Tämän piiraan maku on sanalla sanoen vastustamaton! Entisajan reseptit ovat helppoja ja hyviä. |
Uskaltauduin tiistaina lähimetsään ja riemullani ei ollut rajoja löytäessäni runsaasti upeita mustikoita ja vadelmia polun varrelta. Onneksi olin napannut yhden pakastepussin taskuuni, joten pakkohan niitä oli pysähtyä poimimaan. Olipa antoisa retki lähimetsään!
Olen leiponut joka (!) kesä rapeaa ruistaikinakuorista mustikkapiirakkaa. Normaalisti leivon sen viimeisistä pakastimen mustikoista, mutta tänä vuonna kaikki mustikat olivat loppuneet. Lähes sama ohje löytyy ruisjauhopussin takaa mustikkakukon nimellä. Oma ohjeeni on pitkälle sama, mutta postaan sen tänne joka tapauksessa. Mustikoiden seuraksi pääsi tällä kertaa lähes saman verran vadelmia ja ne antoivat entistä parempaa makua ja rakennetta tähän.
Sokeri ja perunajauhot sekoitetaan keskenään ja ripotellaan marjojen päälle. |
Sen sijaan jauhokaapissani oli keväällä ostamani Kauramanna-suurimo pussi. Pussin takana oli ohje marjapiiraaseen, joten päättelin näiden sopivan karkean rakenteensa johdosta tähänkin piiraaseen.
Taikinan levittäminen vuokaan sujuu parhaiten jauhojen avulla. Veitsen avulla pohjan reunataikina kääntyy hyvin marjojen päälle, jos levitit sitä liiankin korkealle. |
Aineet taikinaan n. 26 cm vuokaan (mielellään aika syvä vuoka)
200 g voita
3/4 dl sokeria
(2 kananmunan valkuaista minulla tänään)
3 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl kauramanna-suurimoita
1 tl leivinjauhetta
Marjojen ( 1 litra) päälle
3/4 dl sokeria
2 rkl perunajuhoja tms tärkkelystä
Marjojen ( 1 litra) päälle
3/4 dl sokeria
2 rkl perunajuhoja tms tärkkelystä
Ohjeet
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään. (muutama minuutti riittää)
- Lisää kananmunan valkuaiset voimakkaasti vatkaten.
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään.
- Sekoittele jauhoseos nopsaan taikinaan.
- Levittele 2/3 osaa taikinasta voideltuun vuokaan.
- Kaada mustikat (+ halutessasi vadelmat) vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
- Lisää sokeri ja perunajauhot tasaisesti pinnalle.
- Levittele loppu taikina marjojen päälle. (jauhojen avulla onnistuu)
Paista piirasta uunin keskitasolla 180 ast / n. 1 tunti. Tarkkaile, ettei pinta paistu liikaa. Peitin piiraan puolivälissä leivinpaperilla ja silti paistui aika ruskeaksi.
Ei kaduta yhtään, että päätin leipoa tätä helppoa ja herkullista piirasta. Kuvioin reunan haarukalla. |
Tarjoa piirakka lämpöisenä / lämmitettynä vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai löysäksi vaahdotetun vaniljakermavaahdon kanssa.
Tämä on niin parasta mustikkapiirasta. Jopa vielä parempaa kuin pari viikkoa sitten ylistämäni mantelinen murumustikkapiirakka. Onneksi leivoin!
Pentikin Vanilja-sarjan salaattikulho on sopivan syvä ja laakea vuoka tähän piiraaseen. Toimii! |
Aiemmin olen tehnyt piiraan alla olevilla aineilla. Nyt halusin vähentää voin ja sokerin määrää. Tiesin jo leipoessani, etten voi vastustaa tätä herkkua!
Aineet perinteisen mustikkapiiraan taikinaan
250 g voita
1 dl sokeria
4 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl kokojyvä ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikota
Päälle tulee sokeria ja perunajauhoja.
Tekotapa ja paistaminen samalla tavalla kuin yllä oleva piiras.
Aineet perinteisen mustikkapiiraan taikinaan
250 g voita
1 dl sokeria
4 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl kokojyvä ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikota
Päälle tulee sokeria ja perunajauhoja.
Tekotapa ja paistaminen samalla tavalla kuin yllä oleva piiras.
Kesken leivontapuuhieni talon Mies palasi aamulenkiltään ja järjesti minulle lisätekemistä. En valittanut! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.