Ruokaohjeita

Sivut

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Suklaakreppejä, puolukkahilloa ja marjoja

Suklaaräiskäleitä, marjoja, kermavaahtoa ja suklaakastiketta. Tästä ei herkku paljon parane!
Lettukestit ilahduttavat koska tahansa. Lisukkeet tekivät tämänpäiväisistä letuista eli hienommin krepeistä vastustamatonta herkkua. Paperinohuet ohukaiset eli crêpes, ovat Ranskan Bretagnen alueen erikoisuus. Alun perin ne olivat suolaisia syötäviä, mutta nyttemmin myös makeat krepit ovat erittäin haluttuja. Eikä ihme! Meillä oli tänään lisänä juuri poimittuja vadelmia ja mustikoita sekä puolukkahilloa.  Olikohan jälkkärimme lettuja marjoilla vai marjoja letuilla? Taivaallisen hyvää herkkua joka tapauksessa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, samoin kuin kotoisilla letuillakin.


Mustikka-aika alkaa olla ohi, mutta mökkimaastosta löysimme niitä vielä riittävästi.


Vadelmat odottivat poimijaansa innokkaasti ja mehukkaat, kypsät marjat putosivat maahan pienimmästäkin kosketuksesta. Onneksi saimme pari litraa astioihimmekin.


Puolukat ovat täällä Hämeessä juuri sopivan kypsiä hilloa ajatellen. Olen keittänyt vuosikymmeniä herkullista puolukkahilloa lisäämällä vain vettä ja sokeria puolukoiden joukkoon. Mukana pitää olla hieman raakoja marjoja, jotta hillo sakeutuu.
Pienen marja-annoksen puhdistaminen onnistuu nopeasti upottamalla marjat veteen. Roskat nousevat pinnalle ja puhtaat marjat jäävät pohjalle. Näpsää, mutta vain mustikat jäivät pohjalle. Helppo oli sentään nyppiä roskat pinnalta, joten pieneen marjastussatsiin tämä oli aika helppo konsti.

Huomenna pitää keitellä lisää tätä herkkua. Onneksi puolukoita näyttää riittävän mukavasti.
Pieni annos puolukkahilloa

  • Laita kattila liedelle ja lisää siihen ½ dl vettä, n. 8 dl puolukoita ja 0,5-1 dl sokeria.
  • Anna kiehua hiljaa poreillen n. 10 - 15 min. 
  • Voit kerätä pinnalta vaahtoa pois, jos sitä muodostuu paljon.  
  • Jäähdytä hillo ja tarjoa esim jäätelön lisukkeena.

Tänään maistelimme tätä hilloa sekä ruoan että räiskäleiden kanssa. Makea ja toisaalta hieman hapan maku maistui erittäin hyvälle molemmissa. Täytekakun ja kääretortun väliin puolukkahillo antaa hyvän ja raikkaan maun. Suosittelen!


Suklaaräiskäleiden ohjeen sain tänään Gordon Ramsayn kirjasta "Maailma keittiössä". Olen saanut kirjan vuosia sitten pojaltani ja sopivin väliajoin etsin sieltä herkullisia reseptejä. Taikinaan olisi kuulunut laittaa kaakaota, mutta jouduin "tyytymään" sulaan tummaan suklaaseen, koska kaakaopurkki ei sattunut mukaan mökille.



Ohukaistaikina n. 6 - 8 kreppiin

1,5 dl (n. 100g) vehnäjauhoja
n. ½ dl kaakaojauhetta (tai vastaava määrä suklaata)
1/4 tl suolaa
1 rkl sokeria (ei tarvita, jos käytit suklaata)
2 keskikokoista munaa kevyesti vatkattuna
1 rkl voisulaa
3 dl täysmaitoa/mantelijuomaa tms
1 tl vaniljauutetta tms vaniljaa

Ohjeet
  1. Sekoita jauhot, suola, sokeri ja kaakao kulhossa.
  2. Tee keskelle kuoppa ja lisää siihen voi, munat, maito ja vanilja.
  3. Vatkaa ainekset sileäksi taikinaksi.
  4. Jätä taikina tekeytymään jääkaappiin vähintään 30 min.  
  5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää 1 tl voita, levitä sula voi koko alueelle. (Kirkastettu voi sopii räiskäleiden paistoon hyvin.)
  6. Kaada lettutaikinaa pannulle sen mukaan, kuinka ohuita tai paksuja räiskäleitä haluat. Kääntele pannua, jotta taikina leviää pannulle kauttaaltaan.
  7. Paista lettua puoleltaan n. 2 min eli niin kauan, kunnes se liikkuu pannulla ja irtoaa hyvin pohjasta. Käännä lastalla ja paista molemmin puolin rapeaksi.
  8. Tarjoile hillon, kermavaahdon, marjojen, hedelmien tms kanssa!
Meidän räiskäleet olivat tänään aika paksuja. Seuraavalla kerralla tehdään pitsinohuita kreppejä.
Pidä räiskäleet lämpiminä uunissa, jos haluat paistaa kaikki kerralla ja tarjoilla samaan aikaan kaikille syöjille. Peitä pinta foliolla, etteivät pääse kuivumaan. Laita leivinpaperia räiskäleiden väliin, etteivät tartu kiinni toisiinsa.      

Kermavaahto oli tänään pullosta pursotettua, mutta eipä haitannut. Oli paljon herkullisia makuja!
Syystä tai toisesta ruoka ja kahvit maistuvat huomattavasti maukkaammille ulkoilmassa. Tänään oli vielä ihanan lämmin ja aurinkoinen sää, joten ruokailimmme aamiaisesta alkaen kaikki ateriamme ulkoterassilla. Mahtavaa!

Vasta tänään pääsin eroon talviturkistani. Eipä muistu mieleen, milloin viimeksi eka uintini olisi ollut näin loppukesällä. Avantouimarina pidän kylmästä vedestä, mutta polvileikkaus vaikeutti veteen pääsyä.
Emme omista omaa mökkiä, joten viikon vierailut vuokramökeillä tuottavat meille paljon iloa. Sää saisi mielellään olla sateeton ja aurinkoinen silloin harvoin, kun päästään mökkeilemään. Viime kesänä saimme nauttia ihanista ilmoista tällä samaisella mökillä ja toivomme samanlaisia säitä tällekin viikolle. Sateen sattuessa ratkomme ristisanoja ja sudokuja, lueskelemme, kuuntelemme radiota tai pelaamme korttia sisätiloissa. Ja tottakai saunomme ja laitamme hyvää ruokaa. Kuluu se aika niinkin :))

Marjat sopivat hyvin salaatinkin joukkoon. Mustikat ja vadelmat ovat suosikkejamme.
******************************************************************************

31.7.2019 Alla muutama kuva kesän 2019 suklaaräiskälebileistä! Nesteenä käytin mantelijuomaa ja osan jauhoista korvasin mantelijauheella. Herkullisia räiskäleitä tuli tälläkin kertaa. Tein taikinaa suuremman annoksen, koska herkuttelijoitakin oli enemmän. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.