Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 9. elokuuta 2017

Täydellistä pähkinäistä nyhtöpullaa


Suklaapuusti, korvapuusti, voisilmäpulla, lettipullaviipale, pähkinäinen nyhtöpulla. Mitä ottaisit mieluiten päiväkahvin kanssa? Minä ottaisin ihan mitä tahansa, sillä rakastan tuoretta pullaa sekä kylmän maidon että kahvin kanssa. Äitini leipoi toisinaan bostonpullaa ja se maistui herkulliselle lapsena. Siihen aikaan tehtiin yleensä vain lettipullaa kahvileiväksi. Olen leiponut suklaapullia viimeiset 15 vuotta ja vaikka maku miellyttää vieläkin, pähkinöillä täytetty nyhtöpulla on tämän päivän kokemuksen perusteella ylivoimainen suosikkini. Taas tuli herkullista pullaa!!    


Pullataikina tämänpäiväisiin leivonnaisiin on sama kuin edellisellä kerralla. Maitona käytin tosin kauramaitoa ja lisäsin enemmän vaniljaa taikinaan. Yleiskone hoiti alustuksen, joten sotkin käteni taikinaan vasta leipomisvaiheessa. Pehmeää taikinaa olisikin aika haastavaa alustaa käsin. Leivinalustalle jouduin lisäämään reilusti jauhoja tälläkin kertaa.
Pullataikinan lisäksi tarvitsin sekä vuokaan että pikkupullien pinnalle
yhteensä n. 2 dl pähkinärouhetta (saksanpähkinää ja hasselpähkinää)

Muut aineet nyhtöpullaan

1 dl kermaa
½ dl kinuskikastiketta (Omar-kinuskikastiketta minulla tällä kertaa)

1 dl fariinisokeria
2 rkl voisulaa
1½ dl pähkinärouhetta


Pullataikinan kohotessa voitelin teflonisen kakkuvuoan voilla ja ripottelin pinnalle saksanpähkinrouhetta noin ½ dl.


Ohjeita nyhtöpullaan

1. Tee pullataikina (n. 3 dl maitoa)
2. Voitele ja ripottele pähkinärouhetta tefloniseen kakkuvuokaan.
3. Pyörittele pullataikinasta 24-28 pikkupullaa.
4. Sekoita kipossa kinuskikastiketta ja kermaa.
5. Tee toiseen kippoon voi-fariinisokeri-pähkinäseos.  
6. Kostuta pikkupullan toinen puoli ensin nesteessä ja sitten rouheessa.
7. Lado 3 kerrosta pullia kakkuvuokaan. (Kaada loput nesteestä ja pähkinöistä vuoan pinnalle.)
8. Kohota nyhtöpullavuokaa n. 40 min liinan alla.
9. Paista uunin alimmalla ritilällä n. 175 ast / 30 - 35 min. 
10. Peitä vuoan pinta tarvittaessa leivinpaperilla, jos meinaa tummua liikaa.

Olipa helppo tapa leipoa herkullista pullaa. Kaulitsemisvaihe jäi pois ja silti tuli makoisaa ja kuohkeaa.

Pullakakku kumotaan lautaselle hetkisen jäähtymisen jälkeen. Onnistui ihan nätisti.

Tästä pullakakusta on todella helppo nyhtää suuhunpantavaa! Tomusokeri-kermaliköörikuorrute ei ole välttämätön. 
Aamulla en vielä tiennyt leipovani pullaa tänään. Näin lehdessä sanan "NYHTÖPULLA" istuessani odottamassa vuoroani Keskusairaalan röntgeniin. Tekonivelhoitajan kertoessa, että polveni on niin hyvässä kunnossa kuin tässä vaiheessa (3 kk ja 1 vko leikkauksesta) pitäisi ollakin, juhlamieli alkoi nousta pintaan. Huomenna kuntosalille ja olemattomia lihaksia treenaamaan. Jee!! Ei pakkopullaa vaan herkkupullaa alkoi tehdä mieli. Nyt on aihetta unohtaa hetkeksi kivut ja kärsimykset ja nauttia ihanasta pullan tuoksusta ja suussasulavasta pullan mausta.  

Pienenmmät pullat paistetaan n. 225 ast / 7 - 10 min.
Samasta taikinasta tuli vielä muutama wienerpulla. Laitoin taikinaan maitoa ja vastaavasti muitakin aineita hieman enemmän kuin edellisellä kerralla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan rohkeasti yhteyttä!