Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 25. syyskuuta 2017

Kolmas ihana aamiaiseni ja lemon curdia eli sitruunatahnaa



Lapsuuden muistojako vai miksiköhän miellän juuri paistetut letut herkulliseen aamiaiseen? Paksut letut, perusletut, muurinpohjaletut tai mitkä tahansa letut tai hienommin crepit ovat tervetulleita. Tykkään niistä ja talon Mies jakaa tykkäämisen kanssani. Ja ajatelkaas kuinka pienellä vaivalla saa helposti hyvää suuhunpantavaa ja parempaa mieltä. Täytetyt muurinpohjaletut olivat aikoinaan vakiotarjottavamme Leenanpäivien aikaan keskikesällä. 

Olen pari kertaa aiemminkin postannut herkullisia aamiaisia. (Herkkuaamiainen aurinkoisella terassilla sekä Ihana äitienpäiväaamiainen)


Olin nukkunut huonosti kahtena yönä peräjälkeen jalkakipujeni kanssa, joten viime yö tuntui lahjalle. Nukuin kuin lapsi lähes 7 tuntia ja heräsin aamulla kuuden jälkeen pirteänä kuin peipponen. Ei koskenut mihinkään :)) 


Törmäsin blogiin (Appelsiinejä ja Hunajaa / Jugurttiset tattariletut) ja löytöä seurasi tuttu tapahtumien kulku. Tuli hillitön himo saada välittömästi rapeita, maukkaita, ihania lettuja. Maltoin kuitenkin hetkisen mieleni ja pitkästä aikaa päätin tehdä aamulenkin aamukivuttomilla jaloillani. 


Aamuauringon nousua on hieno seurata ulkoa käsin. Lämpötila oli vielä alle 4 ast ja sumua alkoi hitaasti muodostua. Myöhemmin sitä oli todella runsaasti.

Kosteus on viileän yön aikana kertynyt läheiselle golfkentän "kotiväylälle". Kentänhoitaja on jo käynyt kierroksellaan jäljistä päätellen. 
Kolistelin kaappeja ja tein lettutaikinan valmiiksi ennen lenkille lähtöä. Talon Mies lupasi aamukahvin olevan valmiina reilun puolen tunnin kuluttua. Yleensä hän säntää aamun golfkierrokselleen ja minä jään kotiin keksimään tekemistä. Joskus näinkin!


Tattarilettutaikina n. 18 lettuun mansikkaheinän tapaan

100 g tattarijauhoja (n. 2 dl)
1 dl hasselpähkinämaitoa (Alpro)
2 dl mantelijogurttia (Alpro)
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 kananmunaa
2 tl kanelia

Paistamiseen n. 2 rkl voita / kirkastettua voita / öljyä

Sekoittele aineet keskenään ja jätä tekeytymään n. ½ tunniksi. Paista räiskälepannulla keskilämmöllä voissa tai öljyssä rapeiksi ja herkullisiksi.

Kyllä tällä annoksella pärjää hyvin lounaalle saakka.
Kun aletaan herkutella heti aamusta niin herkutellaan sitten kunnolla. Puuro sai jäädä seuraavalle aamulla, sillä lisukkein tästä taikinasta tuli reilu annos kahdelle. Lettujen lisäksi lautaselle mätettiin viime viikon täytekakkuleipomuksista jäänyttä itsetehtyä omenahilloa ja lemon curdia (sitruunatahnaa). Paksu turkkilainen jogurtti, puolukat ja tuoreesta omenasta lettupannulla kuullotetut siivut ja kuutiot täydensivät kokonaisuuden. Kaneli tuoksui ihanalle jo lettuja paistaessa. Ripottelin sitä lisää lettujen päälle vaniljapastan kanssa. Voi voi, kunpa olisin voinut kutsua teidät blogini lukijat tälle aamiaiselle kanssamme. Tai jospa vaikka viikoloppuna innostuisitte itse ilman kiirettä paistamaan ihan mitä tahansa lettuja. Ne ovat ihania.

Ihan pian aroniamarjat ovat syöntikypsiä. Ovat kuulema erityisen terveellisiä.
P.S. Tässä vielä pieni vinkki sitruunatahnan tekoon, jos haluaisit kokeilla. Tein sen tällä kertaa Valion ohjeella. Muuten hyvä ohje, mutta olin hikeentyä kun tahna ei alkanut mielestäni saostua. Aikani vispattuani otin tahnakulhon pois vesihauteesta ja purkitin kuumana lasipurkkeihin. Kylmässä se sitten paksuuntui juuri ihanan sopivan silkkiseksi ja helposti annosteltavaksi. Suosittelen kokeilemaan, jos tykkäät sitruunan ja limen mausta.

Lemon curd eli sitruunatahna

Omassa tahnassani on puolet sitruunaa ja puolet limeä. Kuoriraastetta lisäsin n. 1 tl antamaan lisämakua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.