Ruokaohjeita

Sivut

maanantai 8. tammikuuta 2018

Gluteeniton munakasrulla porkkala-täytteellä


Oi mitä herkkua! Porkkala-munakasrullaa salaattipedillä. Syömään! 
Munakasrulla on ollut vuosikymmeniä yksi lempiherkkujamme, kun tekee mieli jotakin hyvää ja helppoa iltapalaa. Kananmunista on moneksi! Samaa uskallan nyt sanoa porkkalasta. Juusto ei enempää mainostamista kaipaa, sillä sen suosio on ollut taattu jo kauan. Koko ajan tulee uusia ja moneen erilaiseen makuun sopivia juustoja. Me hankimme niitä hiukan liikaa jouluksi. Monissa paketeissa on pitkä käyttöikä, joten roskiin niitä ei tarvitse heittää. Moni ruokamme on saanut hyvää lisämakua nimenomaan juustosta. Niin sai myös tämäniltainen ruokamme.


Oli mahtava oivallus tajuta, että porkkalasta voi tehdä muutakin kuin leivänpäällistä. Mihin kaikkiin ruokiin laitankaan kylmäsavulohta? kysyin itseltäni muutama päivä sitten. Ihan samalla tavalla voin tehdä kunnon ruokaa porkkalasta. Toimii! 👌

Chocochilin porkkala  Tästä linkistä saat hyvät ohjeet porkkalan valmistamiseen!

Siivutettua ja paloiteltua porkkalaa sekä punasipulia ohuina siivuina.
Kokonaisen punasipulin sekoittaminen ohuina siivuina porkkalan joukkoon oli hyvä idea. Kyllä nämä ovat hyvä makupari meidän mielestä ja sopivat samaan ruokaan.


Tällä kertaa tein ihan kokeilumielessä munakkaani ja sen sisälle tulevan kastikkeen gluteenittomina. Onnistui hämmästyttävän hyvin. Näin ollen tämä sopii myös erityisruokavalioiselle tai muuten vaan gluteenitonta ruokaa nauttivalle.

Sileää ja tasaista munakastaikinaa loppujen lopuksi. 
Gluteenittomat jauhot kannattaa laittaa munakastaikinaan sihdin läpi. Nopein tapa ei ole aina järkevin! huomasin tänään. Humpsautin jauhot kerralla maito-kananmuna seokseen, vispasin tarmokkaasti ja toivoin parasta. Paakkuja oli paljon, joten kaadoin seuraavaksi taikinan sihdin läpi toiseen kulhoon. Turhaa työtä, mutta oli pakko tehdä.

Paistopinta näyttää juuri sopivalle 25 min / 200 ast paistoajan jälkeen.

Munakas paistui kauniisti pohjapuoleltakin.
Aineet ja ohjeet uunipellin kokoiseen munakkaaseen

5 kananmunaa
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
1½ dl (gluteenittomia) jauhoja

1 tl öljyä vuoan voiteluun

  • Vispaa hetkinen kulhossa kananmunien rakennetta rikki.
  • Lisää maito ja suola sekä jauhot sihdin läpi koko ajan vispaten.
  • Anna taikinan turvota sen aikaa, kun uuni lämpenee.
  • Levitä reilu pätkä leivinpaperia pellille ja öljyä se kevyesti.
  • Kaada taikina leivinpaperin päälle ja paista 200 ast / n. 23 - 26 min
  • Kiepauta hiukan jäähtynyt munakaslevy toiselle leivinpaperille, jos haluat paistopinnan päällepäin. (Ole varovainen, ettei luiskahda ja ruttaannu.)



Juustokastikkeeseen sopivat yrtit. Meillä mukaan tuli persiljanipun loput. Olisi voinut olla enemmänkin!
Olen tehnyt useimmin tuorejuustotäytteen munakasrullan sisälle. Nyt halusin käyttää loppuja joulujuustoja, joten tein hiukan enemmän aikaa ja vaivaa vievän juustokastikkeen. Ohjeita löytyy runsaasti molempiin netistä! Tässä linkissä eräs! Munakasrulla kylmäsavulohitäytteellä  tai aiempi oma ohjeeni hieman työläämpään, mutta todella näyttävään juhlamunakkaaseen    Lohicharlotte

Aineet ja ohjeet munakasrullaan tulevaan juustokastikkeeseen

2 rkl voita
3 rkl (gluteenittomia) jauhoja
1½  (Lisää maitoa, jos tuntuu vielä liian jäykälle.)
1 pkt (150 g ) valkohomejuustoa tai jotain muuta juustoa
100 g Pecorino - juustoa tms
hiukan pippuria halutessasi (maistele ensin, onko jo riittävästi makuja)

Juustokastikkeen ehtii tehdä mainiosti sillä välin, kun munakas paistuu uunissa.

  • Sulata voi keskilämmöllä teflonkasarissa ja lisää jauhot sekoittaen vispilällä.
  • Kun jauhot ovat hetken kiehahtaneet, aloita maidon lisääminen vispaten erissä.
  • Paloitte valkohomejuusto ja raasta kovempi juusto kasariin.
  • Kiehuttele hiljaisella lämmöllä muutamia minuutteja ja jätä sitten jäähtymään.

Tämän puuhastelun jälkeen alkaa munakasrullan viimeistely. Varaa reilu pala foliopaperia, jos haluat munakkaan säilyvän hieman lämpöisenä tarjoiluhetkeen saakka. Tämän voi myös lämmittää esim mikrossa. (testasin)



Levittele juustokastiketta tasaisesti joka puolelle levyä ja kastikkeen päälle porkkalaseos. Tällä kertaa halusin hieman raikasta makua mukaan, joten paloittelin siihen n. 10 cm pätkän kurkkua. Harkitsin ensi mandariinin tai appelsiinin lohkoja, mutta kurkku voitti. Kesäkurpitsan karkea raaste tai pienet kuutiot sopinevat myös keventämään ja raikastamaan juustokastikketta.

Kannattaa kaapia tai leikata kurkun siemenosat pois liian vetisyyden välttämiseksi.


Granaattiomenan siemenet ja ihana kastike antoivat mukavaa makeutta ja kirpeyttä tälle aterialle.
Kylläpä lähti nälkä tällä iltapalalla. Ja oli ihan hurjan hyvää ollakseen gluteenitonta kasvisruokaa. Luunlenpa tekeväni tätä joskus uudelleenkin. Eikös kananmunien syömistä suositella nykyisin muutenkin? Onneksi me molemmat tykätään niistä.  😋


Pienet pakkaset ovat vilkastuttaneet lintulautamme elämää huomattavasti. Nyt joudutaan jo odottelemaan vuoroa vieressä olevan omenapuun oksilla. On kyllä tosi kiva seurata lintujen intoa ja yhteistyötä masun täyttämiseksi. Kaikille riittää ruokaa!


Mistäs tämä tähän tuli? Ei kai golfkenttä tässä vaiheessa viherrä?
Tänään alkoivat talven golfharkat Pullerilla olevassa hallissa. Halusin mainita tästä, koska polveni kesti todella hienosti puolitoistatuntisen treenin. Nyt on taas toivoa ja valoa näkyvissä tulevaisuuden suhteen! 🌈

Hyvää jatkoa tälle aurinkoiselle pakkasviikolle sinulle, joka tänään tutustuit tähän postaukseen! Vielä ehtii osallistua arvontaam, jonka löydät 2.1. olevasta postauksesta.

2 kommenttia:

  1. Kylläpäs näyttää tämäkin munakas rulla hyvältä! Tosi mehevän näköinen. Olipa myös kiva kuulla että polvet kestäneet harjoituksissa..Mahtavaa!!♥

    VastaaPoista
  2. Oli se hyvää ja vähän erilaista kuin entiset munakasrullat. Kiitos paljon sinulle!♡ Jo pienikin polvien kuntoutuminen on nyt iso ilo minulle. Hartain toiveeni on päästä taas kunnolla liikkumaan. Tykkään paljon kommentistasi, huomasit vielä polveni edistymisenkin.☆♡☆♡

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.