Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Herkulliset uunipaistetut lihikset

Kuuma lihapiirakka, kurkkusalaatti, sinappi ja ketsuppi tuovat muistoja mieleen vuosikymmenten takaa.
Pitkän aamulenkin (pari km) virkistämänä halusin leipoa tänään lihapiirakoita. Olen suunnitellut itse asiassa koko bloggaukseni ajan postaavani jonakin päivänä tämän ohjeen. Löysin alkuperäisen ohjeen 44 vuotta sitten Regina-nimisestä lehdestä. Matkustin "Lättähattu"-junalla Kiuruvedeltä opiskelupaikkakunnalleni Savonlinnaan ja aikani kuluksi selailin jonkun jättämää "hömppälehteä". Sieltä se ohje löytyi! Olimme juuri menneet talon Miehen kanssa kihloihin ja muuttaneet yhteen asumaan. Halusin yllättää rakkaani leipomalla hänelle vastustamattoman hyviä lihapiirakoita. Niistä tuli vuosikausiksi yksi bravuurileipomuksistani ja tein niitä usein. Hän suorastaan rakasti niitä ja on muistellut usein alkuvuosiemme herkkua.

On yksi joka näyttää samalle kuin 70-luvulla. Kaurapelto lainehtii valmiina puitavaksi kotimme lähellä.
Aamulenkilläni oli aikaa muistella menneitä. Olen kai siinä iässä, jossa muistot tulvivat mieleen tahdoin tai en. Hyviä muistoja on tosi kiva muistella pidempäänkin. Tämän päivän ohjeeni ei ole "yksi yhteen" alkuperäisen kanssa, sillä tuohon aikaan en käyttänyt valkosipulia puhumattakaan chilistä. Sipulia sen sijaan tuli todella paljon. Ostin jopa sipulisilppurin helpottamaan pilkkomista. Talon Mies teki yleensä sen osuuden leipomisurakasta.

Tämä on jo vähän uudempi versio sipulinleikkurista. On jäänyt vähälle käytölle.
Siihen aikaan kaupassa oli tasan keltasipulia. Ne olivat ihan hyviä, joten enpä muunlaisia sipuleita kaivannutkaan. Luulen, että me molemmat olimme tottuneet kodeissamme sipulin makuun lähes ruoassa kuin ruoassa. Ketsuppi oli aika uutta ja pitsan makuun pääsimme samoihin aikoihin. Hyvälle ruoka maistui jo tuolloin :))


Aineet noin 32 lihapiirakkaan

5 dl maitoa (kokomaitoa)
2 rkl sokeria
2 pussia kuivahiivaa tai 1 pkt tuorehiivaa
2 tl suolaa
6 dl hiivaleipäjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja
50 g pehmyttä voita (tai öljyä)

Voiteluun kananmunaa/seesaminsiemeniä

Täyte

2 dl puuroriisiä (tai risottoriisiä)
4-5 dl vettä
1 tl suolaa

Keitä riisit pehmeiksi ja lisää jauhelihaseokseen. (Laitoin ensin 4 dl ja lisäsin ½ dl myöhemmin. koska riisit tuntuivat vielä hieman liian koville.)

Jauhelihaseos

1 rkl öljyä
700 g broilerin tai naudan jauhelihaa (vähempikin varmaan riittäisi)
4 salottisipulia pilkottuna (pitkulaisia banaanisipuleita minulla)
1 iso yksikyntinen valkosipuli pilkottuna
1 tl suolaa
mustapippuria
(chiliä, jos sitä haluat)

Kuumenna paistinpannu, lisää öljy/voi sekä jauheliha (älä sekoita heti, vaan anna ruskistua rauhassa). 
Pilko sipulit ja lisää ruskistuneen jauhelihaan sekaan. Kuullottele ja lisää mausteita oman makusi mukaan.


Ohjeet

  1. Aloita lihapiirakoiden teko taikinan valmistuksella ja ota jauheliha huoneenlämpöön n.½ tuntia ennen ruskistusta.
  2. Lämmitä maito 42 ast, jos käytät kuivahiivaa. (37 ast/tuorehiivalle)
  3. Lisää sokeri ja hiiva, sekoita hieman. (odota n. 10 min, jotta hiiva "käynnistyy ts alkaa poreilla)
  4. Lisää jauhoja pienissä erissä ja vispaa tai anna yleiskoneen käydä nopeilla kierroksilla alkuun. Vaihda taikinakoukut jauhojen lisäämisen puolivälissä.
  5. Kone saa käydä ts alustus jatkua 10-15 min. Lisää pehmeä voi loppupuolella.
  6. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, jos taikina tuntuu jo sopivan kimmoisalle. Kova taikina on hankalampi leipoa eikä maku ole niin hyvä.
  7. Jätä taikina kohoamaan n. 1 tunnin ajaksi liinan alle, jos aiot leipoa heti.

Tein tänään taikinan aamulla, mutta leivoin vasta iltapäivällä. Jätin taikinan kohoamaan jääkaappiin, jossa se säilyy hyvin leivontakuntoisena vaikka pari päivää. Olen oppinut säästämään itseäni ja teen taikinan alusta loppuun yleiskoneen leivontakulhossa.. Kaikki taikinat ovat onnistuneet yhtä hyvin kuin käsin alustamalla, kunhan lopetan jauhojen lisäämisen oikeassa kohtaa. (taikina alkaa "kiivetä" ylöspäin pitkin taikinakoukun vartta)



Ohjeet leipomiseen

  1. Jaa taikina 3-4 osaan ja kaulitse yksi kerrallaan muutaman millin paksuiseksi levyksi jauhotetulla leivinalustalla. 
  2. Ota sopivan kokoisella muotilla (halkaisija n. 10 cm, teräväreunainen astia) ympyrän muotoisia piirakkapohjia. 
  3. Toinen vaihtoehto on kaulita taikina levyksi ja jakaa neliöiksi. 
  4. Lisää lusikallinen täytettä taikinan toiselle puolelle ja kastele vedellä toinen puoli. Paina lihapiirakka huolellisesti kiinni. Painele haarukalla reunat, jos haluat ne siistimmän näköisiksi.
  5.  Kohota piirakoita sen aikaa, kun uuni kuumenee.
  6. Voitele pellillinen kerrallaan vähän vatkatulla kananmunalla ja ripottele halutessasi pinnalle siemeniä. Pistele muutamia reikiä esim cocktailtikulla.
  7. Paista n. 200-220 ast / 10-12 min, kunnes ovat kullanruskeita ja kypsiä.



Talon Mies palasi golfkilpailustaan juuri samalla hetkellä, kun vedin ensimmäistä pellillistä uunista. Tuoksut olivat kuulema mahtavat, toivat mieleen muistoja menneestä. Päiväkahvilla sitten maisteltiin, muisteltiin ja vähän vertailtiinkin makua vuosikymmeniä sitten leipomiini. Olivat kuulema hyviä silloin ja yhtä hyviä nytkin!


Ainut oikea lisuke lihapiirakoille tuntui olevan sinappi-ketsuppi-kurkkusalaatti  kokonaisuus. Nyt näitä syötiin päiväkahvin kanssa, ennen vanhaan muistimme mukaan kylmä maito oli ainut oikea kyytipoika. Mutta muistihan saattaa jo pettää ;)


Puolet taikinasta odottaa vielä jääkaapissa. Huomenna saadaan taas uunilämpöisiä lihiksiä ja loput tänä päivänä leivotuista menevät pakastimeen. On se vaan ihmeen virkistävää leipoa välillä muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. Kääretorttu ja kierrepullat olivat muita bravuurejani. Ehkä muistoja ja makuja niistä tulee jatkossa.


Uskomatonta että tein tänä aamuna tunnin lenkin sauvakävellen ja lähes ilman kipuja. Polveni kipeytyy edelleen, mutta ei kohtuuttoman paljon. Korvien välissä ollut "vuoren korkuinen" pelko kaikista ikuisena rampana olemisen kauheuksista on takana. Kyllä täältä vielä tullaan ja ensi kesänä kierretään golfkisoja talon Miehen kanssa. Tai jos ei kisoja niin ainakin muuten vaan pelaillaan ja nautitaan ulkoilusta ja kivasta peliseurasta. Golfarit ovat mukavaa ja reilua porukkaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.