Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 26. tammikuuta 2018

Leipäjuustoa ja kylmäsavuporoa pitsassa


Perjantaipitsa on ihan parasta! Voiko viikonpäivä tosiaan vaikuttaa siihen, mille pitsa maistuu? Työssäoleville ja etenkin säännöllistä viikkotyötä tekeville se liittyy viikonlopun alkuun. Työteliäs ja usein kiireinenkin viikko on takana ja pari vapaapäivää tuovat rentoutta mieleen ja askeliin. Kiire helpottaa vähäksi aikaa ja on lupa herkutella ja hemmotella itseään ja muuta perhettä. 

Kasvispitsaa.
Kuinkahan moni jaksaa kuitenkaan alkaa vääntää pitsaa alusta alkaen raskaan viikon päätteeksi? Meillä oli tapana hoitaa siivous alta pois koko perheen voimin perjantaina ja tilata tai hakea valmiit pitsat pitseriasta. Oli ihanaa, kun jokainen sai valita lempitäytteitään. No joskus otettiin perhepitsa ja siitähän piti neuvotella, että kaksi aikuista ja kaksi lasta saivat mieluisiaan täytteitä. Onneksi kaikki pitivät valkosipulin mausta!


Tänään aloitin pitsan teon valmistamalla herkullistakin herkullisempia paahdettuja uunitomaatteja. Niistä tulee aivan upeaa lisämakua valmiiseen pitsaan. Tomaateista valuneella nesteellä valelu tekee pitsasta entistäkin maukkaampaa. Söimme sitä tänään ja oli hyvää.

Pilkottuja yrttejä, suolaa, öljyä, pippuria, kookossokeria ja worcester-kastiketta sekä tomaatteja, 40 min / 170 ast
Eilisen leipäjuustohurmion jälkitunnelmissa virtaa leivontaan tuntui riittävän ihan mukavasti. Kiireisen viikon kiireettömin päivä oli kuin tarkoitettu pitsabileisiin. 😋

Leipäjuustoa, sieniä sekä kylmäsavupororouhetta ja mausteita pitsan päällisenä. 
Leipäjuuston teosta jäljelle jäänyt hera sai toimia tänään pitsapohjan nesteenä. Muuten tein taikinan ihan tavalliseen tapaan käyttäen osan gluteenittomia jauhoja ja suuremman osan durum-vehnäjauhoja. Niistä syntyi erittäin hyvin leipoutuva taikina, joka oli helppo kaulita ohueksi. 


Paistoin eilisen leipäjuuston pitsakivellä. Kivi jäi kuivumaan keittiön pöydälle ja nähtyäni sen aamulla keksin idean pitsan leipomisesta. Jouduttuani käymään heti aamukahdeksalta labrakokeissa sain samalla reissulla haettua puuttuvia aineita kaupasta. Talon Miehen oli mukava palata kotiin perjantenniksestään herkullisen pitsan tuoksuiseen kotiin. Minusta oli ihan mukavaa leipoa ja hänestä vielä mukavampaa päästä näkäisenä syömään.  

Aineet ja ohjeet kolmeen isoon pitsapohjaan (kaksi poropitsaa ja yksi kasvispitsa)

n. 3 dl heraa tai vettä
1/3 pala tuorehiivaa
½ - 1 tl suolaa (herassa on jo vähän suolaa)
2 rkl öljyä
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
n. 4 dl durum-vehnäjauhoja
  1. Lämmitä neste 37 ast eli kädenlämpöiseksi
  2. Murentele hiiva joukkoon, lisää myös suoola ja öljy.
  3. Lisää jauhot pikkuhiljaa vispaten ja loput käsin alustaen. (Tai valmista taikina yleiskoneen leivontakulhossa ja anna koneen hoitaa alustus.)
  4. Kohota taikina huoneenlämmössä liinan alla ja valmistele samalla täytteet.
  5. Jaa taikina kohotuksen jälkeen kolmeen osaan ja kaulitse jokaisesta vuorollaan ohuehko pohja. 
  6. Paista pitsa jauhotetulla pellillä tai pitsakivellä 250 asteisessa uunissa. 
  7. Pitsakivi kannattaa kuumentaa ensin, siirtää pohjataikina kuuman kiven päälle ja latoa vasta sen jälkeen täytteet nopsaan päälle. Pohja alkaa paistua saman tien ja säilyy rapeana. (Omassa uunissani on ulosvedettävä "pellinpidike", joten kiveä ei tarvitse nostella kokonaan pois uuniritilältä.)
Poro-leipäjuustopitsa.
Tein tomaattikastikkeen tänään kuullottamalla ensin sipulia ja ainakin 10 pilkottua valkosipulin kynttä chili-valkosipulimaustetussa öljyssä. Lisäsin sekaan purkillisen tomaattimurskaa (Mutti) ja annoin kiehua hiljalleen n. 30 min. Lopuksi lisäsin seokseen ripauksen suolaa, pippuria ja kuivattua oreganoa.

Paahdettujen tomaattien liemi maustoi ja kosteutti herkullisesti tätä pitsaa. Nam, nam!
Juustona käytin valmiiksi raastettua emmental-mozzarella pitsajuustoa. Tiedän, että Italiassa juusto laitetaan täytteiden alle, mutta me olemme tottuneet laittamaan juuston päällimmäiseksi. Niinpä tein tänäänkin ja tuli hyvä lopputulos.

Kahden pitsanpohjan päälle tuli tänään tomaattikastiketta, leipäjuustoa, creme fraichea, pororouhetta, kantarelli-suppisseosta ja emmental-mozzarellajuustoa. Paiston jälkeen pinnalle tuli vielä uunipaahdettuja tomaatin puolikkaita ja tuoreyrttiä.
Pitsa on siitä kivaa ruokaa, että päälle voi laitta ihan niitä omia lemppareitaan.

Kasvispitsa villirucolan lehdillä oli sopivan kevyt iltapala. Maut olivat kohdillaan myös tässä. (lisäys)
Kolmanteen pitsaan laitoin vain tomaattikastiketta, kasviksia ja juustoa; uunipaahdettuja munakoisopaloja, tuoreesta kypsästä ananaksesta viipaloituja paloja sekä tomaattia. Poropitsat päivällä olivat suurta herkkua, mutta kasvispitsa on vielä 'korkkaamatta'. Olisikohan nyt jo aika mennä nappaamaan hieman iltapalaa?

Ai niin! Leipäjuusto olisi maistunut vielä semmoisenaan, mutta tuntuipa hienolle laittaa itsetehtyä leipäjuustoa itsetehtyyn pitsaan. Oli tuplaherkullista! 😋😋

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.