Ruokaohjeita

Sivut

lauantai 6. tammikuuta 2018

Parasta pastaa?

Porkkalapastaa vai kylmäsavulohipastaa? Molempi parempi meidän mielestä. 👌👍 Entä sinun?
Tänään leikin kokeilevaa kokkia. Aika hauskaa oli seurata talon Miehen ilmeitä, kun hän maisteli samalta lautaselta kahta erilaista pastaa. Molemmat näyttivät samalta, mutta maistuivat erilaisilta.  Makuasioistahan ei voi kiistellä. Tarvitaan aika herkkiä makuhermoja, jotta "porkkanalohi"pastan ja kylmäsavulohipastan paremmuus voidaan ratkaista. Meidän kahden hengen raadissa selkeää vastausta tähän tärkeään (hih hih) kysymykseen ei löytynyt. Toisaalta... ja sitten taas toisaalta. 😋 Molemmat ovat niin hyviä, että on vaikea päättää.

Porkkalat paloina tutussa kastikkeessa ripauksella kuivattua rakuunaa.
Porkkala, jota myös porkkanaloheksi sanotaan, oli toisen pastakastikkeen perusraaka-aine. Tällä kertaa porkkana oli paloiteltu eikä siivutettu, kuten yleensä. 

Pakasteesta löytyi jouluksi hankittua hyvää kylmäsavulohta sopivan kokoinen pakkaus.
Toisessa pastakastikkeessa oli kylmäsavustetun lohen maku ja toisessa muuten vahva maku. Muut aineet molempiin kastikkeisiin olivat lähes samat. Yrtit valikoituivat hieman eri tavalla porkkanan tai lohen seuraan. Suolaa en lisännyt kumpaankaan kastikkeeseen enkä pastan keitinveteenkään. Suolaisuutta oli ruoassa ihan riittävästi.


Molempien pastakastikkeiden seurassa maisteltiin täsmälleen samaa pastaa. Tämä pasta maistuu meille molemmille hieman purutuntumalle keitettynä. (al dente)


Käytän nykyisin aika harvoin valmiiksi maustettuja kermoja, mutta nyt halusin täsmälleen saman kermaisen maun molempiin. Ei tarvinnut lisätä pippuria eikä muitakaan mausteita. Suolaakin tuli ihan riittävästi kastikkeen raaka-aineista.


Voin vakuuttaa, että näiden pastojen tekeminen ei vie paljoa aikaa eikä vaadi erityisosaamista. Tai no porkkala pitäisi valmistaa edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät tasaantua. Tässä pari linkkiä porkkalan tekoon!
Vaimomatskuu - blogin  Suolansäästäjän porkkala 

Savuporkkanaa ohjeella voit tehdä hieman samaa jäljittelevää, nopeampaa lisuketta.


Ylhäällä porkkalaa ja alhaalla kylmäsavulohta lähdössä kastikkeeseen. Itse kastikkeen teko vie maksimissaan 10 min. Pastan ehtii hyvin keittää samassa ajassa.


Aineet porkkalapastakastikkeeseen

1 rkl voita tai öljyä
n. 10 cm purjosipulin vihreää osaa
1 prk pippurikermaa
2 isoa kylmäsavuporkkanaa paloina
hiukan tuoretta tai kuivattua rakuunaa

Aineet kylmäsavulohikastikkeeseen

1 rkl voita
n. 10 cm purjosipulia
1 prk pippurikermaa
150 g kylmäsavulohta
tuoretta persiljaa
 • Sulata voi miedolla lämmöllä kasarissa ja kuullota viipaloitua purjoa muutaman minuutin ajan.
 • Lisää paloiteltu porkkala / kylmäsavulohi ja sekoittele. 
 • Lisää kerma sekaan ja anna poreilla hiljakseen muutama minuutti. 
 • Keitä samaan aikaa pasta paketin ohjeen mukaan. Kaada keitinvesi lävikön läpi pois pari min ennen ohjeessa olevaa keittoaikaa, jos haluat kaataa pastan kastikkeen joukkoon tekeytymään noin 10 min ajaksi.
Parmesan- tai Pecorinolastut viimeistelevät tämän herkullisen pastan maun. Basilika sopi tähän.
Pystytkö erottamaan, kumpi on kylmäsavulohesta ja kumpi porkkalasta tehtyä pastaa? Entä erottaisitko maun, jos maistelisit pastoja silmät suljettuina?

Tuoretta persiljaa kylmäsavulohipastan mausteena.
Loppiainen on Itämaan tietäjien juhlapäivä. Monissa katolisissa maissa lapset saavat lahjansa vasta tänään. Espanjassa tätä Kuninkaiden eli kolmen kuninkaan päivää juhlitaan isosti mahtavine kulkueineen. Runsas "karkkisade" ilahdutta sekä ihailemaan tulleita lapsia että aikuisia. Olemme kerran olleet talon Miehen kanssa todistamassa tätä hotellimme parvekkeelta. Karkkeja emme lähteneet poimimaan. Upea näky se oli joka tapauksessa, sillä siihen oli panostettu paljon ja näyttävästi. 💫


Kuten alussa sanoin :)) on mahdotonta päättää, kumpi maistuu paremmalle. Helpommalla pääsee ostamalla kylmäsavulohta, mutta halvemmalla porkkalalla. Talon Mies sanoi aika sopivasti. Uutuutena porkkalapasta on parempaa ja maku vahvempaa. Tuttu kylmäsavulohipasta on maultaan pehmeämpää ja siksi oikein hyvälle maistuvaa. Ota tästä nyt selvää? Hyvää ja herkullista loppiaisen jäkeistä elämää joka tapauksessa sinulle aivan uskomattoman ihana blogini lukija. Toivon sinulle kaikkea hyvää tänä vuonna! 💖 💞

4 kommenttia:

 1. Hauska testi!Melkein pitää itsekin kokeilla,ylipäänsä tuon porkkalan tekemistä:)
  Rauhallista Loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Niinu kommentista! Nyt en enää muista, miksi porkkalan tekeminen tuntui aluksi vaikealle ja työläälle. Ehkä se oli Poppamiehen savuaromin ostaminen. Sitä löytyy nykyisin ainakin S-ryhmän ja Citymarkettien valikoimista. Mun ongelmaksi on muodostunut se, että se maistuu liiankin hyvälle.;)
   Hyvää Loppiaisiltaa ja viikonloppua sinulle Niinu!

   Poista
 2. Varmasti on kumpikin hyviä! Itse en voi kalaa allergian takia syödä, mutta muu perhe kyllä rakastaa kalaa:) Kivoja on kyllä kokeilut..ja eikös ne parhaimmat makuelämykset/ reseptit olekin löytynyt usein ihan yllättäen kokeilemalla:) Ihania kokkaushetkiä sinne❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Päde! Kyllähän kalalle on onneksi vaihtoehtoja. Porkkala tulee meillä olemaan tämän vuoden ykkösvaihtoehto kasvisruokien puolella. Suosittelen kokeilemaan! Syötiin juuri lauantain tähteitä ja porkkalapasta oli nyt selkeästi parempaa. Sinulle vapaapäivinä kivoja askarteluja toivottelen!<3

   Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.