Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 28. elokuuta 2017

Maistuisiko makeansuolainen macaronsi?

Nektariinihilloke ja sinihomejuustotäyte ovat mainio makupari macaronsien täytteenä. 
On se vaan ihme juttu, että suomalainen ei anna helpolla periksi. Olen leiponut ja laittanut ruokaa vuosikymmeniä ja välillä tulee pieniä epäonnistumisia tottakai. Tänä kesänä sain päähäni, että harjoittelen niin monta kertaa macaronsien eli ranskalaisten marenkipikkuleipien tekoa, että olen tyytyväinen lopputulokseen. Likimainkaan täydellisen kauniita macaronseja en onnistunut vieläkään leipomaan, mutta maku hipoi jo täydellisyyttä. Siksipä kehtaankin postata ohjeen tänne blogiin.


Mantelijauheen ja tomusokerin sekoitus pitää sihdata vähintään kahteen kertaan.


Sihdattujen mantelijauheen ja tomusokerin yhteinen paino on täsmälleen 280 g.


Pastaväreistä löytyi ainoastaan vaaleanpunainen meidän omasta S-marketista. Tilaamalla netistä tai asioimalla erikoisliikkeissä saisi muitakin värejä.


Pastaväri, oikeantyyppinen pursotin sekä erilliselle paperille piirretyt ympyrät helpottavat aika tavalla onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa.


Macaronien pinta on kuivunut tunnin, joten nyt ne ovat valmiita paistettaviksi.
Uunin lämpö on 140 ast ja macaronit paistuvat 15 min valmiiksi. (huom! oman uunin lämpötila huomioitava, eivät ole välttämättä vakioita)


Tämän pellillisen olisi voinut ottaa 2 min aikaisemmin uunista.
Netistä ja lehdistä sekä kirjoista löytyy paljon ohjeita näiden konstikkaiden pikkuleipien tekoon. Omat ensimmäiset tekeleeni n. 10 v sitten levisivät pellille. Ei tullut pikkuleipiä vaan yksi iso pellin kokoinen levy. Muutaman kerran olen yritellyt hieman paremmin lopputuloksin olemalla todella huolellinen raaka-aineiden määrien suhteen. Punnitsemalla kaikki aineet vaaàlla on parempi mahdollisuus onnistua. Pari viikkoa sitten tekemistäni macaronseista tuli aika hyvän makuisia, mutta pinta halkeili ikävästi. Ei niitä kehtaisi esitellä, mutta vertailun vuoksi liitän yhden kuvan tuosta satsista. Helpottaahan se toisiakin, jos ei heti itseltäkään onnistu!

Näin ikävästi kävi edelliselle macaronsisatsilleni. Ei näitä vieraille tarjoiltu.
Tuoreista vadelmista tehty täyte maistui herkulliselle.


Täytteessä oli tuolla kertaa paseerattuja (siivilän läpi puristettuja) tuoreita vadelmia sekoitettuna kermavaahtoon, vaniljaan ja tuorejuustoon. Maku oli aivan ihana tuossakin täytteessä.

Tämän pellisen olisi voinut antaa olla vielä 2 min pidempään uunissa.
Tänään kaikki meni muuten hyvin, mutta paistoaika kahdella eri pellillä vaihteli. Ensimmäinen pellillinen oli pari min liian kauan uunissa ja pinta ehti ruskettua. Toisen pellin otin hieman liian aikaisin pois, ettei pääse palamaan. Niistä tuli sitten hieman liian raakoja, koska leivinpaperilta irrottaminen ei tahtonut onnistua. Tarkkana saa olla paistovaiheessakin, jos mielii leipoa täydellisen onnistuneita macaronseja. Oma uunini on aika "suurpiirteinen" näin tarkkaan paistoon.

Nektariinihilloke on nopea ja helppo tehdä itse.
Leivontaohjeeni tämän päivän macaronseihin oli todella tarkka ja huolellisesti postattu. Uskallan suositella lämpöisesti tutustumaan ohjeisiin, jos teet näitä pikkuleipiä ensimmäistä kertaa. Olin tosi kiitollinen, että satuin löytämään sen tänään selailtuani useita eri ohjeita. Linkin ohje on heittämällä paras mahdollinen :))

Macaronsien ABC

Aineet noin 18 macaronsin kuoreen (36 kpl)

90 g kananmunan valkuaista ( n. 3 kananmunaa)
30 g sokeria (erikoishienoa minulla)
110 g mantelijauhetta
170 g tomusokeria
(n. 1 tl väripastaa)

Ohjeet

  • Punnitse ja sihtaa mantelijauhe ja tomusokeri
  • Vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi.
  • Lisää sokeri pikkuhiljaa vatkaten.
  • Lisää väripastaa n. 1 tl halutessasi
  • Lisää kahdessa erässä mantelijauhe & tomusokeriseos
  • Sekoittele sen aikaa, että seos on sopivan taipuisaa. Katso ohje linkistä!!
  • Pursota pellille, anna tekeytyä 1 h ja paista 140 ast / 15 min
  • Anna macaronin kuorien jäähtyä kunnolla ennen irrottamista.
  • Valitse mieluisa täyte ja täytä macaronsit.
Herkullisen makean täytteen saat sulattamalla valkosuklaata ja lisäämällä siihen tuorejuustoa. (maustettua/maustamatonta)
Marjoista tai hedelmistä saat hyvää lisämakua macaronsien täytteeseen.

Täytteen voi lisätä joko näin tai laittamalla molemmat täytteet samalle puoliskolle. 
Nektariinihilloke

2 paloiteltua nektariinia (ei ihan kypsiä)
½ dl vettä
½ dl hillo&marmeladisokeria

Kiehuttele teflonkattilassa hillokeaineita hiljaisella lämmöllä n. 15 min.
Sauvasekoittimen avulla saat tasaisen hillokkeen.



Suolaisenmakea täyte maistuu aika mahtavalle näiden marenkikuorien välissä. Meillä tykätään tai etenkin talon Mies tykkää paljon Aura-sinihomejuuston mausta.

Sinihomejuustotäyte

n. 100 g sinihomejuustoa
1 prk (120 g) smetanaa

Murentele juusto ja sekoita smetanan kanssa notkeaksi haarukan avulla.


Tällä tavalla hilloke ei pursuile macaronsin välistä pois. Tyhjä kuori painetaan täytetyn päälle.



3 kommenttia:

  1. Hei! Voitit 2 lippua Kauhajoen ruokamessuille. Pääsetkö messuille? Otatko yhteyttä niin saan liput sinulle. Jollet pysty käyttämään voin arpoa seuraavalle nannarintala at yahoo.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Nanna! Ensi vuonna yritän päästä Kauhajoen ruokamessuille, vaikkei arpaonni suosisikaan. Ihanaa syksyä Nanna ja isot kiitokset loistavista resepteistäsi sekä blogissa että Hämeen Sanomien torstailiitteessä!

      Poista
  2. Kiitos paljon Nanna! Kommenttisi oli jäänyt "piilopostiin", mutta onneksi lippuasia hoitui jo. Ja uusi yritys ensi syksynä, nyt joku toinen pääsi messuille. Seurasin innolla netistä upeaa tapahtumaa!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan minuun rohkeasti yhteyttä!