Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 1. syyskuuta 2017

Herkullista kantarelli-perunakeittoa perjantaina

Kantarellituorejuusto ja pilkottu ruohosipuli viimeistelevät maukkaan keiton.
Uusia perunoita on nyt hölskytetty, mässytetty ja jopa savustettu riittävästi. Savustetut uudet perunat
Mahtavaa syödä hyvää suomalaista perunaa aiempaa useammin, sillä peruna eli pottu on oikeasti hyvä ruoan raaka-aine. Lapsuudessani perunoita syötiin jokseenkin joka päivä. Sipulin kanssa paistetut perunat oli helppo ja nopea hätävara, ellei muuta ruokaa sattunut kotona olemaan. Perunoita keitettiin yleensä riittävästi!


Viime viikon mökkilomalle hommasimme talon Miehen kanssa molemmat uusia perunoita. No nythän niitä syödään vielä pitkään, koska välttelemme ruokahävikkiä. Ei sen puoleen, pidämme kyllä perunoista. Vaihtelu virkistää, joten uudet ideat ovat tervetulleita. Keitettyjä perunoita syömme kesällä eniten savustetun lohen tai muikkujen kanssa. Talvella valkosipuliperunat ja peruna-lohikeitto maistuvat säännöllisin väliajoin. Niihin emme ole koskaan kyllästyneet.


Luulen perunakeiton kuuluneen kaikkien suomalaisten ruokavalioon viikottain muutama vuosikymmen sitten. Oma äitini keitti sitä aika usein maitoon ja laittoi voinokareen keiton pinnalle. Sitä kutsuttiin maitopotuksi. Myös koulussa oli perunakeittoa mielestäni usein, liiankin usein.  Itse en ole muistini mukaan tehnyt perunakeittoa koskaan. Siis sellaista keittoa, jossa on pelkkää perunaa ja sipulia. Tämänpäiväisessä keitossa on perunoiden lisäksi sieniä, sipulia ja amerikan pekonia. Uskomatonta kuinka hyvää se oli! Päätin postata ohjeen, jos joku muukin innostuisi.


Aineet kantarelli-perunakeittoon ( 3 - 4 annosta )

n. 100 g amerikan pekonia
5 - 7 keskikokoista uutta perunaa
n. 10 cm pätkä purjoa
1 rkl vehnäjauhoja
n. ½ l tuoreita kantarelleja ( tai 2 dl pilkottuja ja pakastettuja)
5 - 6 dl kiehuvan kuumaa vettä
1 tl suolaa tai kasvisliemikuutio 
mustapippuria myllystä
2 dl ruokakermaa tai 1 dl kuohukermaa

Keiton pinnalle
ruohosipulia
1 rkl kantarelli-tuorejuustoa tai leppäsavutuorejuustoa


Ohjeet
  1. Pilko sienet ja kuullota hetki teflonkasarissa. Ei tarvitse kiehuttaa kaikkea nestettä pois. Siirrä sienet kulhoon.
  2. Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja kuullota kasarissa kunnes rasva irtoaa.
  3. Lisää pieneksi pilkotut perunat ja purjot pekonin joukkoon. Kuullottele.
  4. Lisää sienet kasariin ja kuullottele vielä hetki sekoitellen.
  5. Ripottele vehnäjauhot kasariin ja sekoittele muiden aineiden joukkoon.
  6. Kaada kiehuva vesi ja suola sekaan ja kiehuta pienellä lämmöllä n. 5 - 10 min. (Pieneksi pilkotut uudet perunat kypsyvät kuullottelun jälkeen vikkelästi.)
  7. Lisää lopuksi kerma joukkoon, maistele ja lisää halutessasi mausteita. Anna hautua ja tekeytyä vielä n. 5 - 10 min kannen alla.
Meille tämä keitto maistui ilman lisämausteita, mutta lisää ihmeessä jos sille tuntuu. Sosekeitoksi tämä on helppo survaista sauvasekoittimella ja maistuisi esim alkukeittona. Kyllä tätä kehtaisi tarjota vieraillekin!

Tuoreita kantarelleja löytyy edelleen kotimme läheisestä metsiköstä. Herkutellaan nyt niillä :))

Kuinkahan moni muistaa vielä syyskuun loppuun ajoittuneen perunannostoloman koulusta? Se oli silloin 60-luvulla monessa talossa maaseudulla hyvinkin tarpeellinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.