Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Protskua ja vitamiineja jälkkärissä


Aiemmin en oikein tiennyt, miten pääsisin eroon puolityhjistä rahka-, kermaviili-, kerma-, jogurtti- ja smetanpurkeista. Ruokahävikki ei tunnu hyvälle, mutta eihän niitä voi semmoisenaan syödäkään. Meidän kahden perheen taloudessa joutuu välillä käyttämään vain osan purkin sisällöstä. Lapsuudessani sain syödä usein välipalaksi uunijuustoa. Äiti laittoi ternimaitoa (vasikoille tarkoitettua ensimaitoa) vuossa leivinuunin jälkilämpöön illalla ja aamulla oli herkullinen uunijuusto valmiina. Muistelen äidin lisänneen maitoon vain suolaa. Nam! Kanelin, sokerin ja kylmän maitotilkan kanssa se oli hyvä välipala. Terveellinenkin kasvavalle lapselle.


Tuon muistikuvan innoittamana tein taas kerran omakeksimääni uunijuustoa. Joskus tämä onnistuu ihan loistavasti ja toisinaan ajattelen, että kyllähän sitä just ja just syö. 😏 Eilen kaivelin jääkaapin kätköistä kaikki tarvittavat raaka-aineet. Kaksi appelsiinia ja yksi banaani olivat tosi syöntikypsiä, joten laitoin nekin vuokaan. Lämmin banaani on omaa herkkuani ja appelsiini antoi kivan raikkaan maun tähän.

Juuri uunista otettu juusto jäähtyy suunmukaiseksi jäisten marjojen avulla.
Aineet tällä kertaa uunijuustoon n. 1½ l vetoiseen vuokaan & ohjeita

3 kananmunaa
3 - 4 dl paksua turkkilaista jogurttia
1 dl kermaviiliä
½ dl smetanaa
1½ dl kuohukermaa
½ tl suolaa
reilusti vaniljasokeria tms (laitoin lisäksi puolitetun vaniljatangon, josta siemenet otettu joululeivontaan)
1 appelsiinin kuoriraaste
2 appelsiinin paloiteltu hedelmäliha / mehu
(½ dl sokeria tai keinotekoista makeutusta halutessasi)

Vuoan pohjalle tilkka sitruunan makuista öljyä sekä paloiteltu banaani tai omena.
  • Riko kananmunat kulhoon ja vispaa hieman rakennetta sekaisin.
  • Kippaa maitotuotteet sekaan ja vispaa hetkinen. Lisää appelsiinit ja mausteet.
  • Voitele uunivuoka kevyesti, pilko banaani pohjalle (halutessasi) ja kaada taikina banaanien päälle.
  • Paista n. 175 ast / 45 - 55 min, kunnes juusto näyttää hyytyneeltä. 
  • Voit sammuttaa uunista lämmön jo 45 min kohdalla ja jättää juuston vielä uuniin. 
  • Herkuttele kuumalla uunijuustolla laittaen jäisiä mustikoita tai vadelmia päälle. Myöhemmin voit syödä juustoa kylmänä tai kuumana, marjojen, hedelmien, hillon, kanelisokerin kanssa tai ihan sellaisenaan. 


Aamiaisella pilkottu mandariini, sulatetut vadelmat ja babybasilika antoivat makua annokseen. Vain mielikuvitus on rajana, mitkä lisukkeet uunijuuston kanssa sopivat yhteen. Me söimme juuri viimeiset hieman mikrossa lämmitetttynä vadelmahillon kanssa. "Ae että maestuu hyvälle!" sanoi talon Mies. Hänkin sai lapsuudessaan usein ternimaidosta tehtyä uunijuustoa, vaikka ei asunutkaan maalla.  Maitotalon emäntä varasi kuulema heidän äidilleen juustomaitoa silloin, kun sitä sattui olemaan. 

Kaivelin ja pesin vaniljatangon puolikkaan koristeeksi. Nooo, parempiakin on nähty!
Kannattaa kokeilla mieluummin kuin antaa loppujen maitotuotteiden vanhentua. Tai ehkä teillä ei koskaan jää purkinloppuja. Silloin voi ostaa aineita ihan tätä varten! 😜

Loppiainen on ensi viikonloppuna ja Nuutinpäivä seuraavana. Meidän joulutavarat alkoivat siirtyä laatikoihin jo tänään. Joulukuusi oli kaunis edelleen, mutta tänään oli sopivasti aikaa sen purkamiseen. Tavallista suuritöisempi urakka se olikin ja vei aikaa lähes kolme tuntia. Käpyjen talteenotto oli ihan hauskaa puuhaa.

Puolet joulukuusestamme tulleista kävyistä mahtui tälle tarjottimelle.
Ajattelin ensin laittaa tämän postauksen nimeksi käpysalaattia ja linnunpesäkeittoa. Tuo otsikko tuli varmaankin mieleeni jostakin lapsena kuulemastani lorusta. Jokohan teillä blogini lukijoilla on kuusi kannettu ulos? Meillä se tapahtui tänään. Kuusi ei imenyt enää vettä ja neulaset alkoivat varista lattialle. 


Aika huikea ylläri tuli vielä kuusta karsiessa vastaan. En ollut uskoa silmiäni nähdessäni pienen, söpön ja tietysti jo hylätyn linnunpesän. Ensimmäisenä tietenkin tuli mieleeni, että onko sieltä levinnyt pöpöjä huoneeseemme. Toisaalta se oli ollut varmaan kauan hylättynä ja pakkasessa. Mutta aika ihmeellinen näky se joka tapauksessa oli. Kuusemme oli valtavan tuuhea ja käpyisä. Tuleekohan koskaan enää vastaavaa joulukuusta kotiimme?


Näistähän irtosi vielä siemeniä runsaasti. Tarkoitus on kerätä ne talteen ja katsoa kelpaisivatko lintulaudallamme runsain määrin nähdyille talitinteille ja muutamalle pikkuvarpuselle. 

Oksien katkomisen jälkeen suoraan rungossa keikkui vielä näin palljon käpyjä.
Vieläkö tänä aikana ostetaan käpyjen siemeniä? Muistan hyvin ajan joskus -60 luvulta, jolloin lähes kaikkien maalaistalojen lapset keräsivät käpyjä. Pojat olivat siinä urakassa ahkerampia ja suorastaan tykkäsivät kiipeillä puissa. Siitä sai hieman taskurahaa ja sehän oli lapsille harvinaista herkkua silloin. Ehkäpä 4H kerholaiset osallistuvat nykyään noihin talkoisiin. On se aika rankkaa tienestiä nykyajan lapsille.

Mitähän näistä voisi askarrella? Oviseppeleen ensi jouluksi joka tapauksessa.
Tämänkertainen joulukuusemme tuntui ihan lahjalle. Oli se niin kaunis ja upea. 👍 Toistaiseksi emme ole ajatelleet keinotekoista kuusta kotiimme, vaikka niitäkin on jo aika luonnollisen näköisiä. Tuskinpa olisimme kokeneet tällaista iloa tekokuusen ansiosta. Mutta kaikki loppuu aikanaan. Harmi ettei tätä voinut säästää seuraavaan jouluun.


Talon Mies on ottanut (vapaaehtoisesti) tehtäväkseen lintulaudan sisällön lisäämisen. Joulukuusemme oli hetkisen yläoksineen ulkosalla, mutta eivät linnut uskaltautuneet nokkimaan siemeniä jäljelle jääneistä kävyistä. Osaavatkohan ne nokkia siemeniä kävyistä vai ovatko jo oppineet liian hyvälle? Niillä on valmiit maapähkinä-siemensapuskat lintulaudalla. 


Kevein askelin kohti kevättä ihanat blogini lukijat! Lämpöiset kiitokseni jo tässä vaiheessa mieltäni lämmittäneistä kommenteistanne arvontapostauksessani! 💓 Hyvin ehtii vielä osallistua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.