokuuta 2017

Kokonaisena paistettu broileri


Milloin viimeksi paistoit tai grillasit kokonaisen broilerin? Onko Suomessa mahdollista edes saada tuoretta kokonaista broileria muualta kuin erikoiskaupoista? Pakastettuna sitä löytyy. Haaveilin pitkään valmistavani samaa ruokaa, johon ihastuimme Santorinin lomallamme. Siellä teimme herkkuruokaa tuoreesta kanasta. Seurasin Jamie Oliverin tapaa kokata ruokaa kokonaisesta broilerista. Pystyisinköhän minäkin Jamien ohjeilla ja Santorinin muistoilla taikomaan hyvää ruokaa sulattamastani broiskusta? Päätin ainakin yrittää.


Otin pakastebroilerin sulamaan jääkaappiin 1 vrk ennen kokkausta. Hidasta sulatusta suositeltiin kaikissa katsomissani resepteissä, joten luotin siihen. 

Mausteita, sitruunaa, valkosipulia ja laktoositonta voita menee broilerin nahan sisäpuolelle.
Uunissa paistettu kokonainen broileri  Klikkaa tätä linkkiä halutessasi tarkat ohjeet!

Yrttivoihin tuli basilikaa, korianteria ja oreganoa.
Puhdistettuani ja kuivateltuani sulaneen broilerin aloitin muut valmistelut. Halusin saada raikkaan, yrttisen ja mausteisen maun broileriini. Maustevoin avulla sen pitäisi onnistua.   Valkosipulin ystävänä uskoin ja toivoin sen lisäävän hyvää makua.

Maustevoi broilerille (1,5 kg)

n. 50 g huoneenlämpöistä voita (meillä, voit laittaa enemmänkin)
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
1½ tl suolaa
2 raastettua valkosipulin kynttä
2 tl Jerk-maustetta
2 tl mango-curry maustetta
n. 1 dl pilkottuja tuoreyrttejä

Lisää kaikki mausteet voin sekaan ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää myös yrtit ja vie maustevoi hetkeksi jääkaappiin.

Seuraavat kuvat eivät ulkonäöllään ihastuta, mutta lopputulokseen se ei vaikuttanut.

1 tl suolaa ja sitruunanpuolikkaat sujahtivat sukkelasti broiskun sisään.
"Rietas kana" -nimitys annettiin jossakin blogissa tälle ruoalle. Hihittelin!

Siipien sitominen ja sujauttaminen alapuolelle estää niiden palamisen.

Nahkan repeämiskohtaan taiteilin cocktailtikun. Näin se piti maut sisällä.
Tutkiessani ohjeita muutamasta blogista kokonaisena valmistettavaan broileriin, sain paljon hyviä vinkkejä. Siivet ja jalat sidoin jo aikoinaan laittaessani uuni- tai grillibroileria. Vahva puuvillalanka (kalastajanlanka) sopii tähän hyvin.


Nahka irtoaa aika helposti erilleen broilerin lihasta, joten yrttivoin tunkeminen niiden väliin sujuu aika leppoisasti. Hieman käytin väkivaltaa ja nahka repesi rintapalojen kohdalta. Cocktailtikun avulla vahinko oli korjattu!


Valuttelin broilerista valunutta nestettä (rasvaa) koiville ja muuallekin n. 15 min välein. Luulen sen auttaneen paljon lopputuloksen mehevään makuun.


Broilerin kypsentäminen uunissa ei ollut aivan yksinkertainen urakka. Pari päivää aiemmin perusteellisesti puhdistetussa uunissa broisku sai roiskutella iloisesti rasvaa joka puolelle. Omaa tyhmyyttäni ja järjestelmällisyyden puutetta ;(  Paistopussitkin on sitä paitsi keksitty! muistin vasta, kun vahinko oli jo tapahtunut. Palovaroitin huusi vain kaksi kertaa broilerinpaisto-operaation aikana. Herkkiä kapistuksia!!


Broilerin kypsyys on ehdottoman tärkeää myös tässä valmistustavassa.
Kypsyyttä voi kokeilla paksuimman palan (rinta, koivet) kohdalta cocktailtikulla. Kun tikun kohdalta tulee vain kirkasta nestettä, broilerin pitäisi olla kypsää kaikkialta. 

Broileria paistetaan aluksi n. 10 min / 250 asteessa. Itselläni oli myös grillivastus alussa päällä, jotta broilerin pinnasta tuli todella rapeaa.

10 min jälkeen lämpötila pudotetaan 180 ast ja paistoa jatketaan n. tunti.

Valelin broileria irronneella nesteellä 15 min välein, jotta lintu ei olisi kuivunut.
Uunista ottamisen jälkeen käärin broilerin folioon 15 minuutiksi tekeytymään.


Uunissa paistetun broilerin lisukkeeksi sopii hyvin omena-viikunakompotti, tomaatti ja tuoresalaatti. Isompaan nälkään voi lautaselle lisätä riisiä tms täyttävämpää lisuketta. 
Tein tällä kertaa omena-viikunakompottia aiemmin postaamallani ohjeella. Aprikoosien tilalle laitoin n. 10 pehmyttä kuivattua viikunaa palasina. Toimi tämäkin.


Suosittelenkohan tällaista urakkaa muille? Mietiskelin tätä ja kertaurakkana toki kannattaa kokeilla. Onko maku niin ylivoimaisesti parempi kuin muilla tavoilla kokattu tai kaupasta ostettu grillattu broileri. Noo! Maku oli herkullinen, mutta aika iso oli urakkakin. Saatan innostua jonakin päivänä grillaamaan kokonaista broileria, jos talon Mies hoitaa grillaamisen. Minä voin tehdä alkuvalmistelut ja lisukkeet.


Helpolla päästiin ruoan laittamisesta seuraavana päivänä. Valmiiseen pastakastikkeeseen paloitellut broilerin lihat, pastaa ja parmesania. Olipas hyvää!


Kesä on kääntymässä kohti syksyä, kun pihlajanmarjat punertavat ja horsmat ovat kukkineet latvaan saakka. Mutta vielähän syksy herkullisine satoineen kestää pitkään. Metsän antimista nauttiville tämä on ihan paras vuodenaika. Nautinnollista viikonloppua teille ihanille, jotka käytte lukemassa blogiani!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.