Ruokaohjeita

Sivut

torstai 28. syyskuuta 2017

Uskomattoman upea Muraali ja makea omenapai


On se todella mahtava ja uskomattoman upea nähtävyys. Hämeenlinnan muraali eli seinämaalaus on saanut mielestäni ansaittua julkisuutta myös valtakunnan uutisissa. Pari tuntia sitten paikan päällä käyneenä olo on edelleen hämmentynyt. Kuinka kukaan voi olla noin taitava, mestari suorastaan. Ovatkohan blogini lukijat jo kuulleet australialaistaiteilija Guido van Heltenin ikuistamasta taideteoksesta? Se on tehty isojen viljasiilojen kylkeen. Mykistävä näky hyvällä tavalla!
Kantolan muraali Hämeenlinnassa

Omenanpalat ovat kypsyneet kansitaikinan alla kypsiksi, Amerikan Apple pien tapaan.
Oma tämän päivän leipomukseni taisi maistua paremmin muille kuin mulle. .talon Mies kehui herkulliseksi ja raikkaaksi. Minun makuuni se oli hieman liian ylimakea. Syy saattaa olla siinä, että olen yrittänyt minimoida sokerin omasta ruokavaliostani. Pitäisi pikku hiljaa mahtua entisiin vaatteisiini, nyt verkkarit alkavat kyllästyttää. 


Tälle päivälle sattui sopivasti eilen julkistettuun muraaliin tutustuminen ja muraalin läheisyydessä työskentelevän ystäväni tapaaminen. Maistelimme vielä hieman lämpöistä omenapaita teen kanssa. Tämän jälkeen tulen yhdistämään muistikuvani omenapaista nuoreen ystävääni ja mahtavaan taideteokseen Hämeenlinnan Kantolassa. Aika makeat muistijäljet!


Kuvissa kokonaisuutta ei saa riittävän hyvin näkyville. Tämä on koettava livenä.


Onkohan tämä nyt se kuuluisa "moni kakku päältä kaunis" vai oikeasti herkullista?


Kaupasta ostamani kotimaiset omenat ovat tehneet niin hyvin kauppansa, että löysin aamulla hedelmävadista vain 3 omenaa, kun aikomaani piiraaseen olisi tarvinnut 5. Suunnitelmanmuutos ja vallitsevaan tilanteeseen sopeutuminen. Tein eri ohjeella hieman pienemmän omenaherkun. Ehkäpä teen myöhemmin vakio-omenapiiraani.

Jauhot, tomusokeri ja kylmä paloiteltu voi leikkautuu yleiskoneessa murumaiseksi hetkessä.
Liitän useamman kuvan taikinan tekemisestä, koska näin tehden omenapaitaikina onnistui paremmin kuin osasin odottaakaan. Turhaan olen käsin tehnyt tähän saakka, kun koneella onnistuu paremmin ja helpommin. Vuosikausia yleiskoneeni oli kaapin perillä, mutta nykyisin lähes jatkuvasti käytössä. Suosittelen, jos omistat koneen.


Keltuaisten lisäämisen jälkeen taikina näyttää murumaiselle, mutta hetkisen käsin "puristelemalla" muuttuu sileäksi taikinaksi. Ei kannata kovin pitkään vaivata, että mureus säilyy.


Jotkut tykkäävät laittaa valmiin taikinan "möykkynä" tekeytymään jääkaappiin. Olen huomannut helpommaksi tavaksi kaulita taikinan kelmujen välissä saman tien ja siirtää sitten tunniksi jääkaappiin. Näin se ei murene kaulittaessa.

Erota 1/3 taikinasta kantta varten. Kaulitse sekin saman tien valmiiksi.


Aineet omenapaihin 24 cm vuokaan (Alkuperäisen ohjeen ainemääriä on hieman muutettu. Lisää n. 1/4 aineita, jos teet isompaan vuokaan)

4 dl vehnäjauhoja
1-3 dl tomusokeria (oman makeanmieltymyksen mukaan)
150 g jääkaappikylmää voita (jos teet taikinan kokonaan yleiskoneella)
2 kananmunan keltuaista tai ½ dl kylmää vettä

Yhdistä jauho-sokeriseos murumaiseksi voin kanssa. Lisää keltuaiset, vaivaa tasaiseksi ja jätä tunniksi tekeytymään jääkaappiin.

Täytteen aineet

1 dl (karkeaa) mantelijauhetta
2 dl vähäsokerista omenahilloa (ei välttämätön)
1 dl creme fraichea
1 dl kuohukermaa
1 kananmuna
½-1 dl Multi-hyytelösokeria (sopii maitopohjaisiin ruokiin)
1-2 rkl kanelia
1-2 rkl vaniljasokeria
3-4 omenaa pilkottuna

Ohjeet
  1. Voitele ja leivitä piirasvuoka. Pese ja pilko omenat.
  2. Kaulitse/taputtele taikina vuokaan.
  3. Ripottele mantelijauhe taikinan päälle.
  4. Sivele pohjalle omenahilloa, jos haluat.
  5. Yhdistä maitotuotteet ja mausteet sekä kananmuna kastikkeeksi. (Laita 2 munaa, ellei sinulla ole Multi-sokeria) 
  6. Annostele omenat tasaisesti vuokaan ja ripottele vielä hieman kanelia ja vaniljaa pinnalle. Kaada kastike omenapalojen päälle.
  7. Mittaa että kansitaikina on riittävän iso ja siirrä kaulimen tai muovikelmujen avulla omenapalojen päälle.
  8. Tasoittele reunat ja voitele pinta kananmunalla.
  9. Paista n. 200 ast / n. 40 min uunin keskitasolla. 
  10. Suojaa pinta puolivälissä leivinpaperilla, jos ruskistuu liikaa.





Pistele taikinaan reikiä ennen uuniin laittoa. Paista 200 ast/n. 40 min
Tämä taikina käyttäytyi hieman eri tavalla uunissa kuin yleensä leipomani omenapiirastaikina. Oliskohan rasvaa liikaa vai miksi päällisen kuviot "sulivat" uunissa?



Vaniljakastiketta ei tarvita erikseen tämän omenapain kanssa. Se löytyy valmiina pain sisältä.
Toivottavasti sivu latautuu, vaikka tällä kertaa tulee paljon kuvia. Lopuksi haluan laittaa vielä yhden upean kuvan tämän päivän "taidenäyttelystäni". Tämä on erittäin mieluinen ja tervetullut taideteos ihan kaikille kaupunkilaisille ja täällä vieraileville. Tervetuloa katsomaan!


2 kommenttia:

  1. Kiitos Leena tästä päivästä! Minulle ja työpaikan mimmeille tämä herkku kyllä maistui erinomaisesti! Oli seuraavana päivänä vieläpä parempaa! Oli kiva kun piipahdit, toivottavasti tulet toistenkin tai nähdään muissa merkeissä 😊 Hyvää lomaa sinne Espanjaan, nauttikaa auringosta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon sinulle! Mukavaa oli nähdä sinua ja hellyttävän suloisia kavereitasi! Etenkin se pienin vei sydämeni :))
    Hyvä kuulla, että omenapiiras tuli kuitenkin syödyksi ja maut tasoittuivat seuraavaksi päiväksi. Ehdottomasti tavataan ajan kanssa! Sinä olet kai jo kotiutunut, meilläkin jo 1.neljännes lomasta takana.Aurinko paistaa, mutta säät viilenneet. Hyvää marraskuun jatkoa!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.