Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 2. elokuuta 2017

Täydellinen pavlova hääpäivänä


Elokuun toisena päivänä paistaa yleensä aurinko. 42 vuotta sitten koko Suomi hikoili helteessä  ja aurinko paistoi aamusta iltaan. Lupasimme tuona lauantaipäivänä talon Miehen kanssa toisillemme "tahdon" Kiuruveden kirkossa. Aika pitkä yhteinen taival on takana.  


Kuvat ovat haalistuneet, mutta muistot eivät. Monenlaisia hääpäiviä on vuosien varrella vietetty ja monta mukavaa muistoa kuvineen tallentunut. Ajat ja tavat ovat muuttuneet, mutta rakkaus säilyy ikuisesti. Onni ja onnellisuuden tunne on pyörinyt ajatuksissani viime päivät. Kunpa senkin saisi säilymään vaikeuksista huolimatta! Viimeiset kolme kuukautta ovat olleet itselleni melkoinen koettelemus polvileikkauksen johdosta. Toiveena on saada liikkua tulevaisuudessa ilman kipuja.


Kaikilla (?) aikaansa seuraavilla morsiamilla oli 70-luvun puolivälissä valkoinen morsiuspuku ja morsiuskimppu keltaisista ruusuista. Uskomatonta tänä päivänä! Keltaiset ruusut ovat ilmestyneet uskollisesti elokuun toisena kotiimme, vaikka koskaan muulloin ei tulisi mieleenikään toivoa saatikka ostaa keltaisia ruusuja. Tänään talon Mies kävi aika monessa Hämeenlinnan kukkakaupassa ennen kuin tärppäsi. Eivät taida olla muodissa enää!!

Tämä kukkakimppu näyttää aina hääpäivänä hellyttävän kauniilta.
Mutta asiaan! Olen leiponut marenkeja useinkin ja jopa ihan onnistuneesti, mutta en koskaan ennen pavlovaa. Pari vuotta sitten vietimme hääpäivää (40v) uudessa kodissamme isommalla joukolla ja ajatuksena oli tehdä makeaa marenkikakkua. Sillä kertaa päädyin tuttuun ja turvalliseen Brita-kakkuun. Nyt on tullut lisää rohkeutta kokeilla uusia reseptejä.


Löysin googlaamalla täydellisen pavlovan ohjeen. Lisäksi muistin nähneeni keväällä MTV:n aamulähetyksessä herkullisen, kauniin ja marjaisan pavlovaohjeen. Koivun lehdet olivat juuri silloin hiirenkorvilla ja ne sopivat mielestäni täydellisesti suomalaisilla marjoilla koristeltuun kakkuun. Laitoin pieniä syötäväksi kelpaavia koivun lehtiä pakkaseen, tänään tosin koristelen kakkua tuoreilla mustikanvarvuilla. 



Yllä olevaa linkkiä klikkaamalla löydät erinomaisen tarkat ja hyvät ohjeet pavlovaan.

Aineet marenkipohjaan (n. 10 annosta)

4 kananmunan (luomu) valkuaiset
2½ dl erityishienoa sokeria
2 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoa
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

Päälle

2-3 dl kuohukermaa (+ halutessasi 2 rkl likööriä)
marjoja, hedelmiä tai molempia
vihreitä lehtiä (joko syötäviä tai vain koristeeksi) 

Pienen öljytilkan avulla leivinpaperi pysyy tasaisesti pellillä. Hasselpähkinärouhe antaa pohjaan hyvää makua.
Hyvä vinkki on laittaa hasselpähkinärouhetta leivinpaperille. Sen maku sopii hyvin marenkiin ja pohja irtoaa paperista paremmin pähkinärouheen avulla. 


Ohjeet pohjan tekemiseen

1. Laita uuni kuumenemaan 100-120 asteeseen.
2. Piirrä leivinpaperin nurjalle puolelle ympyrä, jonka kokoisen marengin haluat.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
4. Lisää puolet sokerista vähitellen ja koko ajan vatkaten.
5. Sekoita tärkkelysjauhot loppusokeriin.
6. Jatka vatkaamista ja sokerin lisäämistä, kunnes taikina on kiiltävää ja vahvaa.
7. Lisää viimeiseksi omenaviinietikka tai sitruunamehu vatkaten.

Tasoittelin pursottamani marengin isolla, kuumalla lusikalla tasaiseksi reunoja lukuunottamatta.
8. Pursota tai annostele marenkiseos leivinpaperille ympyrän kokoiselle alueelle.
9. Paista marenkipohjaa n.1½ tuntia uunin alimmalla tasolla. 


Marenki saisi ruskistua vain aavistuksen ja pinnan repeäminen ei makua pahenna. 
Oma vinkkini marengin vatkaamiseen on se, että sokerikiteitä ei saisi tuntua enää taikinassa. Kaiken sokerin pitää olla sulanut valkuaisvaahtoon. Aikaa kului tänään noin 10 min ja seos oli silloin paksua ja kiiltävää.
Paistoin kakkua noin 1 h 15 min, katkaisin virran ja jätin sen vielä uunin lämpöön siksi aikaa, kun kävimme kaupungilla syömässä. Tultuamme marenki oli napakka.


Koristeluun vatkasin 2 dl kermaa ja lisäsin vain 2 rkl Limoncello-likööriä. Pohjan makeus ja rapeus sopi erinomaisesti raikkaisiin kotimaisiin marjoihin ja sitruunalle maistuvaan kermavaahtoon. "Ei tämä kyllä kymmenelle riitä", sanoi talon Mies. Tykkäsi kakusta kovasti kahvin kanssa :))


Piparkakkutalo on hyvätasoinen ravintola ihan Hämeenlinnan keskustassa. Söimme alkusalaatin lisäksi maittavaa keittoa ja uunilohta.

Pehmoista ja kuohkeaa porkkana-inkiväärikeittoa alkuruokana.

Uunilohta, perunamuusia ja vaaleaa upeanmakuista kastiketta sekä paahdettua sipulia pääruokana.

Pavlova kahvin kanssa odotti kotona, joten tällä kertaa jätimme jälkiruoan väliin.
Pitihän 42-vuotishääpäivää juhlistaa kuohuvalla alkudrinkillä!


Hämeenlinnan keskustassa on monia kukkakauppoja. "Kaisan Kukan" kauniita ja upean näköisiä kukkia voisi ihastella vaikka kuinka pitkään. Valkoista harsokukkaa löytyi onneksi täältä. Keltaisia ruusuja taas Viipurintien Kukasta Hätilästä.


Melkein kuin morsiuskimppu 42 vuoden takaa. Oma hauras kimppu on kulkenut kuivattuna mukana muutosta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.