Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Granolaa ja ruokaremontin suunnittelua

Meillä on terveellistä ja silti erittäin herkullista itsetehtyä granolaa taas muutamaksi viikoksi.
Nykyään puhutaan paljon oikeantyyppisestä ravinnosta. Olen seurannut välillä hyvinkin aktiivisesti kaikkia mahdollisia keskusteluja kyseisestä aiheesta. Voinko tosiaan vaikuttaa omilla valinnoillani omaan terveyteeni? Luulen syöväni riittävästi kasviksia (500g/vrk) sekä marjoja ja hedelmiä. Mutta entä rasvat, proteiinit, hiilihydraatit jne? Syönkö liian yksipuolisesti, entä juonko riittävästi vettä? (n. 2 l /vrk)

Tämä kofeiiniton tee maistuu iltapäivisin minulle. En ole vielä löytänyt hyvää kofeiinitonta kahvia.
"Ostakaa kaupasta ja syökää sellaista ruokaa, jonka mummonnekin tunnistaisi ruoaksi!" on aika hyvä tänään kuulemani ajatus.


Kahvin, alkoholin, makeiden limsojen ja kaikkien muidenkin sisääni menevien epäterveellisten nesteiden määrän pitäisi olla kohtuullinen. Juuri nyt kaikki nämä kysymykset pyörivät mielessäni käytyäni kuuntelemassa tänään iltapäivällä hyvää luentoa ravinnon merkityksestä niveloireisiin. Mitä on nivelystävällinen ravinto? Miksi niveleni toimivat 60 vuotta moitteettomasti ja alkoivat sitten kipeytyä? Paljon kysymyksiä, mutta onko niihin vastauksia.


Siinäpä ongelma onkin, että tietoa ja uusia tutkimustuloksia tulee jatkuvasti. Yksi tutkimus väittää yhtä, toinen toista. Kuinka voisin varmuudella tietää, mikä on paras ravinto juuri minun keholleni. Uskon, että siellä ruudun toisella puolella  monet ovat miettineet juuri samaa. Täytyy kuunnella omia tuntemuksiaan ja luottaa niihin. Entä, jos ei ole mahdollisuutta vaikuttaa kaikkiin omiin ruokavalintoihin?

Mantelit ovat superevästä ja hyväksi nivelille. Ne auttavat myös painonpudotuksessa, kuulin tänään.
Itse söin lounaani 38 vuotta työpaikalla, jossa ei ollut paljon vaihtoehtoja. Kotona jollakin perheenjäsenellä voi olla allergiaa, toisella laktoosin tai gluteenin imeytymishäiriö tms. On aikaavievää ja hankalaa suunnitella ateriat sopiviksi kaikille. Mutta kaikkeen tottuu. Nykyään on huomattavasti enemmän vaihtoehtoja eritysruokavalioisille kuin parikymmentä vuotta sitten.

Laktoositon Skyr-rahka on hyvää! totesin tänään maistaessani tätä ensimmäisen kerran.
Luettuani monia eri ruokablogeja kohta vuoden, olen saanut paljon tietoa. Luulin tietäväni, mutta en tiennyt. Nyt olen äärettömän onnellinen, että aloin kirjoittaa blogiani ja hankkia samaan aikaan tietoa ravinnosta. Onkohan tämä kaikki vouhotus ruoasta tarpeellista? kyselee moni muista asioista kiinnostunut. Niinpä niin! Jokainen hankkii tietoa omista kiinnostuksen kohteistaan. Niinhän se menee.

Romanesco kukkakaali on terveellisyytensä lisäksi erittäin kaunis kasvis. Nyt sitä saa taas tuoreena.
Viime viikolla tekemässäni postauksessa järjestin arvonnan, johon ehtii toki vieläkin vastata. Mietin kovasti etukäteen, että kannattaako sen yhteyteen kirjoitella kysymyksiä. Nehän olivat vapaaehtoisia, mutta toivottavia. Olen tosi kiitollinen jokaisesta kommentista, mutta erityisen kiitollinen pohdinnoista koskien toiveita, haaveita ja lupauksia uudelle vuodelle. Helpotti kovasti huomata lupauksiin suhtautuminen. Liian tiukkoja lupauksia ei suosita. En ole itse tehnyt mitään uudenvuodenlupauksia vuosikymmeniin. Siitä huolimatta haaveilen paremmasta, tavoittelen onnellista oloa ja toivon hyviä hetkiä tähän vuoteen. Lupauksen rikkominen aiheuttaisi huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä. Olen sentään yrittänyt ja sen pitää riittää minulle.

Pehmeät, kuivatut hedelmät ovat herkullisen makuisia granolan aineksia. 
"Jokainen suupala on joko kunnianosoitus tai mielenosoitus kehollesi." lauseen kuulin tänään luennoitsijalta. Kunioitanko minä omaa kehoani ja haluan sille hyvää? Teen siis hyviä valintoja. Hyväksyn myös epäterveellisä herkkuhetkiä itselleni. Tykkään jostakin ruoka-aineesta, vaikka se ei olekaan terveellinen. Kohtuullisuus on silloin tärkeää. Monipuolinen ja säännöllinen ruokarytmi pitävät huolen, että pieni herkuttelu silloin tällöin on ok.


Minun piti postata tänään salaattiaterioistamme. Ne ovat terveellisiä ruokia, kun valitsee oikeantyyppisiä salaatin aineksia. Mutta teinkin granolaa ja haluan jakaa heti tuoreeltaan tämän reseptin. Olen taas kerran niin iloinen tekemästäni onnistuneesta granolasta. Edellisestä kerrasta on kulunut liian kauan. En ymmärrä miksi, sillä tätä herkullista jogurtin tai rahkan makuparia on helppo tehdä. Aikaa pitää varata ja huolehtia, ettei granola pääse palamaan uunissa. Muuten kaikki sujuu lähes itsekseen. Munakellon virittäminen 15 min välein muistutti minua kääntelystä. Tämänkertaisen ex-tempore granolan aineet määräytyivät sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään. Kookosöljy oli päässyt loppumaan.

Tässä vielä linkki alkukesällä tekemääni postaukseen! Granolaa hyvistä aineista

Granolan käntely 15 min välein sujuu helposti puulastojen avulla. Kookoslastut palavat herkimmin...
Aineet ja ohjeet itsetehtyyn granolaan (n. 2½ litraa)   Kuumenna uuni 150 ast.

Kastike
½ dl avocado-öljyä (tai vastaava määrä kookosöljyä)
2 - 3 rkl pistaasiöljyä
2 rkl hunajaa
½ dl kookosokeria (voi jättää poiskin)
n.2 dl appelsiinimehua (mielellään vastapuristettua)
vaniljaa (mielellään aitoa vaniljaa tangosta)

Kuivat aineet (omasta kaapistani löytyi tänään näitä)
8 dl kaurahiutaleita
2 dl kauraleseitä
½ dl gluteenitonta kaurajauhoa
½ dl mustikka-pellavarouhetta
2 dl auringonkukan / kurpitsan siemeniä
2 dl murskattuja pekaanipähkinöitä (tms pähkinöitä)
n. 3 dl kookoslastuja  (jos niitä sattuu kotoa löytymään)
2 dl paahdettuja manteleita (Lidl)
1 - 2 rkl kanelia
vaniljaa (sokeria tms)

Valmiiseen granolaan pilkottuna (kuivattuja)
100 g luumuja
100 g aprikooseja
100 g viikunoita

  • Lämmitä kastikkeen aineet kattilassa, mutta älä kiehuta. Jätä jäähtymään.
  • Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa keskenään.
  • Kaada kastike kuivien aineiden sekaan ja sekoittele huolella. Lisää mehua, jos näyttää liian kuivalle.
  • Kaada annos leivinpaperoidulle pellille ja tasoittele pintaa.
  • Paahda seosta n. 1 tunti / 150 ast käännellen kahdella lastalla 15 min välein.
  • Varo, ettei helposti palava granola kuumene liikaa pinnalta. Kääntely auttaa!
  • Lisää kuivattuja marjoja / hedelmänpaloja jäähtyneeseen granolaan. Sekoittele ja annostele tiiviisiin lasipurkkeihin tms. 
Kuivatut ja pieniksi keittiösakseilla pilkotut hedelmät sopivat hyvin granolaan.

Syön yleensä maustamatonta jogurttia ja marjoja granolani kanssa. Hunaja sopii hyvin pienen makeuden antajaksi sitä haluaville.
Tänään teki mieli koko ajan syödä vain rahkaa, granolaa ja marjoja. Tällä kertaa en laittanut mitään makeutta annokseen, sillä noudatan niuķkasokerista ruokavaliota toistaiseksi. Tulevana viikonloppuna tosin saattaa olla aihetta makeampaankin herkutteluun. Arkena taas jatketaan  lähes sokerittomalla.


Mahtavan hyvää loppuviikkoa ja tulevaa viikonloppua teille ihanille blogini lukijoille. Toivottavasti talvisää houkuttaa ulkoilemaan. Jospa aurinkokin pilkistelisi taas pilvien raoista.
P.S. Granolan valmistamisen yhteydessä kotiin leviää ihana, herkullinen tuoksu. "Täällä tuoksuu ihan joulu!" sanoi talon Mies tullessaan kotiin. Hänkin tykkää tekemästäni granolasta. ♡

2 kommenttia:

  1. Ihan loistava postaus ja pohdinta♥ Tuo on kyllä niin totta että kun tietoa tulee tuutintäydeltä ja toinen tutkimus aina kumoaa toisen niin välillä ei vaan tiedä mikä on sitten oikeasti sitä "oikein syömistä".. Pääasia taitaa aina kuitenkin olla että se syöminen on järkevää, toki välillä voi ja pitääkin olla niitä herkuttelu päiviä:) Töissä on usein niin hektistä ettei ruoka-aikoja pysty millään noudattamaan, mutta kyllä sen huomaakin kun sokerit heittävät häränpyllyä ja taas kohta ovatkin taivaissa jonkin energiapatukan ansiosta:) Tuo Granola näyttää kyllä herkulliselta, kiitos vinkistä♥ Mukavaa viikonjatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde! Niin arvelinkin, että terveellinen ravinto kiinnostaa monia. Suuri kiinnostus Superfood-kirjaan arvonnassani oli selvä viesti. Omien tuntemusten kuuntelu ja aktiivinen tarkkailu on jokaisen saatavilla. Työpäivinä pitää mennä olosuhteiden mukaan ja huolehtia omasta jaksamisesta. Pitäisikin postata joku päivä itsetehdyistä, terveellisistä ja sokerittomista välipalapatukoista. Jaksamista vaativassa työssäsi Päde! Rentoja vapaapäiviä ja vaikka herkutellen, kun mieli tekee.♡

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.