Ruokaohjeita

Sivut

tiistai 19. syyskuuta 2017

Kasvispihviä ja uunijuuresta kyssäkaalista


Lilan värinen kyssäkaali on oleillut muutaman päivän jääkaapissamme. Tänä aamuna se sai kaverikseen vihreän saman lajin juureksen. Halusin hieman maistella ja vertailla niiden makuja. Sama perusmaku löytyi, mutta erojakin havaitsin. Vihreä maistui mielestäni vieläkin mehukkaammalle ja miedommalle kuin lila ja rakenne on hieman rapeampi. Molemmissa kaaleissa on vaalea sisus, vaikka kuoren väri vaihtelee. Linkin takaa löydät lisätietoa kyssäkaalista eli kaalirapista.
Kyssäkaali


Aika monenlaiseen ruokaan tämä nauriin ja lantun tyyppinen juures näyttää sopivan. Itse olen tykännyt jo kauan syödä kyssäkaalia (vihreää) sellaisenaan. Raasteena ja keitoissa maku lienee parhaimmillaan. Eräästä englanninkielisestä blogista löysin aika mielenkiintoisen reseptin. Kyssäkaalipalat voi leivittää ja friteerata voi/öljyssä. Juuressose kyssäkaalista saattaisi myös maistua maukkaalle.


Aineet kyssäkaalipihveihin (n. 10 kpl)

200 g kyssäkaalia (100 g lilaa, 100 g vihreää minulla)
1 omena (100 g)
1 palsternakka (100 g)
n. 100 g purjoa
2 kananmunaa
1 - 1½ tl suolaa
1 rkl korianterinsiemeniä murskattuna
hieman chilimaustetta/limepippuria
1 rkl sitruunamehua
kourallinen tuoretta oreganoa pilkottuna
1-2 dl Panko-korppujauhoja (tai tavallisia)

n. 2 rkl voita (mielellään kirkastettua) purjon kuullottamiseen ja pihvien paistamiseen.

Ohjeet 

  1. Pese ja tarvittaessa kuori juurekset.
  2. Raasta omena ja juurekset karkealla terällä.
  3. Kuullota pilkottu purjosilppu kevyesti voissa.
  4. Puristele tai valuta ylimääräinen neste raasteesta.
  5. Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja lisää mausteet.
  6. Paista pihvit hiljaisella lämmöllä voissa rapeiksi molemmin puolin.



Näidenkin kasvispihvien pitää saada kypsyä hitaasti lempeällä lämmöllä kypsiksi, jotta ne pysyvät hyvin koossa. Taikinaan voi tietenkin lisätä vehnäjauhoja, mutta onnistuvat ilmankin, ellei kiirehdi liikaa kääntämisen kanssa.


Pihvien lisäksi lautasellani oli tänään aamulla tekemääni kantarellikastiketta, tomaattia, mustaherukoita ja makeantulista mangoshutnea. Korianteri sopii oikein hyvin näiden pihvien lempeään makuun. Siis jos tykkää korianterista kuten minä. Totuteltuani sen makuun haluaisin laittaa sitä kaikkiin ruokiini, ainakin kasvispitoisiin. Yllättävän nopeasti tuo yrtti on päässyt suosiooni alkuhankaluuksien jälkeen.


Tasan viikko sitten saimme syödä ihanaa kasvisruokaa Turussa Kuori-ravintolassa. Yritin tänään hakea samaa makua kypsentämällä juureksia uunissa suolapedillä.


Laitoin uunikulhoon karkean mylly(meri)suolan päälle pari palaa juuriselleriä, punajuuren, palsternakan ja palan lilakuorista kyssäkaalia. Maistelu on vielä kesken, mutta näin kypsennetty kyssäkaali sai kivan maun. Kuori tuntui  suolaiselle ja maukkaalle. Juurisellerin kuori on paksumpaa, joten sitä tuli vain hieman maisteltua.

Hunaja ja pehmeä creme fraiche antavat ihanaa makua suolaisiin juureksiin.

Jotakin makua jäin kaipaamaan, vaikka uunissa pitkään muhineet juurekset olivat hyviä. Palsternakka kypsyi 50 min/n. 180 ast, muut jatkoivat vielä n. ½ tuntia. Siinä ajassa kaikki juurekset olivat pehmenneet ja kypsyneet valmiiksi. Timjamisuolaa en huomannut lisätä. Tai todellinen syy siihen, ettei ruoka oikein tänään maita saattaa olla siinä, että jouduin ruokailemaan yksin. Talon Miehen aherrus kilpatennisten parissa alkoi tänään ja hän tulee kotiin vasta myöhemmin. On tosi pitkä aika siitä, kun olen ruokaillut yksinäni. Taidan olla aika onnekas :))

Ulla-ystäväni viime syksynä lähettämä kuva on niin upea, että olen säästänyt. Hieno, vai mitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.