Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 16. syyskuuta 2017

Parempaa perunasalaattia ja paistettua kuhaa


Perunat ovat nousseet uuteen arvostukseen perheessämme. Tänä kesänä niitä on syöty useammalla eri valmistustavalla. Siinäkö lienee syy, ettei kyllästymisestä näy merkkiäkään. Tänään teki mieli yhdistää lempimakujamme pestoa ja smetanaa kalan ja perunan makumaailmaan. Puolukkahillo piristää väritöntä annosta ja antaa yllättävän hyvää pientä makeutta voimakasmakuiseen perunasalaattiin.


Nyt jääkaapissamme oli pari päivää sitten keitettyjä siikli-perunoita enkä halunnut heittää niitä pois. Luin netistä artikkelin, että kylmänä tarjottavien keitettyjen perunoiden tärkkelys muuttuu terveellisemmäksi kuin kuumien. Ymmärsinköhän oikein tuon tekstin?  Klikkaa, jos kiinnostaa!   Kypsennetyn perunan jäähdytys


Papujen syöminen eri muodoissaan on myös lisääntynyt ruokavaliossamme. Tällä kertaa keitin ensimmäiseksi pussin ohjeen mukaan papupalat ja jätin jäähtymään. Olen nähnyt ohjeen, jossa perunasalaatissa oli tuoreita herneitä. Nekin varmaan sopisivat hyvin, mutta niitä ei nyt ollut.


Pähkinöiden päivittäisen nauttimisen eduista on puhuttu jo pitkään. Tykkäämme niistä, mutta en pysty syömään paahtamattomia pähkinöitä. Ne aiheuttavat kirvelyä suussani, joten paahdan kaikki tuoreet pähkinät ennen kuin pistän suuhuni.
Voi että saksanpähkinät antoivat mukavaa purutuntumaa ja makua perunasalaattiin!


Tuoreet yrtit sopivat mielestäni lähes ruokaan kuin ruokaan. Tällä kertaa jo nuutumassa olleet basilika- ja mintturuukku saivat luovuttaa viimeiset lehtensä perunasalaattiini. Tilliä ja persiljaa en laittanut tällä kertaa ollenkaan, vaikka yleensä niiden maku sopii hyvin sekä perunalle että kalalle.

Aineet parempaan perunasalaattiin 

n. 10 kpl keitettyä, jäähtynyttä siikli-perunaa (aika pieniä)
200 g eli 1 pussi pätkittyjä papuja keitettyinä   
n. 2 dl paahdettuja, hieman murskattuja saksanpähkinöitä tms
n. 15 cm pätkä pilkottua purjosipulin vihreää osaa
n. 2-3 dl pecorino, parmesan tms juustoa raastettuna
mustapippuria myllystä oman maun mukaan
2 purkkia smetanaa

½ dl öljyä
1½ rkl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
pari kourallista yrttejä pilkottuna 
1 pieni valkosipulin kynsi raastettuna
1-2 tl sormisuolaa murskattuna tms suolaa
1 rkl hunajaa tai muuta makeutta
pinnalle sitruunan raastettua kuorta halutessasi
koristeeksi ja lisämakua antamaan herneenversoja

Ohjeet
  1. Paahda pähkinät ja keitä pavut (4-5min). Jätä jäähtymään.
  2. Pilko kylmät perunat. Paina hieman kasaan halutessasi.
  3. Pese ja pilko purjo pieniksi paloiksi.
  4. Raasta juustoa haluamasi määrä.
  5. Kaada ison kannellisen rasian pohjalle öljyä ja lisää sitruunamehu tms
  6. Lisää mukaan yrtit, suola, hunaja sekä valkosipulia halutessasi. Sekoittele.
  7. Lisää kulhoon kaikki muut aineet, viimeiseksi smetana.
  8. Sekoittele ja maistele kaipaako lisää suolaa tai muita makuja.
  9. Jätä maustumaan ja tekeytymään pariksi tunniksi tai pidemmäksi aikaa.


Raastettu sitruunan kuori antaa väriä ja raikasta makua perunasalaattiin.
Tämä perunasalaatti on täyttävää ruokaa sellaisenaan. Me herkuttelimme ihanan tuoreilla, nopeasti pannulla paistetuilla kuhafileillä tämän lisäksi. Maut sopivat hyvin yhteen ja kokonaisuus oli ihan juhlaruokaa. Seuraaville vieraille tässä onkin hyvä idea. Salaatin voi tehdä etukäteen hyvissä ajoin ja kuhafileet paistuvat hetkessä.
Postasin keväällä kuhareseptin nokkosrisoton kaveriksi. Käyhän klikkaamassa, jos kiinnostaa.    Paistettua kuhaa ja nokkosrisottoa

Aika kuumalla valurautapannulla paistetut kuhat saavat nopsaan hyvän värin pintaansa. 
Tuoreet kuhafileet pyyhitään kuivaksi ja paistetaan pinnaltaan ruskeiksi voi-öljyseoksessa. Pinnalle tarvitsee pyöräyttää vain hieman merisuolaa ja limepippuria suoraan myllystä. Kuha on totta tosiaan täydellisen hyvänmakuista kalaa ja nyt sitä saa onneksi aika kohtuuhintaan. Meidän kaupassa se oli eilen tarjouksessa kokonaisena ja halutessaan sai ilmaisen fileoinnin. No tietenkin halusin.


Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille teille suurenmoisille ihmisille, jotka jaksatte käydä kurkkaamassa blogiani :)) Mitähän laittaisin huomenna kyssäkaalista?



2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä Kesäheinä, kuha on vaaleista kaloista ehdottomasti paras kala. Nyt sitä saa kohtuuhintaan, nautitaan siitä ja lisukkeena sinun perunasalaatti. Perunasalaatissa kaikki ihanat (pecorino, saksanpähkinä ym.).

    VastaaPoista
  2. Kyssäkaalin reseptiä odotellen, mahdankohan saada edes unta...

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.