Ruokaohjeita

Sivut

torstai 10. elokuuta 2017

Tuulihatut täynnä mukavia muistoja



Metsämarjat, tuulihatut ja synttärit palauttavat mieleeni mukavia muistoja vuosikymmenten takaa. 80-luvulla leivonnaisten reseptejä oli huomattavasti niukemmin kuin nykyisin. Loppukesällä oli hienoa tarjota kotiimme tulleille vieraille jotakin uutta ja erilaista. Tuulihatut erilaisin täyttein edustivat modernia tarjottavaa ja maistuivat yleensä kaikille. Tykkään niistä edelleenkin, jos täytteet onnistuvat hyvin. Voi, vehnäjauhot ja vesi eivät itsessään synnytä mielikuvaa herkkuleivonnaisesta. 


Tässä päivässä on juhlan tuntua. Hyvä syy siis leipoa erittäin vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan päivän rauhoituttua. Mustikat ostettiin torilta, vadelmat hyväksi havaitulta Kankaisten mansikkatilalta ja pari litraa kantarelleja kerättiin ihan omin kätösin metsästä. Nyt on tuulihattujen täyttöön marjoja moneen makuun. Metsämansikoiden löytyminen kanttarelliretkellä toi makumuistoja mieleen ja pakkohan niitä oli päästä leipomaan. Aineet ja ohjeet ovat vanhoja, mutta toimivat hyvin tänäkin päivänä.

Aulangon lehmuskujat viehättävät vuosikymmenestä toiseen!
Aineet noin 20 tuulihattuun

100 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta


Ohjeet 

1. Kiehauta voi ja vesi teräskattilassa.
2. Lisää kerralla kaikki jauhot ja vatkaa voimakkaasti puuhaarukalla.
3. Kun taikina alkaa irrota kattilan reunoista, sammuta liesi ja jätä seos jäähtymään.
4. Lisää jäähtyneeseen taikinaan munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa jokaisen munan jälkeen pari minuuttia.
5. Ota kahdella lusikalla tai pursota leivinpaperoidulle pellille tuulihattuja.
6. Paista tuulihatut n. 180 - 200 ast / 30 - 35 min (seuraa, etteivät pala)




Anna tuulihattujen jäähtyä täysin ennen täyttämistä. Nämä "hattuset" maistuvat sekä suolaisin että makein täyttein eli toimivat hyvin läpi koko iltakaffeen tai -teehetken.


Oikein tein, kun annoin tuulihattujen paistua rauhassa enkä mennyt välillä avaamaan uunin luukkua. Muistelen saaneeni tällaisen ohjeen aikoinaan..

Ensimmäinen golfkierros tehty Hämeenlinnassa tekopolvella. Aulangon Hugon 9 väylää sujui ihan mukavasti golfauton kyydissä ja mukavassa kesäsäässä.

Tein tällä kertaa kahdenlaisia suolaisia ja kolmenlaisia makeita tuulihattuja. 


Katkarapu-hot chili sauce créme fraichen kanssa maistui erityisen herkulliselle. 
Toisessa täytteessä oli tuoreita herneitä ja avocadoa créme fraichen seurassa. Mausteina olivat limepippuri, suola, omenaviinietikka ja makea balsamico-tyyppinen kastike. Erityisen hyvän maun antoivat tuoreet herneet. Koristeena olevat oliivit eivät parantaneet makua, vaikka olivatkin ihan ensiluokkaisia kauniita Kalamata-oliiveja. 


Makeita marjoja oli kolmea lajia, joten täytteitäkin tuli yhtä monta. Kaikkiin kolmeen tuli pohjalle samanlainen kerma-rahkatäyte.

Aineet

1,5 dl kuohukermaa
1 dl rahkaa
1 rkl vaniljapastaa (tai muuta vaniljaa)
2 rkl tomusokeria

Ohjeet

Vaahdota kermaa ja lisää rahka lopussa. Lisää vanilja ja sokeri ja vatkaa hetki.

Marjat ja vihreät lehdet riittävät koristeiksi kesällä. Talvella ehkä suklaakastiketta  ja tomusokeria. 
 Mustikkatäytteisiin tuulihattuihin tuli lisäksi sitruunakiisseliä. Se maistui raikkaalle.

Lemon curd eli sitruunakiisseli

Vadelmatäytteisiin tuulihattuihin antoi lisämakua vaahtokaramelli-tuorejuustotäyte.

Liivatteeton pehmeä vaahtokarkkimousse

Metsämansikoilla täytetyt tuulihatut eivät kaivanneet mitään lisämakua. Kerma-rahkavaahto ja tuoreet metsämansikat. Siitä ei maku juuri parane!

P.S. Ihan pakko vielä kirjoittaa tähän kauniiksi lopuksi hienosta urheilusuorituksesta. Tero Pitkämäki heitti juuri komean karsintaheiton Yleisurheilun MM-kisoissa Lontoossa. Loistavasti Tero pääsi yhdellä heitolla keihäänheiton Finaaliin. Hienoa Tero!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.