Ruokaohjeita

Sivut

torstai 24. elokuuta 2017

Mökkiläisten makean suklainen marjapiiras


"Minä voin sitten syödä lopun tästä piiraasta!" lausahti talon Mies mutustellessaan aamiaisen jälkkäriksi lämpöistä piirasta kahvin kanssa. No nyt on maut kohdillaan, päättelin. Ja totta tosiaan näin oli marjat! Tumma suklaa on sitä paitsi terveellistä, joten tämä piiras on terveysruokaa parhaimmasta päästä :)) Uskon tämän piiraan maistuvan erinomaisesti myös lapsille! 


MTV:n aamulähetyksessä puhuttiin tänään ihmisten lisääntyneestä väsymyksestä ja unettomuudesta. Omakohtaista kokemusta kyseisestä asiasta on runsaasti vuosikausia kestäneen huonounisuuden johdosta. Rankat vuodet työelämässä ja jatkuvat jalkakivut pitivät uneni laadun huonona lähes 15 vuotta. Ilman liikuntaa ja jokapäiväistä uintia järvivedessä kesät talvet en olisi ehkä pärjännyt niinkään hyvin. Uskomattomalle tuntui viime yön yhtäjaksoinen uni. Heräsin aamulla täysin virkeänä, vaikka unta oli vain reilut 6 tuntia. Kunpa osaisinkin antaa neuvoja niille, jotka kärsivät tällä hetkellä jatkuvasta univajeesta. Rauhallinen ja levollinen yöuni on kullanarvoinen asia. Talon Mies nukkuu poikkeuksetta käsittämättömän hyvin ja pitää sitä itsestäänselvyytenä. Osaan kyllä olla onnellinen hänen puolestaan.


Olihan pitkä alkupuhe tämän päivän leivontapostaukseeni. Edellä kerrottu liittyy asiaan sillä tavalla, että heti herättyäni aloin suunnitella tätä päivää. Ensin piirasmarjat pihapiiristä, uuni lämpenemään, takkaan tuli, aamu-uinti saunarannassa ja sitten vasta aamiaista syömään. Näin tapahtuikin ja talon Mieskin lähti kaverikseni aamu-uinnille. Kyllähän se virkisti mahtavasti molempia.

"Palava pensas" on itse asiassa takasta heijastuva tuli ikkunaruudussa.
Aineet marjapiiraaseen (24 cm vuokaan)

100 g sulatettua voita (mikrosulatus itsellä)
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 prk smetanaa
1 dl grahamjauhoja
1 dl kaurajauhoja
n. 3/4 dl maissijauhoja
(tai haluamiasi jauhoja yhteensä n. 3 dl)
100 karkeaksi rouhittua tummaa leivontasuklaata
1 sitruunan raastettu kuori

Päälle

4 dl tuoreita puolukoita
1 dl tuoreita mustikoita
n. 2 dl vadelmia (pari päivää sitten kerättyjä)
1 dl kookossokeria
2 rkl Maizenaa (tai perunajauhoja)
vaniljapastaa (n. 2 tl)
hunajaa


Ihanan suklainen, kinuskinen ja marjainen maku tässä piiraassa onnistuivat täydellisesti. Hyvää!!
Ohjeet

  1. Sulata voi ja lisää muut aineet, suklaa viimeisenä.
  2. Sekoittele vain tasaiseksi, älä vatkaa.
  3. Voitele vuoka voilla ja levitä siihen taikina tasaisesti.
  4. Kippaa marjat pinnalle.
  5. Yhdistä kookossokeri ja maissitärkkelys ja ripottele päälle.
  6.  Valuttele pinnalle vaniljapastaa ja hunajaa halutessasi.
  7. Paista 170 ast / 45 - 50 min rapean ruskeaksi.
Nyt on marjapiiras, joka maistuu sellaisenaan jäähtyneenäkin. Eikä kaipaa jäätelöä tai vaniljakastiketta.
Vaniljan lisääminen pinnalle johtui siitä, että unohdin laittaa sitä taikinaan. Voit käyttää myös vaniljasokeria taikinaan halutessasi. Hunajan pieni lisämakeus maistui meille, mutta piiras on aika makeaa ilmankin. Jauhoina minulla oli tänään mainitsemiani, mutta luulen pelkkien vehnäjauhojenkin kanssa tulevan hyvää. Leivinjauhe puuttui, koska sitä ei ollut mukana. Ei olisi mielestäni tarvittukaan.


Kyllä maalla on mukavaa! tekee nyt mieli lauleskella. Aurinko alkaa pilkistellä tätä postausta näpytellessäni. Tarkoitus on lähteä tuota pikaa katselemaan löytyisikö metsästä sieniä tai marjoja tai mieluummin vaikka molempia. Nyt on niin hyvät aamupalat nautittu, että pärjää pidempäänkin maastossa.


Aamupuurossa maistuu puolikas banaani ja nektariini sekä metsämarjakimara.



Takan lämpö tuntui ihanalle viileähkön aamu-uinnin jälkeen. Uunista tulvi samaan aikaan herkullisen suklainen ja marjainen marjapiiraan tuoksu. Tänään sitä maisteltiin hieman jäähtyneenä viimeisten aamukahvitilkkojen kanssa.

Hyvälle maistui pari päivää vanhanakin lämmitettynä, kermavaahdolla sekä tuoreilla vadelmilla.

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla jauhopussi sinulla peukalon jatkeena! Aina vaan jaksat loihtia uutta ja houkuttelevaa :)) Maistuisi meillekin täällä Kolin sateessa ")

    VastaaPoista
  2. On niin maistuvan näköistä että vie "kielen mennessään". On mukavaa kun jalkasi alkaa olla pitkästä aikaa ns. käyttökunnossa, pikaista toipumista.

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.