Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 2. syyskuuta 2017

Pari erilaista puuroa aamu- ilta- tai välipalaksi

Paahdetut kookoslastut ja vadelmat sopivat kivasti uunissa hautuneen kookosriisipuuron seuraan.
Kaurapuuro on maittavaa, terveellistä ja helppo valmistaa. Joo, samaa mieltä. Mutta minkäs teet, kun sama maku aamusta toiseen tökkii. Mökkilomalla tuoreet mustikat, vadelmat tai mansikat  saavat kaurapuuron maistumaan ihan erilaiselle. Siihen makuun en kai kyllästy koskaan. Mutta pian on taas monta kuukautta aikaa, jolloin marjoja saa vain pakasteesta. Hyviähän nekin ovat, vaan eivät juuri maasta poimitun veroisia. Kaura on parasta, mutta onhan maailmassa muitakin puuroja. 


Olen lukenut kuluneella viikolla Kristiina Bruunin kirjaa Kaikki mikä on sinun. Mielenkiintoinen ja hyvä kirja, jossa päästään kurkistamaan Bangladeshin elämään. Pitkästä aikaa kirja, jossa on ruokaohjeita tarinan lisäksi. Onneksi pikkusiskoni vinkkasi jälleen kerran hyvän kirjan! Nappasin kookoksenmakuisen riisipuuron ohjeen. 

Paahdettu kookoslastu korvasi hyvin tuoreen kookosraasteen.
Puuro tai oikeastaan jälkiruoka on hyvää sellaisenaan, mutta maistuu marjojen kanssa vielä paremmalle. Tänä aamuna söin loput itsetehdyn puolukkahillon kanssa.

Aineet riisipuuro "Binni bhatiin" ( 4 annosta)

1 dl puuroriisiä (tai binniriisiä, jos saatavilla)
vettä riisin liotukseen (n. ½ l)
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
( + 1 dl raastettua tuoretta kookosta, jos saatavilla)
½ dl vettä
½ dl tummaa sokeria (kookossokeria, Guria alkuperäisen ohjeen mukaan)
(ripaus suolaa sopii suomalaiseen makuun)

Kookosraastetta tai -lastuja valmiiseen puuroon

Ohjeet  (Uunin lämpötila 150 ast)
  • Huuhtele riisit ja liota kylmässä vedessä vähintään tunti.
  • Valuta riisi.
  • Kaada kookosmaito ja vesi teflonkattilaan.
  • Sekoita, kuumenna neste ja lisää riisit.
  • Keitä n. 20 min. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen!
  • Sekoita joukkoon sokeri (suola) ja kaada voideltuun uunivuokaan.
  • Lisää vettä tarvittaessa.
  • Anna hautua uunissa n. 20 min.
Ohjeen mukaan puuro jäähdytetään ja kookosraaste lisätään sitten riisipuuron joukkoon. Puuro nautitaan Bangladeshissä jäähtyneenä kuuman täysmaidon kanssa.

Meille puuro maistui lämpöisenä iltapalana. Hyvää se oli myöhemminkin kylmänä aamupalana.
Kyllä tällaisen mummi-ihmisen mieltä lämmittää, kun näkee lasten popsivan puuroa suurella mielihyvällä. Ylimakeat jogurtit ja nami-namit jäävät silloin toiseksi. Päiväkodissa ja koulussa useimpien lasten lempiruokaa on puuro ja kiisseli. Miksiköhän puuro ei maistu kotona? Saatavuus ja makutottumukset arvatenkin vaikuttavat. Ruismarjapuuro puolukoista ja riisipuuro maistuivat minulle parhaiten lapsena. 

Puolen tunnin poiminta tuotti tällaisen saaliin. Saadaan monta puuroa!
Puolukat ovat vielä toisin paikoin raakoja, joten sopivat hyvin hyytelömarjoiksi. Kotimme lähellä olevalla etelärinteellä ne olivat eilen kypsiä. Tein mukavan ja tuottoisan iltalenkin talon Miehen, poimureiden ja pikkusangon kanssa. Paljon jäi vielä puolukoita metsäänkin :)) 

******************************************************************************

Toinen puuro-ohjeeni on vuosikymmenien takaa. Löysin ohjeen tällä viikolla selaillessani vanhaa reseptikirjaani. Tätä puuroa kutsutaan myös Terveyspuuroksi.


Yön yli lionneet aineet ovat pehmenneet sopivasti puuroa varten.
Aineet Pajalan puuroon (4-6 annosta)

1 l kylmää vettä
½ dl pellavansiemeniä
6 kpl kuivattuja luumuja tms pilkottuna (minulla viikunoita)
6 kpl kuivattuja aprikooseja pilkottuna

Näitä liotetaan teflonkattilassa yön yli tai n. 8 tuntia

½ dl leseitä (kaura, vehnä, ruis)
n. 3 dl ruis- tai kaurahiutaleita (ohrahiutaleet maistuvat yleensä lapsille)

Leseet ja hiutaleet lisätään liotettujen aineiden joukkoon, sekoitellaan.
Keitetään rauhallisesti poreillen kypsäksi vähintään 15 min. Sekoitellaan.

Puuro on valmista! Olipa pitkästä aikaa maukasta ja terveellisen tuntuista puuroa. Suosittelen!
Pajalan puuro on terveellinen ja hyvän makuinen välipala mihin aikaan päivästä tahansa. Tykkään syödä sitä paksun laktoosittoman turkkilaisen jogurtin kanssa. 

Lisämakeuttaa kaipaavat valuttavat pinnalle hunajaa tai vaahterasiirappia. Maistuu ilmankin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.