Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Paistettua lohta, papuja ja yrtti nro 3


Tämä viikko tuntuu olevan yhtä tunteiden vuoristorataa ja vilkasta vipinää. Tykkään toisaalta, kun on tekemistä eikä sitä tarvitse erikseen keksiä. Toiselle rakkaalle harrastukselleni eli lukemiselle on jäänyt viime aikoina liian vähän aikaa. Ellen olisi niin innostunut kokkaamaan ja bloggaamaan, ehtisin lukea lukemattomia 😉 kirjoja enemmän. Olen kiitollinen, että saan kuulua Marttojen Lukupiiriin. Joka kerta tulee hyviä vinkkejä. Tänään 14 kirjojen ystävää sai jakaa omia kokemuksiaan ja suositella omia 'löytöjään'.  


Tämänkertainen ruokapostaukseni olisi saattanut jäädä tekemättä, ellen olisi lukenut hyvin huolestuttavaa juttua. Kuinkahan moni lukijoistani on jo tehnyt tai aikoo tehdä ruokaa tuoreista pavuista? Valmistan silloin tällöin tätä lisuketta, koska juuri keitetyt pavut ovat hyvänmakuisia ja vähäkalorisia. Ravintoarvoltaan ne eivät tosin pärjää monille muille pavuille. Kuivattuja papuja on helpompi säilyttää kotona ja lisätä etenkin vuokaruokiin. Tiesitkö muuten, kuinka paljon eri papulajeja löytyy? Klikkaa!  Papujen lyhyt oppimäärä

Huuhtelen tuoreet pavut huolella sekä ennen keittämistä että keittämisen jälkeen.
Nyt tulee se tärkeä asia, josta halusin kirjoittaa! Tuoreetkin pavut pitää ehdottomasti keittää kunnolla ennen syömistä niiden sisältämän lektiinin johdosta. Lektiini poistuu pavuista huuhtelun, liottamisen ja keittämisen ansiosta. Kauppoihin on ilmestynyt esim Keniasta tuotuja kauniin vihreitä papuja. Pakkauksessa ei mainita ollenkaan raakana syömisen vaaroista. Tuskin tietäisin sitä itsekään, ellen olisi Espanjassa ollessamme hakenut tietoa tuoreista pavuista. Keitän varmuuden vuoksi papuja lähes 10 min vaikka 5 minuuttiakin riittäisi. Lukemassani jutussa pavut jäivät keittämättä ja aiheuttivat todella ikävän ruokamyrkytyksen kahdelle henkilölle. Harmi! Onneksi molemmat selvisivät, mutta varmaankin kurja kokemus tuo ruokamyrkytys. 

Papujen lektiini -linkin kautta löydät lisää tietoa.

Kunnon kuumennus ja keittäminen tuhoaa lektiinin kokonaan ja papuja voi syödä huoletta. 
Suolalla maustetussa vedessä keittämisen jälkeen papuja voi syödä sellaisenaan tai öljyn, voisulan tms kanssa. Me talon Miehen kanssa tykkäämme näistä. Onneksi emme ole saaneet koskaan vatsanpuruja pavuista. 


Tämänkertainen yrttini on kaunislehtinen ja maku kivan raikas. Olen oppinut kerta kerralta tykkäämään tästä enemmän. Tunnistatko tai oletko oppinut maustamaan ruokia tällä? Aika uskomatonta, että nykyisin saa keskellä kylmintä talvea monia erilaisia yrttejä. Kuullottamani juurekset ja muut kasvisruoat olisivat maistuneet meille ilman tuoreyrttiäkin, mutta tuskin yhtä maukkaalle.


Paloiteltua lanttua, suikaloituja sipuleita ja fenkolia sekä pari tomeraa kevätsipulia kuullottui maukkaaksi paistinpannulla. Mausteeksi tuli vain suolaa ja pippuria sekä tuoreyrttiä. 


Keitin ja huuhtelin pavut ruoan laittamisen aluksi, joten ne ehtivät jäähtyä ennen ruokailua. Ei hätää, sillä ne on helppo kuumentaa pannulla tai mikrossa. Tykkäämme syödä kuumia papuja ja lisätä hieman voita tai öljyä kastikkeeksi. 

Knehtilä maatilalta ostetut ohrasuurimot saivat lisämakua kuivatuista sienistä.
Kokonaiset ohrasuurimot saivat pehmetä vedessä muutaman tunnin ennen keittämistä. Liottelu lyhensi keittoaikaa ja ohrasuurimoiden muutamat irtonaiset kuoret kohosivat veden pinnalle, josta ne oli helppo napata pois.  

Lohiviipaleet paistuvat kuumalla valurautapannulla herkullisiksi parissa minuutissa. Kun voilla paistaa, saa herkun maistaa. 😋


On pakko myöntää, että vain toinen meistä tykkäsi ohrasuurimolisukkeesta. Kuivatut suppikset sekä valmiisiin suurimoihin lisätty creme fraiche ja kuullotetut sipulit paransivat paljon makua. Siitä huolimatta talon Mies ei täysin lämmennyt tämän oman herkkuni suutuntumalle. Maku oli kuulema hyvä. Vaatii ehkä hieman totuttelua, ellei ole tottunut lapsena tämän hienon kotimaisen viljan pureskeluun. Minulle tämä meidän uutuusherkku toi lapsuuden muistoja mieleen ja söin vähän liiankin paljon. Aion tehdä uudelleenkin, ainakin itselleni. 


Sitten tämänkertainen yrttini. Olen ihastunut tämän raikkaan yrtin makuun vasta pari vuotta sitten. Itämaisilla mausteilla valmistettuun ruokaan tämän maku sopii erityisen hyvin. Alkuun kannattaa maistella varovaisesti ja totutella pikkuhiljaa uutuusyrttiin. Itselläni on tapana liian usein ostaa sitä tuttua ja taattua yrttiä, vaikka valikoimaa löytyy runsaasti.


Onneksi löysin nimen jälkimmäisen osan perusteella tämän yhden nykyisistä lempiyrteistäni. Basilika sopii moniin ruokiin ja Thai-basilika tuo kivaa uutta piristystä mausteisiin keitto- ja wokkiruokiin. Sopii toki muihinkin kuten tämän päivän kasviksiini. Etenkin fenkoli ja thai-basilika tuntuivat tulevan hyvin juttuun.

Jälleen viikko on vierähtänyt yli puolenvälin. Alussa viittaamani tunteiden myrsky johtuu polvileikatusta jalastani. Syystä tai toisesta se on ärtynyt ikävästi. Onneksi taitava Anne-fyssarini jaksaa tehdä töitä sen kanssa. Jospa se auttaisi ja saisin vielä joskus kävellä ilman kipua. 

Taika ja Loitsu saavat kiipeillä ilman liukastumisvaaraa uusien  kivojen telineiden parissa. Ihanat kisut!
Toivottelen hyvää loppuviikkoa teille kaikille, jotka olette tulleet tänne postaukseeni! 

Ajelkaahan ja liikkukaa liikenteessä muutenkin varovaisesti. Nyt on luvattu todella liukkaita kelejä. Kannattaa lähteä hyvissä ajoin kotoa, ettei tarvitse kiirehtiä ehtiäkseen ajoissa perille. Oma ns lupaukseni lähteä hyvissä ajoin on onnistunut liiankin hyvin. Englannin tunnille menin 1 vko ja 2 min etuajassa. Eikä siinä vielä mitään! Paula Heinosen luennolle Aulangolle ehdin 3 vkoa ennen luennon alkua. Pitäisi kai lukea tarkemmin  pääsylipuissa olevat päivämäärät. Taisin olla liian innokas! 😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.