Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kauniita kasviksia ja broileria


Syyskesä ja syksyn pimenevät illat saavat iloa ja pirteyttä värikkäistä, tuoreista ja hyvämakuisista kasviksista. Niistä on helppo loihtia hyvää ruokaa ja vieläpä aika pienellä vaivalla. Joku on toista mieltä, mutta omasta mielestäni on kiva kuoria ja pilkkoa juureksia ja kasviksia. Värikkäät ja tuoreet raaka-aineet tuntuvat terveellisille. Kasvoin lapsuuteni maaseudulla ja siellä oli itsestäänselvyys, että marjat ja juurekset kuuluivat päivittäin ruokavalioomme. Pidän niistä, koska totuin lapsena syömään niitä. Näinhän se menee; minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Lötköiksi keitetyistä kasviksista en ole koskaan pitänyt, vain tuoreista tai napakoiksi valmistetuista.


Tällä kertaa tein jääkaapistamme löytyneistä kasviksista kahdenlaista kasvisruokaa. Lisänä oli varmuuden vuoksi meheväksi paistettua broileria, jotta kukaan ei jää nälkäiseksi. Paljon liikuntaa harrastava talon Mies ei välttämättä tule kylläiseksi "vain" kasviksilla. Ja maistuvathan broilerin fileet minullekin, vaikka liikunta on jäänyt viime aikoina kohtuullisen vähiin.  

Pieneksi pilkottua ruusukaalia, sipuleita ja chiliä. Näin laitettuna ruusukaalin maku muuttuu yllättävän hyväksi. En pidä yhtään keitetystä ruusukaalista.
Chili-valkosipulimaustettu öljy antoi riittävästi potkua ruusukaali-pohjaiseen ruokaan ja avokado-öljy oransseista ja keltaisista juureksista tehtyyn. Maut olivat aika kohdillaan sopivilla mausteilla ja lisäkasviksilla. Kauniiden kasvisten ulkonäkö muuttuu haaleammaksi valmistusvaiheessa, mutta maku on entistä herkullisempi.

Porkkanaa ja keltajuurta eri tavoilla pilkottuna.
Kasvikset säilyttävät mielestäni aika mukavasti sekä värinsä että makunsa pakastettunakin. Sen vuoksi käytän etenkin talvella myös pakastevihanneksia ja -juureksia. Tähän vuodenaikaan juuri maasta nostettuina ja edullisina kasviksia on järkevää laittaa ruoaksi pakastamattomista raaka-aineista. 


Tuoreet lempiyrtit maistuvat lähes kaikkien kasvisten ja juuresten seurassa. Tällä kertaa ruoassa maistuivat minttu, persilja ja oregano. Basilika on tosin molempien lempiyrtti.


Molempiin kulhoihin tuli herkullista ja riittävän mausteista ruokaa. Se olisi ehkä riittänyt sellaisenaan, mutta paistoin broilerin sisäfileitä lisukkeeksi.Fetajuusto, kaprikset ja makea intialaisesta ravintolasta ostettu mango-chutney antoivat tälle ruoalle viimeisen silauksen.Suolaa, ripaus mustapippuria, loraus tummaa balsamikastiketta ja SE ON SIINÄ. Herkkua. Suosittelen lisäämään joskus ruokiin ihan vain omia lempimausteita. Muiden laatimat reseptit ja raaka-aineet eivät välttämättä maistu herkullisille sinun suussasi. Kokeilemalla ja varovaisesti lisäilemällä opit tuntemaan omat lempimakusi.


Tällä kertaa ruokaani ei ole olemassa mitään varsinaista reseptiä. Pilkoin ja kuullottelin kasviksia, kunnes niihin tuli vähän väriä. Lisäsin pannulle ensin hitaimmin kypsyvät aineet ja viimeisenä nopeasti kypsyvät. Lopuksi maustoin suolalla, pippurilla, chilillä ja tummalla balsamicolla. Makeutta molempiin kulhoihin tuli Sweet chili saucesta ja tilkasta hunajaa. Sen maku sopii loistavasti kasviksiin.


Tämän postauksen herkulliseksi lopuksi pari kuvaa eiliseltä ja tämän aamun aamiaiseltamme. Ihan pakko oli testata Caribian tunnelmiin johdattelevasta erikoisuudesta pientä makupalaa, jotta sain kuvan blogiani varten. Rehellisyyden nimissä on kerrottava, että ei sovi suomalaiseen makuun näin makea herkku aamulla. Lomalla on hauskaa kaikkea vähän kokeilla ja sainhan hyvän kuvan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini. Otathan minuun rohkeasti yhteyttä!