Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 26. syyskuuta 2017

Gluteenittomat maapähkinävoipikkuleivät


Gluteenittomista leivistä, pullista, kakuista, pikkuleivistä jne  on tullut trendikästä tarjottavaa. En ota enemmän kantaa gluteenittomien tarjottavien paremmuuteen, mutta tunnen ihmisiä joille ne ovat pakollisia. Ruoansulatus ei pysty käsittelemään tavallisilla jauhoilla leivottuja herkkuja. Onneksi nykyisin on paljon enemmän gluteenittomia jauhoja kuin muutaman vuosikymmen sitten. 

Gluteenittomat kaurajauhot ja isot kaurahiutaleet ovat suosikkejani nykyään.
Kuopuksemme ei voinut pienempänä käyttää maitotuotteita ollenkaan maidon sisältämän proteiinin johdosta. Sillä ei ole mitään tekemistä laktoosin kanssa, jota taas oma elimistöni ei pysty käsittelemään. Olen saanut sen perintönä äidin geeneistä ja tottunut tilanteeseen. No mutta summa summarum! Tiedän nykyisin aika paljon erityisruokavalioista ja haluaisin oppia leipomaan parempia gluteenittomia tarjottavia. Viime viikolla sain siihen taas hyvää harjoitusta, kun leivoin lapsenlapseni synttäreille lähes kaiken gluteenittomilla jauhoilla. Ei ollut helppoa, mutta otin sen haasteena. Semper, Farina. Vuohelan herkku ym ovat tulleet tutuiksi.

Uusi löytö on Gluteeniton jauhoseos täysjyväkaurasta. Toimii tämäkin.
Tässä hyvä linkki, jos kaipaat lisätietoa gluteenittomista jauhoista. Gluteenitonta leivontaa 


Nämä viime viikolla tekemäni pikkuleivät eivät ole kaikkein makeimmasta päästä, mutta sokeria voi tottakai lisätä oman maun mukaan. Suklaista, pähkinäistä ja terveellistäkin tarjottavaa halusin leipoa. Näissä pikkuleivissä on mukavasti pureskeltavaa.



Aineet maapähkinävoipikkuleipiin tai kekseihin (20-30 kpl koosta riippuen)

250 g sokeritonta maapähkinävoita (ei Nutellaa)
2 rkl kookoöljyä tms rasvaa
2 kananmunaa
1 dl kookossokeria
1-2 dl sokeria
1-2 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl isoja kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoja
2 dl gluteenitonta täysjyväkauraista jauhoseosta (S-ryhmät)
2 dl pähkinäseosta
2 dl Lempi hapatettua kermaa (Arla)
150 g suklaarouhetta (Bronberg)

Sekoittele kuivat aineet keskenään, lisää munat ja muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja nosta lusikalle kekoja leivinpaperoidulle pellille. Paista ruskeiksi n. 180-200 ast/10-15 min uunin keskitasolla.
 (Oman uunini lämpötila vaihteli 168 ast ja 226 asteen välillä, vaikka lämpötilan olisi kuulunut olla sama koko ajan. Tarkkaile tilannetta ja älä anna keksien palaa!)



Onnekseni vahdin pikkuleipiäni koko ajan ja kokeilin kypsyyttä ottamalla ajoissa yhden tarkastelun alle. Kun se näytti ruskistuneen pohjastakin, otin pellin pois uunista. Samoin jouduin vahtimaan toistakin pellillistä ja ihme ja kumma eivät päässeet nekään palamaan. 


Nämä taisivat olla helppotekoisimpia leipomiani pikkuleipiä. Siihen nähden sekä maku että ulkonäkö onnistuivat hyvin. Voisin leipoa uudelleenkin, sillä maistuvat sekä päiväkahvin että iltateen kanssa todella hyville. Tuli iso annos samalla vaivalla! :))  

Tuoreena ja vielä hieman lämpöisinä nämä pikkuleivät ovat parhaimmillaan kylmän maidon kanssa.

Tämä päivä urakoitiin talon Miehen kanssa Lakeside golfin metsäisillä väylillä mukavassa syyssäässä.

Upea kuvatervehdys ystävältäni sunnuntai-iltana Puumalan maisemista. Sain luvan liittää kuvan blogiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.