Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 22. tammikuuta 2018

Lakritsadonitseja, banaanimuffinsseja ja broileripastaa

Valmis lakritsakastike sopisi tähän herkkuun makeaksi viimeistelyksi. Meillä sitä ei nyt ollut. 
Fazerin tehdaskäynti ja tuliaiskassi muistuttivat mieleeni salmiakin makeansuolaisen makunautinnon. Nuorena (ja hoikkana) pystyin herkuttelemaan lakritsalla ja salmiakilla sekä ihanalla Hopeatoffeella mielin määrin. Outoa, mutta makuja on niin monia! Useimpien ykkösherkkua taitaa olla suklaa, mutta minun salmiakki, lakritsa tai suklaalakritsa. Lakritsia vai lakritsaa? Molemmat ovat kieliopillisesti oikein!

Uunidonitsipellillä on helppo paistaa kauniin mallisia donitseja.  
Nämä lakritsadonitsit syntyivät tänään ihan vahingossa. Halusin testata jauhottomia muffinsseja ja taikinaa jäi hieman yli. Ruokahävikkiä ei meillä juuri tunneta, joten johonkinhan taikinanloppu piti tunkea. Testasin lakritsajauhetta jauhottomaan taikinaan ja syntyikin ihan uusi herkku. Onneksi näitä oli vain 4 kpl, koska olisimme varmaankin talon Miehen kanssa ahmineet kaikki loputkin suihimme. Myös talon Mies tykkäsi näistä paljon ja ihmetteli uutta reseptiäni.


Muffinssit sen sijaan tulivat ihan suunnitellusti ja tarpeeseen. Olen jo pitkään halunnut testata uudentyyppistä taikinaa. Tarvitsin sitä paitsi lohtumutusteltavaa, koska polven kipeytymisen johdosta en päässyt golfharkkoihin. Kurjuutta lisäsi se, että lääkärilläni oli tarjota vain lisää kipulääkettä vaivaani. No, mutta ei siitä sen enempää!


Pidän jatkuvasti pakasteessa valmiiksi paloiteltuja banaaniviipaleita. Ne ovat ihanan monikäyttöisiä; sellaisenaan, lettu-, pannari-, vohveli yms taikinaan, kotitekoiseen jäätelöön, smoothieen jne. Pyrin kuitenkin käyttämään ne vähintään muutaman viikon sisällä, koska pidempi pakastusaika ei varmaankaan ainakaan paranna makua. ?!


Lisäksi jääkaapissa oli avattu appelsiini-tuorejuustopaketti. Viimeiseen käyttöpäivään oli vielä runsaasti aikaa, mutta avattu rasia pilaantuu aika nopsaan. Näistä sekä muutamasta muusta aineksesta syntyi ihan kelvollisen tuntuinen taikina. Mietinnässä olivat letut, pannari, vohvelit tai muffinssit. Extraylläri syntyi noista lakritsadonitseista. Muffineista tuli pehmeitä ja koostumukseltaan mehevän kosteita. 

Aika vähäsokerinen taikina 6 isoon muffinssiin ja 4 uunidonitsiin 

2 kpl banaaneja (250 g jäisenä)
100 g voita
1 dl kookossokeria  
100 g appelsiini-tuorejuustoa
100 g (1 dl) turkkilaista jogurttia
2½ dl mantelijauhetta (Käytä vehnäj jos haluat lisätä kohotusainetta)
3 kpl kananmunia
1 rkl kanelia
2 tl vaniljasokeria
100 g pilkottuja saksanpähkinöitä

Kuorrute kuuteen muffinssiin

70 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

1 dl kuorittuja manteleita + n. 5 dl liotusvettä
½ dl vettä
hyvin pestyn limen kuorta

Koko taikinan voi tehdä lakritsan makuiseksi, jos lakritsan maku miellyttää. Itse käytin vain lopputaikinan eli n. 1/6 osan donitseihin. Lisäsin lakritsajauhetta 1 rkl ja tuolla määrällä taikinaan tuli ihanan vahva lakritsan maku. Koko taikinamäärään laittaisin itse vähintään 4 rkl tai reilun ½ dl lakritsajauhetta. 
  1. Pilko saksanpähkinät ja pakastetut banaanit karkeaksi rouheeksi. (sulata banaaneja n. 15 min)
  2. Paloittele voi kulhoon ja sulata mikrossa. (tai kattilassa levyllä)
  3. Lisää voisulan joukkoon sokerit ja hieman vispatut kananmunat.
  4. Sekoita juusto ja jogurtti keskenään sekä lisää ne seokseen.
  5. Sekoittele kulhoon vielä mausteet, mantelijauhe ja pähkinärouhe.
  6. Voitele ja jauhota mantelijauheella muffinssipellin syvennykset.
  7. Annostele taikinaa syvennyksiin (tai tukeviin muffinssivuokiin).
  8. Paista muffinsseja 175 ast / 30 - 35 min, kunnes näyttävät kypsille.
  9. Anna muffinssien jäähtyä ennen kuorrutusta.
  10. Liota manteleita kylmässä vedessä noin tunti, siivilöi vesi ja huuhtele mantelit.
  11. Pähkinäkastike sauvasekoittimella linkistä löydät ohjeen mantelien käsittelyyn. Ne surautetaan samalla tavalla "kermamaiseksi" seokseksi kuin cashewpähkinät.
  12. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää mantelikerma joukkoon. 
  13. Mausta kuorrute vaniljalla ja limellä. (Käytin itse vain kuorta, koska mehu olisi saattanut "juoksettaa" voivaahdon.
  14. Annostele kuorrute pussiin, jossa on tylla. Koristele muffinssit.



Laskeskelin mielessäni, että tämä taikina on joka tapauksessa terveellisempää kuin tavanomainen muffinssitaikinani. Hämmästyin aika tavalla, kun koemielessä tehty taikina kohosi ja paistui ihan moitteettomasti. Ei jauhoja, ei kohotusainetta eikä valkoista sokeria kuulostaa mainiolle omaan nykyiseen ruokavaliooni. Eli voisi ajatella, että kokeilu kannatti. 👍❤ Kuorrutteessa on toki valkoista sokeria, mutta tätä pystyy syömään ilman kuorrutettakin.


Kokeilu ja maltti kannatti tässäkin muffinssin kuorruteasiassa. Jääkaappikylmään kuorrutteeseen lisäsin limen mehua ja näinhän siinä kävi. Kuorrute juoksettui eli muuttui ryynimäiseksi. Maku oli ihanan raikas, mutta ulkonäkö hieman erilainen.
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Tänään tulevat reseptit oudossa järjestyksessä; ensin jälkkäri ja sitten vasta ruoka. Joka tapauksessa tänään  mennään näin. 😁

Hyvin pestyn appelsiinin kuoriraaste maustaa pastaruoan ihanasti. Tykätään!
Ostin viime viikolla reilun kokoisen pussin veriappelsiineja. Niitä on syöty urakalla ja vielä tänään oli muutama jäljellä. Talon Mies oli ostanut inkivääri-appelsiinimaustettuja broilerin ohutfileitä. Pyörittelin hetken pakettia hämmentyneenä kädessäni ja yritin miettiä niille parasta valmistusmenetelmää.

Vegeparmesan-juusto maistuu hyvälle tässä pastaruoassa. Veriappelsiinin raikas maku piristi ateriaa.
Pasta menee meillä kaupaksi lähes minkä tahansa kastikkeen kanssa. Ostan joka kerta kokojyväpastaa, joten saa siitä aika terveellistä ruokaa. Nyt paistoin broilerifileet valurautapannulla (voissa) ruskeiksi ja lisäsin joukkoon ruokakermaa. Mausteeksi tuli valkosipulia, inkivääriraastetta, chiliä ja hieman suolaa sekä pippuria. Appelsiinifileiden tekeminen vaatisi lisäharjoittelua, mutta  parin appelsiinin hedelmäliha pääsi joten kuten fileoituna kastikkeeseen. 'Verisimmästä' appelsiinista sain vielä hienot koristeet ja makua broilerinlihan päälle. Ihan kelvollista ruokaa syötiin tänäänkin. Joka päivä pitää kuitenkin jotakin syödä! 😋


Tänään tulleessa 'Martat' lehdessä oli niin selkeä ja kaunis kuva ruokakolmiosta, että päätin liittää sen tähän postaukseen blogini lukijoiden eli juuri sinunkin iloksi. Kuvan ottajan nimim. näkyy tuossa vasemmassa alakulmassa. Suositukset ovat muuttuneet aika tavalla sitten oman lapsuuteni. Selkeästi tästä saa kuvan tämänhetkisistä suosituksista. 😊


( Huom! Lainaus lehdestä)

RUOKAKOLMIO HALTUUN
"Ruokakolmio ohjaa meitä syömään tasapainoisesti, terveyttä edistävästi ja ympäristöystävällisesti. Ruokakolmiossa on kahdeksan lokeroa, joihin on koottu täysipainoisen ruokavalion ainekset. Yhdeksäs lokero sisältää herkkuja, joita voi nauttia silloin tällöin. Tänä vuonna keskitymme syömään ravitsemussuositusten mukaan!"

Hyvää ja ennen kaikkea tervettä tätä viikkoa sinulle! Kiitos paljon, kun luet blogiani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.