Ruokaohjeita

Sivut

perjantai 19. tammikuuta 2018

Maissitortillat uudella tavalla ja yrttitunnistus nro 2


Maissi ja tortilla! Heti tuosta sanaparista herahtaa vesi kielelle. Maissitortillat millä tahansa täytteellä maistuvat hyvälle. Onneksi myös talon Mies on maissin ystävä. Tänään päätin pysytellä vihreässä ja hieman keltaisessa värimaailmassa. Noista väreistä tulee väistämättä mieleen -70 luvun loppuvuosien kodin sisustus. Maalasimme jopa pienen keittokomeromme ovet keltaisella ja olimme niin onnellisia lopputuloksesta. Ensimmäiseen yhteiseen vuokrayksiöömme "kotiutuivat" vihreä sohva ja kaksi vihreää nojatuolia, keltainen ruokapöytä ja kirjahylly sekä vihreät verhot. 🎼 🎶Oi noita aikoja, oi noita aikoja! Ne tahtoisin niin elää uudelleen! 🎶


Tänään lounasruoan valmistaminen alkoi jääkaapin katselmuksella ja yrttipöydän puhdistuksella. Maustamattomia broilerin fileitä sekä useampaa lajia juustoa ja runsaasti punaisia paprikoita löytyi. Välillä on muisteltava neloselta tulevaa 'Kokkisota' -ohjelmaa, kun on aikomus lähteä ruoan valmistuksessa liikkeelle muutamasta raaka-aineesta. Tuossa Sikke Sumarin luotsaamassa ohjelmassa kaksi joukkuetta kilpailee paremmasta ruoasta. Kulloisetkin vieraat ovat saaneet tuoda muutamia tuotteita ja niistä kokkien on loihdittava mahdollisimman herkullista ruokaa. No onneksi minun 'yleisönä ja arvostelijana' on yleensä yksihenkinen raati. Tämänpäiväiselle ruoalle tuli sen verran ääniä ja kehuja, että päätin kirjata ylös. Ehkä tätä tulee tehtyä toisenkin kerran! 

Pestokastikkeen perusyrtti. Muistatko nimen? Tästä ei tiedetty mitään -70 luvulla. 
Tämän yrtin tunnistavat luullakseni useimmat lukijani. Uskomatonta kuinka nopsaan tästä yrtistä on tullut yksi lemppareista monissa keittiöissä. Me ihastuimme jo  vuosia sitten Pirkan sitruunapestoon. Yleensä en pidä kaupan hyllyiltä löytyvistä valmiskastikkeista, mutta tämä muodostaa poikkeuksen. Suosittelen kokeilemaan! Pestokastike ja pasta ovat jo klassikko. Ei ihme, että maistuu monille. 👍


Tortillat ovat tällä hetkellä tuttua ruokaa monissa perheissä. Ne ovat siitä ihanaa suuhunpantavaa, että täytettä voi varioida monella eri tavalla. Välillä vegeä, joskus äyriäisiä ja usein broileria on meidän perheen tortilloissa. Tänään ruoka valmistui mielestäni tosi helposti ja aika nopsaan. Siihen nähden maku oli  hyvä ja aika terveellinenkin.




Aineet ja ohjeet kuuteen maissitortillaan

12 kpl pieniä, ohuita maissitortilloja (tai 6 kpl isompia)
125 g mozzarella-juustoa
2 avokadoa
½ limen mehu
pippuria

1 rkl öljyä / voita
250 g broilerin fileesuikaleita (Atria/antibioottivapaa)
1 iso punasipuli
2 yksikyntistä valkosipulia
1 tlk tomaattisurvosta
½ dl aurinkokuivattua tomaattia
½ dl punaisia linssejä
1 pun suippopaprika
1 keskivahva chili (siemenineen)
1 tl suolaa
1 rkl modenalaista balsamietikkaa (tms hapokkuutta)
2 rkl kookossokeria
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
1 tl Jerk-maustetta
6 viipaletta Olterman, Tilsit tms sulavaa juustoa
  • Ota broileri (tai muu liha) hyvissä ajoin lämpiämään. Laita uuni kuumenemaan 200 ast. Kuumenna paistokasari, lisää öljyä tai voita ja ruskista suikaleet molemmin puolin. Pilko sipulit ja lisää broilerien joukkoon kuullottumaan. Lisää muut aineet luetellussa järjestyksessä ja kiehuttele n. 15 min, kunnes punaiset linssit ovat kypsyneet ja kastike on aika paksua. Maistele ja lisää mausteita oman maun mukaan.
  • Levittele tortillalätyt leivinpaperoidulle pellille ja murentele tai viipaloi juustoa päälle. Viipaloi avokadoa juuston päälle halutessasi. 
  • Annostele kastiketta tortillojen päälle, lisää juustoviipaleet ja toinen tortillaplätty päällimmäiseksi.
  • Peitä tortillat foliolla ja laita pelti uuniin 200 ast / n. 20 - 25 min.






Tarjoile tortillat runsaalta salaattipediltä ja lisää mukaan tuorekurkkua tai tomaattia. Päälle voit raastaa vielä hyvin sulavaa cheddarjuustoa. 😊


Basilika on tämä oma tämänhetkinen lempiyrttini. Sen makuun ei tunnu kyllästyvän koskaan. Basilikan tuoksu on houkutteleva ja mieluinen. Se tuoksahtaa ihanalle jo kauppakassia purettaessa. Klikkaa halutessasi lisätietoa yrteistä!  Basilika ja muut Järvikylän yrtit

Olipa mukavaa muistella tänään menneitä aikoja, värejä ja jopa ruokavalikoimia muutama vuosikymmen sitten. Paljon on muuttunut, osa hyväänkin suuntaan. Yrtit olivat talvella siihen aikaan etupäässä kuivattuja, mutta niillä mentiin mitä oli saatavilla.

"Vegejuusto" sana on tämän ajan tuotetta. Löysin jo toisen hyvän maidottoman juustotuotteen.


Lopuksi vielä pari kuvaa eilisestä ruoastamme. Broileria oli mukana tässäkin herkullisessa pastaruoassa. Tomaatti, basilika ja vegeparmesaanilastut viimeistelivät annoksen. Linkki vielä tähänkin! Violife kasvirasvajuusto

Ihanaa ja toivottavasti leppoisaa alkavaa viikonloppua ihan jokaiselle! Pakkanen paukkuu ulkona, mutta auringon valo alkaa pikkuhiljaa lisääntyä lämmittäen  ja valaisten kaunista ja lumen peittämää maisemaa. 

2 kommenttia:

  1. Oijoi kun näyttivät hyviltä nämä tortillat! Tänään taidetaankin tehdä illalla tortilloja..kiitos tästä♥

    VastaaPoista
  2. Tavalliset vehnätortillatkin ovat makoisaa ja "helpolla hyvää ruokaa" kategoriaan kuuluvaa syömistä. Niihin kun voi laittaa sisälle sitä, mitä kaapeista löytyy ja maustaa omilla lemppareillaan. Maissin makuun mieltyneinä ostan silloin tällöin näitä maissijauhoista tehtyjä lättyjä. Reippaan ulkoilun jälkeen ovat ihan meidän ykkösherkkua! Kannattaa tehdä uunivalmiiksi ennen lenkkiä! Kiitos paljon Päde ja pirteää päivää sinnepäin!

    VastaaPoista

Kommenttisi on aina tervetullut. Kiitän siitä!
Kaikki kommentit tulevat ensin spostiini. Sitä ei ole pakko julkaista, mikäli toivot niin. Kommenttien kautta voit lähettää myös kysymyksiä liittyen blogiini.