Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 22. elokuuta 2017

Vadelma-valkohomejuustopizzaa yms


Miksiköhän pitsa maistuu aina niin hyvälle? Hyvä pohjataikina, tuoreet raaka-aineet ja herkulliset juustot ovat tärkeimmässä roolissa taas kerran. Onneksi tänään löytyi upeita sieniä ja jääkaapissa oli vielä eilen kerättyjä vadelmia. Mökille ostettiin sekä valkohome,- että sinihomejuustoa varmuuden vuoksi. Tänään ne olivat tarpeen.


Tämä päivä alkoi hauskan ja vikkelän vierailijan seuraamisella aamupalaa syödessä. Tunnistatko kuvassa olevan veijarin? Klikkaa lopussa olevaa linkkiä, jos haluat tietää!  Eilen illalla yllätti kaatosade. Olimme sisällä, joten sade ei meitä kastellut. Vettä tuli todella paljon. Ilmassa oli upeaa usvaa ja ruohikko litimärkä vielä aamullakin. Olisikohan veikeän näköinen vieraamme halunnut tulla sisään kuivattelemaan? Ei sitten uskaltanutkaan vaan vilisti vikkelästi pensaikon suojaan. 


Eiliseltä tuttu ystävämme liikuskeli tänään automme edustalla. Olisikohan ollut asiaa kaupunkiin? Veikeä kaveri tämä metsäjänis joka tapauksessa on ja viihtyy ihmisten lähellä.

Kangashaperot ovat nyt runsaimmillaan.

Vaaleaorakkaat ovat omia lempisieniäni tällä hetkellä. 
Sienisaaliimme näinä muutamana päivänä ovat yllättäneet runsaudellaan. Kantarelleja, haperoita, vaaleaorakkaita ja tänään jopa tatteja tuntuu ilmestyvän kuin "sieniä sateella". Mukavahan niitä on keräillä raikkaassa metsässä, jossa sateen jälkeen on helppo hengittää. Tekonivelpolveni saa samalla harjoitusta ja vahvistuu.


Aamupäivällä teimme talon Miehen kanssa suunnitelman tämänpäiväiselle ruoalle. Molemmat halusivat pitsaa. Mikä onni, että raaka-aineita löytyi moneen lähtöön.


Tomaattikastikkeen aineet n. 3 - 4 pitsaan

1 rkl öljyä / voita
2 varhaissipulia varsineen
3 - 5 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattisurvosta, 400 g  (yrtit, oregano ja basilika)
3 - 5 tuoretta tomaattia pilkottuna
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
mustapippuria

Ohjeet
  • Kuullota pilkottuja sipuleita öljyssä/voissa
  • Lisää purkki tomaattisurvosta
  • Kiehuttele ja lisää muut aineet
Anna hautua hiljalleen n. 30 min


Laitoin tänään pitsataikinaan puolet vehnäjauhoja ja lisäksi grahamjauhoja, kaurajauhoja ja maissijauhoja. Löydät taikinan teko-ohjeen linkistä.
   
Kiviuunipitsaa grillistä

Fetajuusto sopii hyvin pitsaan, samoin varhaissipulista leikatut ohuet sipulirenkaat.
Ensimmäisen pitsan puolikkaaseen tuli tomaattikastikkeen lisäksi  sieniä, sipulia, tuoretta basilikaa ja päälle hieman tilsit-juustoraastetta. Toiseen puolikkaaseen tuli eiliseltä tähteeksi jäänyttä härkis-sienitäytettä ja fetajuustoa. Vaikea sanoa, kumpi puolikas oli parempaa. Sienien upea ja vahva maku miellytti kovasti ja sipulirenkaat olivat hyvä lisä. 


Toiseen pitsaan suunnittelimme saunan löylyjen ja puhtaassa Takajärven vedessä uimisen innoittamina nektariinia, sinihomejuustoa ja päälle hieman tilsitjuustoa. Erittäin herkullista ja melkeinpä suussa sulavaa oli tämäkin pitsa.

Valion sinihomejuusto tykkää kypsän nektariinin ja tomaattikastikkeen seurasta. Nam nam!


Vatsa alkoi jo kiitellä herkuista, mutta jälkiruokapitsa kahvileipänä oli vielä jäljellä. Yllättävin ja toisaalta herkullisin olikin tämä erikoisin pitsamme. Laitoimme siihen vadelmia, valkohomejuustoa, tuoretta basilikaa ja paiston jälkeen hunajaa. Ei pahaa!!
Pohjalle ei tullut tomaattikastiketta vaan Pirkan makeahkoa hedelmäistä dippiä. (mango, ananas ja omena)


Tässä pitsassa oli sen verran yllättävät ja erikoiset maut, ettei ehkä saavuttaisi suuren yleisön suosiota. Meistä molemmista tämä oli superherkullista. Tarkoituksena oli pitää taas kahden hengen makuraati, mutta ei siitä mitään tullut. Jokainen pitsa oli omalla tavallaan "älyttömän herkullista" ja toisaalta täysin erilaisia maultaan. Ei niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Kokeile ja koe näillä raaka-aineilla, jos kiinnostuit. 

Pitsa sopii mainiosti myös jälkiruoaksi. Makeaa ja vahvaa makua samalla kertaa. Vadelma on ihanaa.


Metsässä oli tänä aamuna taianomainen tunnelma. Kaunista ja kosteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.