Ruokaohjeita

Sivut

torstai 25. tammikuuta 2018

Leipäjuustoa kotiuunista ja yrtti nro 4

Lämpöistä, narskuvaa kotitekoista leipäjuustoa vadelmilla ja tilkalla kinuskikastiketta. Maistuis varmaan sullekin!
Onnistuu, ei onnistu, onnistuu vai ei onnistu? Tuosta hokemasta tuli väistämättä mieleeni eräs teinivuosieni harrastus. Muistatko vielä päivänkakkaran kertoman ennustuksen? Kukan terälehti kerrallaan putoili maahan ja puolivälin jälkeen alkoi jo jännittää. Rakastaako hän minua? Voi noita aikoja, kun huolet olivat tuota luokkaa. 😘 Tämän päivän kokkaukseni toi taas paljon lapsuuden muistoja mieleeni. Kasvoin maatilalla ja siihen aikaan maito oli ilman mainontaakin aitoa LUOMUmaitoa. Nyt jännäsin suuresti onnistunko tekemään hyvää ja narskuvaa leipäjuustoa.


Tänään ruokailimme 'lennossa' eli turvauduin nopeimpaan ja herkullisimpaan pikaruokaamme. Silti kyseessä ei ole mikään roskaruoka vaan aivan rehellinen suomalainen hernekeitto. Kaupan lihattomasta hernekeittopurkista saa pienellä tuunaamisella kätevää ruokaa, jos sattuu pitämään hernekeitosta. Me tykätään! 

Kalkkunan ruskistettu jauheliha, porkkanapalat, sinappi, tujaus creme fraichea sekä mustapippuri ja yrttisilppu jalostavat hernekeitomme herkulliseksi. 
Tämän päivän yrttini ei välttämättä pääse oikeuksiinsa tässä ruoassa, mutta tällä voi aloittaa. Yrtti on aika voimakkaan makuinen ja sopii erityisen hyvin rasvaisten liharuokien maustajaksi. Olen löytänyt tämän yrtin katsoessani Jamie Oliverin kokkausta. Hän opasti minut aikoinaan korianterin käyttäjäksi ja tämä yrtti näyttää rantautuvan myös keittiööni. Tervetuloa vaan! Opettelu on jo takana ja tykkään tästä.


Mutta nyt varsinaiseen tämän päivän kokkaukseeni. Muistan elävästi kuin eilisen päivän tämän pikkuisen purkin olemassolon lapsuudenkotini jääkaapissa. Vähän nauratti tuo nimi; mihin sen juuston pitäisi juosta ja miksi? 😏 Kuitenkaan en muista äitini tehneen koskaan leipäjuustoa. Kysyttyäni asiaa pikkusiskoltani asia selvisi. Äiti teki tämän avulla uunijuustoa. Siitä olen kertonut jo aiemmin blogissani ja sitä söimmekin lapsuudessani usein. Hyvää se oli ja maistui väli- tai iltapalana.

Juustomassa löysi oikean kokonsa ja muotonsa metallisessa vuoassa. Tästä se oli helppo kipata pitsalapiolle. Pitsalapion avulla juustokiekon sai kipattua pitsakivelle.
Aine purkissa on uutetta /  entsyymiä, joka saa maidon saostumaan. Hera erkanee juustomassasta aineen vaikutuksesta. Pohjanmaalta kotoisin ollut opiskelu-, kämppäkaverini sai narskujuustoa kotoa tulleesta paketista 45v sitten. Muistan vieläkin, kuinka paljon minua jouduttiin houkuttelemaan edes maistamaan tuota oudolle näyttävää juustoa. Mutta heti ensimmäisestä puraisusta lähtien olin 'myyty' ja harmittelin, kun en ollut aiemmin älynnyt leipäjuuston herkullisuutta. Enpä muista enää, harmittiko ystävääni innostukseni tuohon juustoon. Ei kai, en minä sitä kaikkea syönyt. 


Tein pari viikkoa sitten ihanaa salaattia, jossa yhtenä raaka-aineena oli leipäjuustoa. Se maistui uskomattoman hyvälle. On olemassa laktoositonta leipäjuustoa, mutta sitä en löytänyt kaupastamme tuolla kertaa. Leipäjuusto ei aiheuttanut vatsanväänteitä, vaikka laktoosituotteet yleensä tekevät sen. No mutta, huomasin tällä viikolla kaupan maitohyllyssä Arlan tuttua vanhanajan maitoa luomuna ja homogenoimattomana. Oli lähes pakko ostaa purkit saman tien, sillä ajatus leipäjuuston tekemisestä kotona oli pyörinyt mielessäni viikon päivät. Tuumasta toimeen, sanotaan täällä päin Suomea. Ja vaikka yritys epäonnistuisikin, ei tämä urakka ole iso ja raaka-aineetkin edullisia. 

Tuskin tähän tarvitaan kaksoiskattilaviritelmää, mutta pelkäsin maidon pohjaanpalamista. Lämpömittari varmistaa oikean lämpötilan.
Tätä kirjoittaessani viimeinen ja vaativin työvaihe puuttuu. Tänä iltana sähköuunini tehot testataan. Leipäjuusto pitää paistaa niin kuumassa uunissa kuin suinkin. Googlasin jälleen kerran reseptejä ja yllättäviltä(kin) tahoilta löytyivät parhaimmat. Tässäpä linkit, jos satut innostumaan! Leipäjuusto sähköuunissa ja Leipäjuusto

Marttaliiton linkkiä en onnistunut avaamaan, mutta uskon siltäkin suunnalta ohjeita löytyvän.


Aika maagiselle ja mahdottoman inspiroivalle tuntui hetki, kun huomasin maidon alkavan paksuuntua kattilassa. Ihan pakko oli huudella talon Mieskin ihmettelemään tuota uskomatonta tapahtumaa. Lienee siis sanomattakin selvää, että tein tätä suomalaista perinneruokaa ensimmäisen kerran elämässäni. Uskomatonta, kuinka helppoa ja vaivatonta se oli. Pahin ongelma syntyi, kun harsokangas puuttui. Tuumin puhtaan keittiöpyyhkeen toimivan yhtä hyvin, joten turvauduin siihen. Onnistui hienosti ja hera valui nätisti kankaan läpi.

Talon Mies pääsi nostelemaan juustoa kuvaamiseni ajan. Tehtiin yhdessä leipäjuustoa! 💏
Valmistin juustoa niin runsaasta maitomäärästä, että päätin nostella massan kahteen lävikköön. Lopuksi yhdistin massat ja laitoin jääkaappiin n. 10 tunniksi. Ohjeissa sanotaan, että voi valuttaa yön yli tai jopa koko vuorokauden. Meillä valui päivän yli.


Neljän litran maitomäärästä tuli n. 1 kg juustomassaa ja 3 l tai kg heraa. Tottakai heraa valuu vielä jäähdyttämisen aikana ja valmis juusto painanee puolisen kiloa. (Osuin aika lähelle arveluissani.)

Ulla-ystäväni maalaama Norppakivi pääsi painoksi juustolle.
Hera säilyy jääkaapissa muutamia päiviä ja sen voi kuulema pakastaa. Ajattelin käyttää sitä aikomani gluteenittoman pataleivän ja sämpylöiden nesteenä. Loput voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Laktoosipitoisuus on vielä kysymysmerkki. Talon Mies saa palkkioksi ahkeruudestaan koko juuston, ellei oma vatsani kestä. Sain tulla tänään uimahallireissulta viimeisen päälle raikkaaseen ja puhtoiseen kotiin. Kivaa! 😊

Päättelin pitsakiveni paistavan juuston kaikkein parhaiten ja olin oikeassa. Kuumensin kiven samaan aikaan, kun uuni lämpeni. Paistoin juuston uunin keskitasolla ja grillivastus oli päällä.
Huom! Pitsakivi imee aika paljon nestettä paiston aikana. Harmillista, että seuraavan kerran tarvitessasi kiveä, se käryää kuumassa uunissa runsaasti. Harkitse siis käytätkö samaa kiveä tähän! Itse harkitsen toisen kiven ostamista, sillä se on tosi monikäyttöinen, kun tarvitaan kuumaa uunia ja paistoalustaa.

Leipäjuuston tai juustoleivän (Kainuussa) ohjeet löytyvät netistä, mutta kirjoitan silti ne tähänkin. Eipähän tarvitse seuraavalla kerralla googlailla.

Leipäjuusto aineet ja ohjeet (valmista juustoa n. ½ kg) Uunin lämpö 250 - 300 ast

4 l kokomaitoa
1 rkl suolaa (määrä vaihtelee ½ - 1½ rkl välillä)
1 rkl juustonjuoksutinta

  1. Kaada maito ja lisää suola isoon kattilaan ja lämmitä liedellä kädenlämpöiseksi. (36 - 38 ast)
  2. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoittele juustonjuoksutin maidon joukkoon.
  3. Laita kansi kattilan päälle ja jätä n. ½ tunniksi lämpöiseen paikkaan. 
  4. Tee paksuuntuneeseen massaan ristiviiltoja pitkän veitsen avulla. Joissakin ohjeissa massaa hämmenneltiin ja sekoitettiin pallovispilällä.
  5. Jätä reiluksi 10 minuutiksi hera erottumaan valkoisesta massasta. 
  6. Nostele reikäkauhalla massaa kostutetulla harsokankaalla tms vuoratun sihdin päälle. Painele massaa ja anna heran valua sihdin alapuolella olevaan kulhoon. (jos haluat ottaa heran talteen)
  7. Voit vielä puristella kangasnyyttiä, jotta mahdollisimman paljon heraa valuu pois.
  8. Jätä juustomassa n. 10 tunniksi tiivistymään jääkaappiin.
  9. Painele massa keraamiseen uunivuokaan (foliovuokakin sopinee)  
  10. Paista juustoa mahdollisimman kuumassa uunissa n. 5 - 7 min kummaltakin puolelta tai kunnes pinnassa on ruskeita pilkkuja. 
  11. Käännä juusto puolivälissä kannen, pitsalapion tms apuvälineen kanssa. 


Oletkohan jo maistanut Salvia-nimistä yrttiä? Entä tykkäsitkö? Tätä ei ehkä kannata mutustella ensimmäiseksi sellaisenaan vaan sekoittaa esim marinadin joukkoon. Ja ei haittaa, vaikka ei heti maistuisikaan hyvälle. Makuun tottuu ja siitä oppii joko tykkäämään tai sitten ei! Kymmeniä muitakin ihania yrttejä löytyy kaupan vihannesosastolta. Kohtahan niitä voi kasvattaa vaikka omalla pihalla tai parvekkeella. 🌿


Juustoleipää nautiskellaan perinteisesti lakkahillon kanssa. Meidän pakasteesta ei löytynyt ensimmäistäkään lakkaa, mutta kesällä kerättiin vadelmia. Me kumpikin tykätään mutustella tätä iltapalana sellaisenaan marjojen kanssa tai ripotellaan hieman suolaa pinnalle. Sen tavan olemme oppineet aikoinaan Lapin reissuillamme. Posiolla asuvat ystävämme murentelivat sitä kuuman kahvin joukkoon sulamaan ja tottahan me teimme samoin perässä. Niillä korkeuksilla hallitaan narskujuuston teko ja syöntitapa.

Ensimmäinen puoli on paistunut ja nyt alkoi taiteilu. Juusto piti kipata pitsalapion ja pitkän lastan avulla toisinpäin. Onnistui yllättävän hyvin tällä kertaa. Heraa irtosi vain hieman paistovaiheessa.
Paistamisen kanssa sai olla tosi tarkkana. Ruskeat pilkut ilmestyivät juuston pintaan aivan yht´äkkiä. Juusto olisi varmaan palanut, ellen olisi vahtinut uunin vieressä.


Ensin paistunut puoli jäi hieman vaaleammaksi. Oi sentään, että nuo ensimmäiset palat maistuivat taivaallisen ihanille. Ensimmäisen kerran syötiin kotona tehtyä narskujuustoa. Olin kyllä aika onnellinen onnistumisestani. 😄


Tässä huomiselle jääneet palat. Yhdestä litrasta maitoa tuli hieman yli 100 g juustoa.
Talon Mies epäröi aika kovasti tämänpäiväistä 'urakkaani'. Onko järkevää? Ai niin, tämähän on sinun harrastus! hän onneksi hoksasi. Maistettuaan ensimmäisen juuri uunista otetun palan, johon ripsautin ihan hiukkasen suolaa, hänen ilmeensä kertoi ja kaiken. Miten tämä voi olla niin paljon parempaa kuin kaupasta ostettu juusto? Olin täsmälleen samaa mieltä. 

4 kommenttia:

  1. Oi ihanuus ja että sinä osaat♥ Tuo "narsku-juusto" on sitten herkkua..Tämä postaus oli kyllä niin herkullinen:) Mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon Päde! On kyllä ihanaa, että jaksat kommentoida ja kannustaa. Nyt on ollut aika rankka viikko jalkakipujen kanssa, joten ajatusten siirto kivaan tekemiseen toimii terapeuttisesti. Innostuin aika tavalla onnistuttuani tekemään oikeasti tosi narskuvaa juustoa. Uskomattominta, ettei tullut vatsanväänteitä vaikka oli tavallista maitoa. Hyvää, virkistävää ja iloista viikonloppua sinulle Päde!

    VastaaPoista
  3. Moi Leena!
    Nyt osui silmiini sellainen hyvä ja selkeä ohje, vesi herahti heti kielelle ja jota minä en ole tehnyt koskaaan, mutta monesti olen ajatellut, mistähän löytäisin ohjeen juustoleivän valmistukseen. Se on nimittäin minun todellista herkkua, sain viime kesänä lakkojakin,joita on vielä tähennä.Käyköhän tuohon ohjeeseen laktoositon maito? ja minulla ei ole tuota kiveä, onnistuskohan jos uunipellin lämmittäisi tulikuumaks?
    Kevättä ootellessa Marke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marke! Kiva, jos ohje vaikuttaa selkeälle.
      Laktoositonta itsekin toivoin eikä tuo maito aiheuttanut ollenkaan vatsavaivoja, suosittelen!
      Pitsakiveä ei tarvita, onnistuu ehkä parhaiten uunivuoassa. Kannattaa jättää riittävän paksuksi tuo juusto, koska tuppaa kuivumaan kuumassa uunissa aika paljon.
      Kotitekoinen juustoleipä tai leipäjuusto on ihanaa ja hera kannattaa hyödyntää muissa leipomuksissa.
      Mukavia, aurinkoisia kevätpäiviä teille!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.