Ruokaohjeita

Sivut

keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kevätrullia hapanimeläkastikkeella ja yrtit nro 6 ja 7


Hei! Mitä haluaisit tehdä saadessasi yllättäen monta tuntia vapaata aikaa? Ei liene vaikea arvata mitä minä tein tänään, kun pääsi käymään näin. Englannin tunti peruuntui eikä ollut mitään muita suunnitelmia. Selaillessani ruokakirjojani löysin Thaiherkkuja-kirjan. Alkoi tehdä hillittömästi mieli kevätrullia. Tunsin jo kuvia katsellessani, mille tuntuu upottaa hampaansa rullan rapeaan pintaan ja tuntea hetken päästä hapanimelän kastikkeen maku kielellä. Rakastan kiinalaista ja muita itämaisia ruokia. Kevätrullat, nimenomaan hyvin tehdyt kevätrullat alkupaloina ovat usein lähes paras osa ateriaa. Voisikohan niitä tehdä kotona?

Thaiherkkuja ajan kanssa olisi minulle sopivampi nimi ainakin tämänpäiväiseen ruokaan.
Kaikkeahan voi ainakin yrittää! Söimme eilistä ruokaa lounaalla, joten pelkäksi väli- tai iltapalaksi nämä tulisivat. Talon Mies lähti liikuntaharrastuksiinsa ja aloin etsiä rulliin sopivia raaka-aineita. Rypsiöljyä oli korkkaamaton pullo ja pakasteessa katkarapuja. Jouluksi hankkimani filotaikinapaketti oli avaamattomana pakasteessa, joten sekin asia oli järjestyksessä. Koko pakkausta oli kuitenkin turha sulattaa, joten kokkiveitselle tuli tarvetta.

Puolet filotaikinasta jää seuraaviin kokkauksiin. Onneksi huomasin puolittaa, ei tullut ruokahävikkiä.
Kirjassani oli kahdenlaisia kevätrullia; toisten täytteenä kasvistikkuja, sieniä, pavunituja ja riisinuudelia (po pia tod). Toisten sisälle tuli katkarapuja & litsejä (po pia kung). Litsi on tuntematon hedelmä minulle, mutta kuulema raikkaan hapan ja hivenen rypälemäinen.  Litsi


Veriappelsiinin fileet ja kuoriraaste, chili, sipuli ja valkosipuli sekä tuore inkivääri maistuvat katkarapujen kanssa. Raikas yrtti ja limen mehu viimeistelevät maun.

0len käyttänyt tätä yhtä lempiyrttiäni myös kakkujen tms koristeena.


Kuvan yrtin maku on raikas ja sitruunainen. Kuulostaa hyvälle katkaravun ja sitrushedelmän makumaailmaan. Tunnistatko tämän kaunislehtisen, raikkaan yrtin?


Veriappelsiinin fileet käyvät hyvin litsistä, päättelin. En ole koskaan maistanut litsiä, joten vaikeaa toisaalta vertailla.


Kasvistäytteisiin kevätkääryleisiin löysin jääkaapistani porkkanaa ja paprikaa. Niillähän pääsi hyvin alkuun sopivien mausteiden kanssa; inkivääriraastetta ja toista yrttiä sekä Aasian makusekoitusta rouhaistuna purkista.


Meillä on paljon kantarellisilppua pakastettuna sekä suppilovahveroita kuivattuina.
Olen keksinyt viime aikoina yhdistää nämä kaksi sientä. Murskaan suppikset pieneksi rouheeksi ja annan kantarellisilpusta irtoavan nesteen imeytyä niihin. Toimii hyvin keitossa, kastikkeessa ja kasvispihveissä. Kannattaa kokeilla, jos kotoa löytyy molempia.


Tämän yrtin ulkonäkö muistuttaa paljon korianteria. Lehdet ovat samanmallisia, mutta maku on erilainen. Tunnistatkos tämän itselleni aika uuden yrtin?

Sienet ja timjami sopivat samaan ruokaan. Tuoreen timjamin lehdet pitää vielä riipiä varsista.
Sienet kevätkääryleiden sisällä tuntui hyvälle ajatukselle. Sienitäytteiset kevätrullat osoittautuivat herkullisiksi, vaikkakin nuudeleita olisi kannattanut hieman kiehauttaa ennen täytteeseen lisäämistä.

Kasvis- ja sienitäyte oli tarkoitus yhdistää, mutta päädyinkin kahteen erilaiseen täytteeseen.
Valmistelin täytteet samassa ajassa, jossa filotaikina oli sulanut riittävästi. Tämän jälkeen alkoi vaativin vaihe. Piti kuumentaa öljy ja kääriä valmistelemani täytteet taikinaruutujen sisään. Öljypaistaminen ei ole vahvinta osaamistani, joten taas piti jännittää onnistumista. Ilman lämpömittaria en edes kuvittele selviäväni hommasta.

Tämä tapa rullaamiseen onnistui paremmin kuin suorakaiteen mallinen kuori.
Aineet ja hieman ohjeita n. 20 kevätrullaan

½ pakettia filotaikinaa (Saakohan Suomesta muuta kevätrullataikinaa?)
kiinnittämiseen ½ dl vettä+1-2 rkl maissijauhoja
öljyä uppopaistamiseen (oliiviöljyä ei kirjassa suositeltu)

Täyte 1
2 porkkanaa
½ suippopaprikaa
1 chili
valkosipulia
inkivääriä
suolaa
yrttisilppua
aasian maustesekoitusta
2 rkl Teriyaki-kastiketta
  • Käsittele ja pilko kasvikset pieniksi suikaleiksi. (Poista chilin siemenet, jos et halua kovin tulista täytettä)
  • Raasta valkosipuli ja inkivääriä sekaan. 
  • Mausta ja sekoittele sekä jätä tekeytymään.
Täyte 2
n. 10 kpl jättikatkarapuja
2 veriappelsiinin fileet
valkosipulia raastettuna
salottisipulia pilkottuna
pieneksi pilkottu chili siemenineen
limen mehua ja kuoriraastetta
inkivääriä
½ tl suolaa
(lime)pippuria
yrttisilppua
vaaleaa balsamikastiketta
  • Ota katkaravut sulamaan mielellään pari tuntia aiemmin.
  • Fileoi appelsiinit. (raasta ensin kuori)
  • Kuori sipulit ja inkivääri. Raasta appelsiinien sekaan.
  • Lisää mausteet ja tarkista maku uudelleen katkarapujen lisäämisen jälkeen.
  • Pilko katkaravut sulamisen jälkeen edellisten sekaan.
  • Halutessasi voi käyttää jättikatkaravun pyrstöineen, mutta taikinan sisään rullaamisessa jätä pyrstö ulkopuolelle. (Oli vähän hankalaa!) 
Täyte 3
1½ dl kantarellisilppua
kourallinen kuivattuja suppiksia
voissa kuullotettua sipulia ja valkosipulia
yrttisilppua (timjamia tms)
(kikhernenuudeleita pari kourallista)
½ tl suolaa
mausteeksi mustapippuria
  • Pilko aluksi sipulit ja kuullottele voissa tai öljyssä.
  • Kuullota sienisilppu voisulassa ja lisää lopussa nuudelit joukkoon.
  • Yhdistä kaikki aineet, mausta mieleiseksesi ja anna makujen imeytyä.
  • Leikkaa filotaikina neliön muotoisiksi paloiksi ja peitä ne huolella etteivät kuivahda.
  • Lusikoi täytettä kaksinkertaisen kuoritaikinan keskelle ja taita kaksi vastakkaista kulmaa päälle.  Sivele hieman maissijauhoseosta ylimpään reunaan ja rullaa tiiviiksi "sikariksi". 
  • Kuumenna öljy n. 180-190 asteiseksi ja uppopaista rullia n. 10 min, kunnes ovat kauniin ruskeita. 
  • Nosta rullat reikäkauhan ja lusikan avulla valumaan leivinpaperin päälle. (Valuttele ensin öljyä paistokattilaan, mutta varo ettei roiskahda kuumalle levylle.)
  • Kevätrullat voi kuumentaa esim mikrossa, jos haluat paistaa kaikki valmiiksi ennen ruokailua. Maku ei mielestäni kärsinyt lämmittämisestä. Hyviä nämä olivat huoneenlämpöisinäkin, parempia toki kuumina ja kastikkeeseen dipattuina.


Kaupan valmis Sweet chili sauce maistui lähes yhtä hyvälle rullien kanssa kuin varta vasten tehty makea chilikastike. Me maistelimme ja dippasimme rullia vuoron perään molempiin. Ehkä itsetehty kastike vei niukan voiton! 😋 

Oi että tämä maistui ihanalle omassa keittiössä tehtynä. Kaik män ja hyvä et riittikää! 😊


Useimmat teistä varmaan tunnistivatkin tuon ylemmässän kuvassa olevan yrtin eli sitruunamelissan. Alempi yrtti on rantautumassa keittiööni aasialaisten makujen mukana. Lehtipersiljassa ei ole mitään outoa tai voimakasta makua, joten sopii hyvin moniin ruokiin. 



Kasvistikkutäytettä tuli hieman liikaa, joten tarjoilin lopun alkusalaattina. Oli hyvää!

Makean chilikastikkeen aineet ja ohjeet (tämä on kirjani resepti)

6 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
½ tl suolaa
3 pientä tuoretta punaista (tai vihreää) chiliä pilkottuna
  • Kuumenna viinietikka, lisää sokeri ja sekoittele kunnes sokeri sulaa.
  • Hämmennä joukkoon suola ja chilisilppu. 
  • Kaada seos astiaan ja jätä jäähtymään.

Onnittelukukkanen sinulle, joka jaksoit 'kahlata' tämän pitkän postaukseni loppuun saakka! Aika iso urakka oli sekä kokkaus että blokkaus, mutta tänään oli paljon ylimääräistä aikaa. Tykkäsin ja talon Mies komppasi minua. Oli niin kiva istua keittiön pöydän ääressä dippaillen kevätrullia makeaan chilikastikkeeseen ja seurata samalla talitinttien ruokailua lintulaudalla. Tällainen päivä meillä tänään!

Ai niin! Ehditkö jo miettiä, mitä tekisit omalla ylimääräisellä vapaa-ajallasi?

2 kommenttia:

  1. Varmasti on herkkua kun on itse tehnyt alusta asti! Minusta tuntuu että joskus se tekemisen vaivakin saa ruokaan lisämakua, oli se ruoka mikä tahansa:) Postaus oli taas höystetty niin ihanilla kuvilla♥ Kiitos kukkasesta♥ Hmmmm...mitä tekisin jos minulla olisi ylimääräistä vapaa-aikaa..tämä kuulostaa varmasti hirveän tylsältä, mutta viettäisin sen kyllä perheen kanssa tai ainakin sen osan mitä siitä nyt kotona sattuisi olemaan:) ...ja ehkä pikkuisen jotakin väkertelyjä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kuulosta tylsälle vaan täydelliselle! <3 Eikös olekin onnellista tietää, että paras tapa viettää vapaa-aikaa on pysytellä perheen lähellä. Sama täällä ja pieni "väkertely" samalla ruoan parissa. Kevätrullat eivät olleet helpointa ruokaa, mutta kannatti!! Arjen piristykseen kannattaa panostaa, kun on sitä vapaa-aikaakin. ;)
      Iso kiitos ihanasta kommentista Päde ja mukavia hetkiä perheen parissa sinulle!

      Poista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.